ΑΘΗΝΑ
21:25
|
26.04.2024
Ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 πέρασε χθες Παρασκευή το όριο των 300 εκατομμυρίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19, που σίγουρα είναι χαμηλότερος από τον πραγματικό, πέρασε χθες Παρασκευή το όριο των 300 εκατομμυρίων, ενώ οι χώρες καταπολεμούν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και κλιμακώνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημους απολογισμούς, τουλάχιστον 300.042.439 κρούσματα διαγνώστηκαν από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανέφερε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την ανακάλυψη της παραλλαγής Όμικρον στην Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική, τα κρούσματα άρχισαν να καταγράφουν αύξηση σε όλον τον κόσμο. Πλέον, ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τέταρτο κύμα και με αριθμό ρεκόρ καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Η επιτάχυνση των μολύνσεων δεν συνοδεύεται επί του παρόντος από μια συνολική αύξηση των θανάτων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί εντός της ημέρας για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε εκατομμύρια εργαζόμενους.

Έπειτα από μήνες προσπαθειών να πειστούν οι απρόθυμοι, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θέλει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, κυρίως στις επιχειρήσεις με περισσότερους από 100 εργαζόμενους.

Στη χώρα των ατομικών ελευθεριών, τα μέτρα αυτά καταγγέλθηκαν από τους ρεπουμπλικάνους βουλευτές, που βλέπουν σε αυτό μια κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του ομοσπονδιακού κράτους και από μια μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου που τα κρίνει αντιπαραγωγικά.

Η Covid-19 «όπως τη γνωρίζουμε σήμερα δεν θα είναι εδώ για πάντα, τουλάχιστον στη σημερινή μορφή της», υποσχέθηκε σήμερα ο Μπάιντεν. «Αλλά το να έχουμε την Covid στο περιβάλλον μας και στον πλανήτη μας, αυτό μάλλον θα συνεχιστεί», παραδέχτηκε.

– Μεγάλο ινδουιστικό φεστιβάλ –

Στην Ινδία, δικαστήριο απέρριψε αίτημα για την ακύρωση μεγάλου ινδουιστικού φεστιβάλ, παρά τους φόβους ότι η συνάθροιση αυτή μπορεί να εξαπλώσει την επιδημία, σε μια χώρα που πλήττεται από την έξαρση των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα συγκεντρωθούν από το Σάββατο στη συμβολή του Γάγγη και του Κόλπου της Βεγγάλης, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Gangasagar Mela για να κάνουν μπάνιο με αφορμή τη Μακάρ Σανκράντι, ιερή ημέρα του ινδουιστικού ημερολογίου.

Γιατρός στην Καλκούτα είχε ζητήσει δικαστική απόφαση για την απαγόρευση του φεστιβάλ λόγω της υγειονομικής συγκυρίας.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ινδία ξεπέρασε τις 100.000 την Παρασκευή και οι αρχές σε αρκετές μεγάλες πόλεις επέβαλαν περιορισμούς προκειμένου να επιβραδύνουν τη διασπορά του ιού.

Γερμανία: Σχεδόν 56.000 κρούσματα, 268 θάνατοι

Στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία προστέθηκαν 55.889 τις προηγούμενες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο των μολύνσεων στις 7.473.884, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 268 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 113.900 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μεξικό: Ξεπέρασαν τους 300.000 οι θάνατοι, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε επίσημα χθες Παρασκευή το τραγικό ορόσημο των 300.000 νεκρών στο Μεξικό, τη χώρα η οποία σε απόλυτα μεγέθη υφίσταται το πέμπτο βαρύτερο χτύπημα στον κόσμο, εν μέσω αναζωπύρωσης της υγειονομικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι χώρες που καταγράφουν επισήμως τα περισσότερα θύματα είναι οι ΗΠΑ (836.241 νεκροί), η Βραζιλία (619.822), η Ινδία (483.463) και η Ρωσία (314.604). Την πέμπτη θέση καταλαμβάνει το Μεξικό, με 300.101 θανάτους να έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020, εκ των οποίων 168 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 28.023 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός που έχει ανακοινωθεί από την εκδήλωση της πανδημίας, με το σύνολό τους να φθάνει τα 4.083.118.

Οι επίσημοι αριθμοί των θυμάτων και των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι πολύ υποτιμημένοι, όπως έχουν αναγνωρίσει στελέχη του υπουργείου Υγείας. Οι θάνατοι που συνδέονται με την COVID-19 είχαν φθάσει σε 451.864 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δεδομένα των μεξικανικών ληξιαρχείων.

Εξάλλου κάπου εξήντα πτήσεις ακυρώθηκαν στο Μεξικό προχθές Πέμπτη και χθες Παρασκευή, καθώς 87 πιλότοι μολύνθηκαν από τον ιό, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον τομέα των αερομεταφορών.

Εν μέσω τέταρτου κύματος, δόθηκε από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα άδεια χρήσης του χαπιού Molnupiravir (της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Merck) για την COVID-19 στο Μεξικό, όπως έχει συμβεί ήδη σε αρκετές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αναγνώρισε αυτή την εβδομάδα ότι εκτυλίσσεται αναζωπύρωση της πανδημίας, απέκλεισε όμως κάθε ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown.

Οι μεξικανικές αρχές δεν ζητούν από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στην επικράτεια να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού τους κατά της COVID-19, ούτε βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα.

Ινδία: Σχεδόν 142.000 κρούσματα – O υψηλότερος αριθμός από τον Μάιο

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 141.986 κρούσματα του SARS-CoV-2, τα περισσότερα από τα τέλη του Μαΐου, ενώ υπέκυψαν 285 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Καθώς τα κρούσματα της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον αρχίζουν πλέον να ξεπερνούν αυτά της Δέλτα σε κάποια ινδικά αστικά κέντρα, εντείνονται οι φόβοι πως η χώρα οδεύει να ξαναζήσει υγειονομική κρίση ανάλογη με αυτή της άνοιξης. Ωστόσο, μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού εκφράζουν αισιοδοξία, καθώς οι ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες έχουν ηπιότερα συμπτώματα.

Με 483.463 θανάτους επί συνόλου κάπου 35,37 εκατ. καταγεγραμμένων μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Βραζιλία: 181 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 63.000 κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 181 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 63.292 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από τον Ιούλιο του 2021.

Ειδικοί εκτιμούν πως η θεαματική αύξηση των μολύνσεων τα τελευταία 24ωρα οφείλεται στην εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους ανέρχεται σε 619.822 νεκρούς επί συνόλου 22.450.222 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω από αυτούς στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Ολλανδία: Ρεκόρ σχεδόν 35.000 κρουσμάτων, 24 θάνατοι

Τα 34.954 έφθασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες στην Ολλανδία, επίπεδο άνευ προηγουμένου, ανακοίνωσε το εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας (RIVM) χθες Παρασκευή. Ο αριθμός των μολύνσεων ήταν αυξημένος κατά 10.282 σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων που διαπιστώνονται σε 24ωρη βάση τις προηγούμενες επτά ημέρες αυξήθηκε κατά 63%, στα 21.487.

Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε μολονότι η Ολλανδία βρίσκεται σε lockdown το τρέχον διάστημα, κάτι που αποδίδεται στις γιορτές του τέλους του έτους και την εξάπλωση της πιο μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον.

Πάντως η αύξηση των μολύνσεων δεν αντανακλάται, προς το παρόν τουλάχιστον, στα νοσοκομεία. Οι αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που νοσηλεύονται μειώθηκε στους 1.516 χθες (-25 σε 24 ώρες), όπως και αυτός των ασθενών που χρειάστηκε να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), που υποχώρησε στους 409 (-10).

Διαπιστώθηκαν 24 θάνατοι ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Τις προηγούμενες επτά ημέρες, ο κυλιόμενος μέσος όρος των θανάτων που καταγράφονται ημερησίως υποχώρησε στους 20, από 38 την προηγούμενη εβδομάδα, κατά το ινστιτούτο.

Ισπανία: Ο δείκτης θετικότητας 14 ημερών αυξήθηκε κατά 148 μονάδες σε 2.722,72 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Ο δείκτης θετικότητας 14 ημερών στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 148 μονάδες σε 2.722,72 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το βράδυ το υπουργείο Υγείας της χώρας, σε σύγκριση με τα 2.574,46 κρούσματα την Τετάρτη, που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα πιο πρόσφατα στοιχεία που υπήρχαν πριν από δημόσια αργία την Πέμπτη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού αυξήθηκε κατά 242.440 χθες σε σύγκριση με την Τετάρτη.

Το ποσοστό των νοσοκομειακών κλινών που καταλαμβάνουν ασθενείς με COVID-19 ανερχόταν σε 11,79% χθες, ενώ σε προηγούμενο κύμα της πανδημίας πέρυσι στις 28 Ιανουαρίου οι ασθενείς με COVID-19 καταλάμβαναν το 24% των νοσοκομειακών κλινών.

Ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας που αφορά ασθενείς με COVID-19 αυξήθηκε σε 22,06%, αλλά το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιο χαμηλό από αυτό που είχε καταγραφεί πριν από σχεδόν έναν χρόνο όταν και πάλι στις 28 Ιανουαρίου πέρυσι οι ασθενείς με COVID-19 καταλάμβαναν το 42,84% των κλινών στις ΜΕΘ.

Περισσότεροι από 5.000 ηλικιωμένοι που διέμεναν σε οίκους ευγηρίας πέθαναν από την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός πέρυσι, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το ένα πέμπτο από τους 25.700 ηλικιωμένους που πέθαναν αφότου είχε επιβεβαιωθεί η μόλυνσή τους από τον νέο κορονοϊό το 2020.

Μέχρι στιγμής 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της COVID-19 στην Ισπανία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ το 80,2% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ρωσία: 16.568 νέα κρούσματα και 796 θάνατοι

Σε 796 ανέρχονται οι θάνατοι το περασμένο 24ωρο από την COVID-19 στη Ρωσία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες αρχές.

Τα νέα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα το 24ωρο που πέρασε ανέρχονται σε 16.568, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, έναντι 16.735 που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη ημέρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα