ΑΘΗΝΑ
16:32
|
24.04.2024
Σε παραίτηση από την αιγυπτιακή του υπηκοότητα εξανάγκασαν οι αιγυπτιακές αρχές ακτιβιστή ο οποίος κρατούταν αυθαίρετα για περισσότερες από 900 ημέρες προκειμένου να τον απελευθερώσουν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να παραιτηθεί από την αιγυπτιακή του υπηκοότητα προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος μετά από περισσότερες από 900 ημέρες κράτησης και στη συνέχεια να απελαθεί στη Γαλλία, αναγκάστηκε ο Παλαιστινιο-Αιγύπτιος ακτιβιστής Ραμί Σαάθ, ηγετική φυσιογνωμία της εξέγερσης του 2011, ο οποίος βρισκόταν φυλακισμένος στην Αίγυπτο από τον Ιούλιο του 2019. 

«Το απόγευμα της 6ης Ιανουαρίου, μετά από περισσότερες από 900 ημέρες αυθαίρετης κράτησης, οι αιγυπτιακές αρχές τον απελευθέρωσαν και τον παρέδωσαν σε εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου. Από εκεί πήρε πτήση για το Αμμάν στην Ιορδανία. Και τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, ο Ραμί είναι καθ’ οδόν για το Παρίσι» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οικογένειά του, σύμφωνα με δημοσίευμα του France 24. 

«Κανείς δεν πρέπει να καλείται να επιλέξει μεταξύ της ελευθερίας και της ιθαγένειάς του. Ο Ραμί γεννήθηκε Αιγύπτιος, μεγάλωσε ως Αιγύπτιος και η Αίγυπτος ήταν πάντα και θα είναι πάντα η πατρίδα του. Καμία αναγκαστική παραίτηση της ιθαγένειας υπό πίεση δεν θα το αλλάξει ποτέ αυτό» υπογραμμίζει η οικογένεια αναφερόμενη στον εκβιασμό που υπέστη ο ακτιβιστής προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος. «Ενώ είμαστε χαρούμενοι που οι εκκλήσεις μας για ελευθερία εισακούστηκαν από τις αιγυπτιακές αρχές, λυπούμαστε που ανάγκασαν τον Ραμί να παραιτηθεί από την αιγυπτιακή του υπηκοότητα ως προϋπόθεση για την απελευθέρωσή του όταν αυτή η απελευθέρωση θα έπρεπε να ήταν άνευ όρων μετά από δυόμισι χρόνια άδικης κράτησης σε απάνθρωπες συνθήκες».

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο 48χρονος άνδρας, κρατείται από τον Ιούλιο του 2019 με την αιτιολογία ότι επιχειρούσε να υποδαυλίσει «αναταραχή κατά του κράτους», καθώς κατείχε συντονιστικό ρόλο στο κίνημα BDS (Boycott, Divestment, Sanctions), στο πλαίσιο του αγώνα για τον τερματισμό της διεθνούς υποστήριξης για την καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και της άσκησης πίεσης προς το Ισραήλ, προκειμένου να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

«Χαιρετίζω την απόφαση των αιγυπτιακών αρχών να απελευθερώσουν τον Ραμί Σαάθ. Συμμερίζομαι την ανακούφιση της συζύγου του Σελίν Λε Μπραν, που θα ξαναβρεί στη Γαλλία, με την οποία δεν τα παρατήσαμε. Ευχαριστώ όλους όσους έπαιξαν θετικό ρόλο σε αυτό το ευτυχές αποτέλεσμα» ανέφερε σε σχετικό tweet του ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2021, πέντε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων άσκησαν έντονη κριτική στον Μακρόν, για την τύχη του ακτιβιστή, γιου του Παλαιστίνιου πολιτικού ηγέτη Ναμπίλ Σατ, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τους ισχυρισμούς του ένα χρόνο νωρίτερα σχετικά με τις «μεμονωμένες περιπτώσεις», συμπεριλαμβανομένης αυτής του Ramy Shaath, τις οποίες είχε υποστηρίξει ότι συζήτησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι στις 7 Δεκεμβρίου 2020. Παράλληλα, η Γαλλίδα σύζυγος του ακτιβιστή, η οποία εκδιώχθηκε από την Αίγυπτο μετά τη σύλληψη του συζύγου της, είχε καλέσει τη γαλλική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην Αίγυπτο για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του.

Ένας ακόμη Αιγύπτιος ακτιβιστής, ο ερευνητής Πάτρικ Ζάκι, αφέθηκε ελεύθερος τον Δεκέμβριο μετά από 22 μήνες κράτησης, ωστόσο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια για «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με άρθρο του που καταγγέλλει τις διακρίσεις εναντίον των χριστιανών.

Στην Αίγυπτο βρίσκονται φυλακισμένοι περισσότεροι από 60.000 κρατούμενοι συνείδησης, σύμφωνα με στοιχεία ΜΚΟ που επικαλείται το δημοσίευμα του France24.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Σπαρτιάτες: Εκτός ευρωεκλογών με απόφαση του Αρείου Πάγου

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο Ελ. Βενιζέλος

Ανεξάρτητη έρευνα για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητά η Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα