ΑΘΗΝΑ
15:13
|
20.04.2024
Σήμα κινδύνου για τον Αμάλ, που κρατείται από το Ισραήλ χωρίς να έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες, παρά την ανηλικότητα και την κατάσταση της υγείας του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονη ανησυχία εγείρει η υπόθεση του ανήλικου Αμάλ Νακλέχ (Amal Nakhleh) ο οποίος κρατείται επί ένα χρόνο από τις Ισραηλινές αρχές χωρίς να έχει εκδικαστεί επισήμως η υπόθεσή του να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, μέσω του μηχανισμού διοικητικής κράτησης που εφαρμόζει το καθεστώς. 

«Από τη σύλληψή του πέρυσι τον έχω δει μόνο δύο φορές, συμπεριλαμβανομένης της περασμένης εβδομάδας όταν μου είπε ότι ήθελε να κάνει απεργία πείνας» ανέφερε ο δημοσιογράφος Μοαμάρ Νακλέχ (Moammar Nakhleh) μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για τον 17χρονο γιο του. «Αυτό με τρομάζει γιατί είναι ήδη πολύ αδύναμος» συμπλήρωσε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι ο Αμάλ πάσχει από μυασθένεια, μια σπάνια νευρομυϊκή νόσο, και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση το 2020 προκειμένου να αφαιρεθεί ένας όγκος από τον θώρακά του.

Ο Αμάλ κατηγορείται από τις ισραηλινές αρχές κατηγορούν την Αμάλ ότι πέταξε πέτρες σε στρατιώτες, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό διοικητική κράτηση έξι μηνών, η οποία στη συνέχεια ανανεώθηκε, ενώ «οι έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη». Ο 17χρονος πρόκειται να βρεθεί ξανά ενώπιον του δικαστηρίου τη Δευτέρα, με το ενδεχόμενο ανανέωσης της κράτησης για ακόμη έξι μήνες να παραμένει ορατό. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hamoked πέντε ακόμη έφηβοι συμπεριλαμβάνονται στα πρόσωπα που κρατούνται μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού. 

Η πρακτική της διοικητικής κράτησης, για κατάχρηση της οποίας το Ισραήλ έχει επικριθεί έντονα από Παλαιστίνιους, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ξένες κυβερνήσεις, επιτρέπει την  κράτηση υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών για ανανεώσιμες θητείες έξι μηνών, ενώ οι έρευνες είναι σε εξέλιξη. Το Ισραήλ υπερασπίζεται την πρακτική, ισχυριζόμενο ότι «λόγω της περίπλοκης και ασταθούς κατάστασης ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, οι εντολές κράτησης εκδίδονται εναντίον όσων σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις ή όσων ενορχηστρώνουν, διευκολύνουν ή βοηθούν ενεργά με άλλο τρόπο στη διάπραξη τέτοιων πράξεων». 

Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών η οποία αποσιωπά πλήρως το γεγονός της σχεδόν δεδομένης ανανέωσης του εξαμήνου κράτησης στην πλειοψηφία των διοικητικών κρατήσεων, πρόκειται για «ένα αποτελεσματικό και νόμιμο μέτρο ασφαλείας έναντι τέτοιων συνεχών τρομοκρατικών επιθέσεων».

«Κατά τη διάρκεια της πρώτης ακροαματικής διαδικασίας, ένας εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε ότι είχαν “φάκελο” εναντίον του Αμάλ και ότι θα ζητούσαν διοικητική κράτηση» ανέφερε ο πατέρας του, προσθέτοντας πως ο δικαστής τους ζήτησε να του προσκομίσουν τον ενοχοποιητικό φάκελο, κάτι που δεν κατάφεραν, με αποτέλεσμα ο έφηβος να αφεθεί ελεύθερος. 

Ωστόσο, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Αμάλ συνελήφθη εκ νέου και τέθηκε σε διοικητική κράτηση, η οποία έκτοτε έχει ανανεωθεί δύο φορές.

«Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του από τη διοικητική κράτηση για δύο λόγους: την ιατρική του κατάσταση που είναι απίστευτα σοβαρή και λόγω της ανηλικότητάς του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNRWA) στη Δυτική Όχθη, Γκουίν Λιούις (Gwyn Lewis) συμπληρώνοντας πως παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για επικοινωνία με τις αρχές δεν υπήρξε ποτέ καμία πληροφορία για τους λόγους της σύλληψης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα