ΑΘΗΝΑ
13:15
|
23.05.2024
Ένας άνδρας που συνελήφθη στο Αλμάτι ομολόγησε πως πληρώθηκε από αγνώστους για να πάει σε διαδηλώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας άνδρας που συνελήφθη στο Αλμάτι ομολόγησε πως ήρθε από το Κιργιστάν και πληρώθηκε από αγνώστους για να πάει σε διαδηλώσεις.

«Κάποιοι άγνωστοι με κάλεσαν στο τηλέφωνο και μου πρότεινα να συμμετάσχω στη συγκέντρωση με αντάλλαγμα χρήματα (πάνω από 200 δολάρια). Επειδή είμαι άνεργος στο Κιργιστάν, συμφώνησα», είπε ο άντρας στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Khabar 24, συμπληρώνοντας ότι άγνωστοι του αγόρασαν εισιτήριο και πλήρωσαν για ένα μέρος για να ζήσει στο Καζακστάν, όπου διέμενε μαζί με περίπου 10 άτομα από το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Ο Σεργκέι Λεμπέντεφ, εκτελεστικός γραμματέας της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις στο Καζακστάν είχαν προγραμματιστεί εκ των προτέρων για να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα και οι διοργανωτές είχαν ξένη υποστήριξη.

«Είναι προφανές σήμερα ότι οι κακοποιοί προετοιμάζονταν για μαζικές συγκεντρώσεις εκ των προτέρων για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και είχαν ξένη υποστήριξη», είπε ο Λεμπέντεφ.

Συγγενείς, και αργότερα αξιωματούχοι της Κιργιζίας, αναγνώρισαν τον άνδρα στο βίντεο ως τον Βίκραμ Ρουζαχούνοφ, έναν ντόπιο τζαζ πιανίστα. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Κιργιζίας επικαλέστηκε τους συγγενείς του Ρουζαχούνοφ να λένε ότι περιόδευε συχνά στο Αλμάτι στο παρελθόν και είχε προσκληθεί στη χώρα για μια συναυλία. Ο μουσικός αγόρασε αεροπορικό εισιτήριο στα μέσα Δεκεμβρίου και έφυγε για το Αλμάτι το βράδυ της 2ας Ιανουαρίου, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι εργάζεται για να ξεκαθαρίσει τα γεγονότα γύρω από τη σύλληψη του. Οι συγγενείς του εκφέρουν ανησυχίες ότι μπορεί να βασανίστηκε, και το εν λόγω κλιπ να ηχογραφήθηκε υπό πίεση.

«Δεν είναι τρομοκράτης. Είναι ένας απλός πολίτης, ένας μουσικός, ένας αξιοπρεπής άνθρωπος», είπε ο Kamchybek Tashiyev, επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας της Κιργιζίας, και συμπλήρωσε: «Ελέγξαμε όλα τα κανάλια μας σήμερα το πρωί: ο Βίκραμ Ρουζαχούνοφ δεν συμμετείχε σε ταραχές και πορείες».

Ο πρόεδρος της Κιργιζίας, Σαντίρ Τζαπάροφ, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα κάποιοι πολίτες από τη χώρα του να έχουν λάβει μέρος στις διαδηλώσεις στο Καζακστάν την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: Sputnik News, RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπό κράτηση παραμένουν οι εννέα επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου παρά την αθώωσή τους

Αρχίζει να βρέχει σφαίρες (και δεν είναι για καλό)

Νορβηγία: Απαγόρευση εισόδου σε Ρώσους τουρίστες

Μεξικό: Εννέα νεκροί από κατάρρευση σκηνής σε προεκλογική συγκέντρωση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα