ΑΘΗΝΑ
13:09
|
22.11.2024
Άλλοι δύο νεκροί και σημαντικές δικαστικές εξελίξεις στην «Βασιλειάδα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θύμα της πανδημίας της νόσου Covid-19 έπεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της οικείας Αρχιεπισκοπής στα μέσα της εβδομάδας, και αυτοαπομονώθηκε για λόγους προφύλαξης, ματαιώνοντας την τετραήμερη εορταστική περιοδεία του στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας (4-8 Ιανουαρίου).

Δύο νεκροί και δεκάδες κρούσματα σε γηροκομείο

Την ίδια περίοδο, ήδη από την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ο κορονοϊός χτυπά με σφοδρότητα το κεντρικό συγκρότημα του (παναυστραλιανού) Οργανισμού Γηροκομείων της Αρχιεπισκοπής «Βασιλειάδα», στο προάστιο Λακέμπα (Lakemba) του Σίδνεϊ.

Παρά τη «συσκότιση» ενημέρωσης που έχει επιβάλει η διοίκηση του γηροκομείου, στην ελληνική παροικία του Σίδνεϊ γίνεται λόγος για τουλάχιστον δύο ηλικιωμένους ομογενείς που έχουν χάσει τη ζωή τουςήδη, ενώ δεκάδες άλλοι τρόφιμοι (τριάντα με σαράντα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας), αλλά και εργαζόμενοι, έχουν νοσήσει ή έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό και είτε έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία για νοσηλεία είτε βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό (οι εργαζόμενοι) ή απομονωμένοι στα δωμάτιά τους, χωρίς ουσιαστική επικοινωνία με τους δικούς τους. Η κατάσταση κρίθηκε τόσο σοβαρή, ώστε έχει κάνει παρέμβαση στο γηροκομείο και το πολιτειακό υπουργείο Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κρίσης –η οποία, πάντως, έχει αποσιωπηθεί τόσο από τη διοίκηση του Γηροκομείου, όσο και από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ενώ και η συντριπτική πλειονότητα των ομογενειακών ΜΜΕ (φίλα προσκείμενα στον κ. Μακάριο) έχει κάνει καθόλου ή ελάχιστο λόγο για το μαζικό χτύπημα της πανδημίας στο κεντρικό γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής στο Σίδνεϊ.

Υπενθυμίζεται ότι προ πέντε μηνών το ίδιο υπουργείο είχε παρέμβει και στη «ναυαρχίδα» του Οργανισμού «Βασιλειάδα», στο Σίδνεϊ, στην πολυτελή μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων της περιοχής Randwick, που μπήκε υπό αυστηρή επιτήρηση μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο για σωρεία παραβιάσεων του κανονισμού λειτουργίας της και της σχετικής αυστραλιανής νομοθεσίας για τα γηροκομεία. Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί ειδικά το «Κοσμοδρόμιο»στις 8 Αυγούστου 2021.

Με δεδομένο το προπέρσινο βαθύ τραύμα που άφησε στην ομογένειά μας στην Αυστραλία (και συντάραξε όλους τους Αυστραλούς, ανεξαρτήτως καταγωγής) η τραγική απώλεια δεκάδων ηλικιωμένων Ελληνο-Αυστραλών (και μη) στο αντίστοιχο γηροκομείο της «Βασιλειάδας» στη Μελβούρνη (St Basil’s Homes for Aged, Fawkner), όπου συνολικά 50 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού ή εγκατάλειψης και ασιτίας κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020, η ανησυχία όσων έχουν συγγενείς τους τώρα στο γηροκομείο της Λακέμπα έχει φτάσει στο κατακόρυφο, αφού διοίκηση και Αρχιεπισκοπή τηρούν επί εβδομάδες «σιγή ασυρμάτου» για τα διαδραματιζόμενα εκεί.

Σημειώνεται πως και στην πρόσφατη μακροσκελή ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, για την κατάσταση της υγείας του κ. Μακαρίου, ούτε γίνεται η παραμικρή μνεία στο ξέσπασμα της νόσου μαζικά στην προαναφερθείσα μονάδα ηλικιωμένων της «Βασιλειάδας» στο Σίδνεϊ ούτε εκφράζονται, έστω, η συμπάθεια και η συμπαράσταση του Αρχιεπισκόπου προς τους ηλικιωμένους της και τους εργαζομένους της (που είτε έχασαν τη ζωή τους ή νοσούν και αγωνιούν αυτή την περίοδο). Επισημαίνεται, επίσης, πως ο κ. Μακάριος είναι ex officio ο Πρόεδρος ολόκληρου του Οργανισμού «Βασιλειάδα» (από την ημέρα της εκλογής του ως Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, στις 9 Μαΐου 2019, όπως αναγράφεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της «Βασιλειάδας» () και παρεμβαίνει ουσιαστικά στη λειτουργία και στις δράσεις του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, που παρουσιάζει ήπια συμπτώματα της νόσου, είναι πλήρως εμβολιασμένος και έχει προτρέψει επανειλημμένως το ποίμνιό του να εμβολιαστεί επίσης, παρότι συναντά σημαντικές αντιδράσεις εκ μέρους μερίδας της αυστραλιανής ομογένειας (όπως φανερώνουν δεκάδες «επιθετικά» σχόλια ομογενών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και στην επίσημη Σελίδα της Αρχιεπισκοπής στο Facebook).

Μεταξύ άλλων, εκφραζόμενος σε α’ πρόσωπο, στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας της 5ης Ιανουαρίου ο κ. Μακάριος τονίζει:

«…Κατανοώ πλήρως τις δυσμενείς επιπτώσεις και ιδίως την ψυχολογική κόπωση που έχει επιφέρει σε όλους η εξελισσόμενη δοκιμασία της πανδημίας. Ωστόσο, είναι φανερό ότι διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η νέα παραλλαγή του ιού δυστυχώς εξαπλώνεται ταχύτατα…

Νιώθω ακόμη το χρέος, ως Αρχιεπίσκοπος και πνευματικός σας πατέρας, να απευθύνω εκ νέου προτροπή να εμβολιασθούν όσοι δεν το έχουν πράξει ήδη, εμπιστευόμενοι την επιστημονική κοινότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σωθεί, έχουν αποφύγει τη νοσηλεία στην εντατική και τη διασωλήνωση, διότι εμβολιάστηκαν.

Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχουν δογματικοί, κανονικοί και εκκλησιαστικοί λόγοι να μην εμβολιαστεί κάποιος.

Προσεύχομαι αδιαλείπτως στον φιλάνθρωπο και ελεήμονα Θεό για τον τερματισμό της πανδημίας το συντομότερο δυνατό, και προς τούτο προτρέπω κι εσάς, τον Κλήρο και Λαό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας».

Από κορονοϊό έχει νοσήσει τελευταία (χωρίς απώλειες, ευτυχώς) και ένας αριθμός κληρικών της Αρχιεπισκοπής, με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστοί ναοί Ενοριών για 10-15 μέρες (π.χ. πρόσφατα ο Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στο κέντρο του Σίδνεϊ και τις μέρες αυτές -έως και τις 13/1- ο Ναός του Αγίου Νεκταρίου στο προάστιο Burwood του Σίδνεϊ).

Ματαίωση θρησκευτικών και άλλων εκδηλώσεων

Εξάλλου, λόγω της έξαρσης της πανδημίας με τη μετάλλαξη «Όμικρον» και στην Αυστραλία, η άτυπη «Σύναξη Επισκόπων» της Αρχιεπισκοπής, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ανακοίνωσε στις 30 Δεκεμβρίου τη ματαίωση όλων των υπολειπόμενων εορτασμών και εκδηλώσεων του Δωδεκαημέρου στις Πολιτείες Νέα Νότια Ουαλία και Βικτώρια (επίσημες κοπές βασιλόπιττας, Αγιασμοί υδάτων τα Θεοφάνια με κοσμοσυρροή σε παραθαλάσσιες περιοχές κ.α.). Ειδικά για τις ματαιώσεις των εκδηλώσεων των Θεοφανίων εκατοντάδες ομογενείςεξέφρασαν τη σφοδρή αντίθεσή τους (ιδίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης), επικαλούμενοι την απρόσκοπτη διοργάνωση την ίδια περίοδο όλων σχεδόν των μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων στην Αυστραλία (με σχετικά μέτρα προστασίας) παρουσία χιλιάδων φιλάθλων. Μεταξύ των εκδηλώσεων που ανακοινώθηκε ότι ματαιώνονται είναι και οι «φιλόδοξες» μεγαλοπρεπείς δεξιώσεις για την ονομαστική γιορτή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στις 16 και 19 Ιανουαρίου σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ αντίστοιχα, που είχαν προαναγγελθεί από το Νοέμβριο από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, με «αλμυρό» εισιτήριο συμμετοχής δολαρίων 150 Αυστραλίας (περίπου 90 ευρώ) ανά άτομο.

Ιατροδικαστική έρευνα για «Βασιλειάδα» Μελβούρνης

Εν τω μεταξύ, από τις 15 Νοεμβρίου (2021) είναι σε εξέλιξη και συνεχίζεται σε δικαστική αίθουσα της Μελβούρνης, ενώπιον του Ανώτατου Ιατροδικαστή της Πολιτείας της Βικτώριας John Cain, η Ιατροδικαστική Έρευνα για τις συνθήκες και τις αιτίες που οδήγησαν στη μεγαλύτερη έως τώρα τραγωδία της πανδημίας Covid-19 στην Αυστραλία: τον θάνατο συνολικά 50 ηλικιωμένων τροφίμων στο γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «Βασιλειάδα», στο προάστιο Fawkner της Μελβούρνης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020.

Στη διάρκεια των πέντε εβδομάδων που έχει κρατήσει έως τώρα η ακροαματική διαδικασία περίπου 100 μάρτυρες κατέθεσαν συγκλονιστικές και σημαντικές μαρτυρίες για το πώς εξελίχθηκε μέρα με τη μέρα το δράμα των θυμάτων της πανδημίας μέσα στο γηροκομείο «Βασιλειάδα», από τις 9 Ιουλίου -όταν διαγνώστηκε θετική η πρώτη εργαζόμενη- και πώς η διοίκηση και οι εργαζόμενοι συνέχισαν με απαράδεκτη αμεριμνησία τη ρουτίνα τους για τουλάχιστον 11 μέρες, αφήνοντας απροστάτευτους και χωρίς ιδιαίτερα μέτρα τους ηλικιωμένους που είχαν στην ευθύνη και την φροντίδα τους, μέχρι που έγινε πια ολοφάνερο ότι είχε χαθεί κάθε έλεγχος με την πανδημία που τα σάρωσε όλα: 94 (από τους περίπου 120 συνολικά τροφίμους) ηλικιωμένοι νόσησαν, καθώς και άλλα 94 άτομα από το προσωπικό του γηροκομείου. Ακολούθησε χάος, με τη διοίκηση του ομογενούς επιχειρηματία (προέδρου του Δ.Σ. της «Βασιλειάδας» Fawkner) ανήμπορη κι ανίκανη να βοηθήσει αποτελεσματικά τους ηλικιωμένους που μεταφέρονταν εσπευσμένα σε όποιο νοσοκομείο της Μελβούρνης τους δεχόταν και με μεγάλο μέρος του προσωπικού να νοσεί ή να είναι με θετική διάγνωση και να συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του διογκώνοντας το πρόβλημα.

Στις 22 Ιουλίου 2020, ύστερα από μοιραίες μακρές διαδικασίες, παρενέβησαν η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν την κρίσιμη κατάσταση. Αλλά η ασυνεννοησία μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και των πολιτειακών και κρατικών αξιωματούχων, της διοίκησης του γηροκομείου, των νοσοκομείων και των υπευθύνων ιδιωτικής εταιρίας που κλήθηκε εσπευσμένα να αναπληρώσει το μόνιμο προσωπικό του γηροκομείου (το οποίο τέθηκε άρον άρον σε διαθεσιμότητα) με έκτακτους εργαζόμενους συμβασιούχους της (που αποδείχθηκαν άπειροι και άσχετοι με τη φροντίδα ηλικιωμένων) συνέβαλαν στην ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση εντός του γηροκομείου και στη θυσία των 50 ηλικιωμένων τελικά. Αρκετοί από τους οποίους θα μπορούσαν να είχαν σωθείόπως κατέθεσαν οι μάρτυρες- αν το γηροκομείο ήταν εξ αρχής καλύτερα προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αν οι υπεύθυνοί του συνεργάζονταν πιο έγκαιρα, καλύτερα και πιο υπεύθυνα με τις δημόσιες υπηρεσίες κι αν οι κρατικές και πολιτειακές υπηρεσίες είχαν καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους.

Το προσωπικό της «Βασιλειάδας» μπήκε όλο σε διαθεσιμότητα στις 22 Ιουλίου 2020, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της τότε ηγεσίας του Δ.Σ. της «Βασιλειάδας» Μελβούρνης- με έγγραφη απόφαση του επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας της Πολιτείας Βικτώριας Brett Sutton, που κατέθεσε ήδη ως βασικός μάρτυρας στην εν εξελίξει ακροαματική διαδικασία και κλήθηκε να εξηγήσει την καταστροφική (όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων) απόφασή του.

Ο Ηλίας και η Σούλα Τρίμπου ήταν τρόφιμοι της «Βασιλειάδας» και πέθαναν από κορονοϊό με διαφορά μίας εβδομάδας, στα τέλη Ιουλίου 2020, στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν.

«Πέθαναν μ’ έναν τρομακτικό τρόπο: εγκαταλελειμμένοι, φοβισμένοι κι ολομόναχοι» είπε στο δικαστήριο η κόρη τους Ραχήλ Τρίμπου. «Δεν δόθηκε καμία ευκαιρία στους ενοίκους (του γηροκομείου). Τους απογοήτευσαν τόσοι πολλοί άνθρωποι, το σύστημα και οι πολιτικές» τόνισε στην κατάθεσή της.

Ανάλογα δραματικές ήταν οι καταθέσεις και πολλών ακόμα συγγενών των θυμάτων, αλλά και εργαζομένων (μονίμων ή εκτάκτων και αναπληρωτών του μόνιμου προσωπικού) εκείνη την εποχή στο γηροκομείο, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 45 ηλικιωμένοι του συγκεκριμένου γηροκομείουπέθαναν από κορονοϊό, ενώ άλλοι πέντε από εγκατάλειψη και ασιτία. Το προσωπικό που αναπλήρωσε τους μόνιμους εργαζόμενους (που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα) αντιμετώπισε ανυπέρβλητα προβλήματα στη σίτιση και τη χορήγηση φαρμάκων στους τροφίμους, αφού δεν υπήρχε κανείς να τους καθοδηγήσει για τις ειδικές ανάγκες κάθε ηλικιωμένου ξεχωριστά και οι έως τότε υπεύθυνοι του γηροκομείου αρνούνταν να επικοινωνήσουν μαζί τους, «θιγμένοι» από την αναγκαστική αντικατάστασή τους. Η κατάσταση ήταν τόσο χαώδης, που πολλοί αναπληρωτές εργαζόμενοι τρομοκρατήθηκαν από τις συνθήκες και τις συνέπειες (π.χ. απώλεια της άδειας εξάσκησης επαγγέλματος) και δεν ξαναπαρουσιάστηκαν για δουλειά μετά τις πρώτες βάρδιες τους στο γηροκομείο. Με αποτέλεσμα δεκάδες ηλικιωμένοι να παραμείνουν για μέρες χωρίς τροφή, νερό, φάρμακα και προσωπική καθαριότητα καθηλωμένοι στα κρεβάτια ή στα δωμάτιά τους. Όταν πια μεταφέρονταν στα νοσοκομεία η κατάστασή τους ήταν μη αναστρέψιμη, σύμφωνα με γιατρούς και εκπροσώπους διαφόρων νοσοκομείων της Μελβούρνης.

Ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Έρευνας John Cain, που εκτελεί χρέη δικαστού και προέδρου στην ακροαματική διαδικασία αυτής της περιόδου στη Μελβούρνη, είχε αφήσει ως τελευταίους μάρτυρες προς εξέταση τον τότε πρόεδρο του δ.σ. της «Βασιλειάδας» Fawkner Κωνσταντίνο Κόντη (Kon Kontis) και τη Διευθύντρια του γηροκομείου Βίκυ Κος για να ρίξουν καταλυτικό φως στα ουσιώδη σημεία της τραγωδίας. Όμως, όταν ήλθε η ώρα να καταθέσουν και οι δύο αρνήθηκαν να το πράξουν, επικαλούμενοι την πρόβλεψη της νομοθεσίας για άρνηση κατάθεσης σε περίπτωση που κάποιος μπορεί να ενοχοποιήσει τον εαυτό του με όσα πει ενώπιον του δικαστηρίου ως μάρτυς.

Η στάση τους ξεσήκωσε την οργή των συγγενών των θυμάτων, που ζητούν απαντήσεις για το πώς έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο και χάθηκαν απροστάτευτοι οι άνθρωποί τους, ενώ ο Ανώτατος Ιατροδικαστής της Πολιτείας της Βικτώριας -και προεδρεύων της ακροαματικής διαδικασίας- επιφυλάχθηκε να εξετάσει πολύ προσεκτικά το αίτημα των δύο μαρτύρων και των δικηγόρων τους, μια που θεωρούσε κομβικής σημασίας την κατάθεσή τους. Τελικά, στις 23 Δεκεμβρίου -πριν το δικαστήριο διακόψει για τις γιορτές των Χριστουγέννων- ο John Cain εξέδωσε απόφαση με την οποία διατάσσονται οι δύο μάρτυρες να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για την εξέλιξη του πρωτοφανούς για την Αυστραλία δράματος.

«Οι απαντήσεις είναι γνωστές μόνο σε αυτούς (κ. Κόντη και κ. Κος). Οι απαντήσεις τους θα επιτρέψουν στο δικαστήριο να εκπληρώσει το θεσμοθετημένο καθήκον του να διερευνήσει τις συνθήκες των 50 θανάτων λεπτομερώς, όπως απαιτείται από το νόμο», δήλωσε ο Δικαστής Cain αιτιολογώντας την απόφασή του, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία στους δύο υπό εξέταση μάρτυρες, αλλά έχει δρομολογηθεί ήδη έρευνα του Οργανισμού «Ασφάλεια Εργασίας» για τυχόν παραβιάσεις του νόμου για την Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια» στο γηροκομείο «Βασιλειάδα» κατά την κρίσιμη περίοδο της τραγωδίας. Η ημερομηνία κατάθεσης των δύο κομβικών μαρτύρων θα γνωστοποιηθεί αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι με καθυστέρηση δύο και πλέον μηνών από το ξέσπασμα της πανδημίας στο γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής στο Fawkner της Μελβούρνης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Βασιλειάδα» Αρχιεπίσκοπος Μακάριος προέβη στην αντικατάσταση του Κ. Κόντη από την προεδρία του Δ.Σ. με τον τότε αρχιμανδρίτη και αρχιερατικό επίτροπο Northcote Μελβούρνης και νυν Βοηθό Επίσκοπο Κερασούντος Ευμένιο Βασιλόπουλο, χωρίς να έχει γίνει γνωστή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση και πρωτοβουλία του επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αυστραλία μεσούντος του χάους στο γηροκομείο αυτό.

Αν και ο Αρχιεπίσκοπος ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου στον Οργανισμό Γηροκομείων της Αρχιεπισκοπής «Βασιλειάδα» (που διαθέτει παραρτήματα σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας), έχει γίνει γνωστό ότι ούτε στην αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας (από τον Μάρτιο του 2020 στην Αυστραλία) ούτε στη συνέχεια (κατά τον πρώτο χρόνο τουλάχιστον) οργάνωσε ως Πρόεδρος της «Βασιλειάδας» κάποια, έστω και διαδικτυακή, σύσκεψη των υπευθύνων όλων των παραρτημάτων του Οργανισμού με σκοπό τον συντονισμό της προετοιμασίας και της οργάνωσής τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ούτε και έκανε συγκεκριμένες κινήσεις για να συλλυπηθεί και να συμπαρασταθεί στις δεκάδες οικογένειες των θυμάτων, πέραν ενός τρισαγίου που τέλεσε στο Σίδνεϊ για τις ψυχές των (λιγότερων από 10 ακόμα τότε) ηλικιωμένων που υπέκυψαν στον ιό ως τρόφιμοι του γηροκομείου της Αρχιεπισκοπής στη Μελβούρνη. Πράγμα για το οποίο έχει κατακριθεί δημόσια (με αναρτήσεις τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κ.α.) από τους συγγενείς των θυμάτων.

Πάντως, ο κ. Μακάριος δεν έχει «μπει στο κάδρο» των ερευνών και τυχόν καταλογισμού ευθυνών από τις αυστραλιανές αρχές για την τραγωδία της «Βασιλειάδας» Μελβούρνης το 2020. Έτσι αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η προσεχής κατάθεση του προέδρου του Δ.Σ. (και υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας έως πρόσφατα) Κωνσταντίνου Κόντη στην Ιατροδικαστική Έρευνα, μια που, σύμφωνα με τις καταθέσεις στην τρέχουσα ακροαματική διαδικασία, η μονάδα ηλικιωμένων που διοικούσε είχε ξοδέψει λιγότερα από 15.000 δολάρια για εξοπλισμό και προετοιμασία κατά της πανδημίας μέχρι τον Ιούλιο του 2020, με έναν προϋπολογισμό που ξεπερνούσε τα 20 εκατομμύρια δολάρια (Αυστραλίας) κάθε χρόνο και με πληρωμή ενοικίου στην Αρχιεπισκοπή 2,5-3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Πέντε αστέρια μετά την τραγωδία

Μετά τις δραματικές εβδομάδες του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 στη «Βασιλειάδα» του Fawkner (και την τραγική απώλεια 50 ηλικιωμένων τροφίμων της), το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει χάσει μάλλον ανεπανόρθωτα τη φήμη και την αξιοπιστία του στη Μελβούρνη, αφού στο διάστημα πριν από το φονικό χτύπημα της πανδημίας φιλοξενούσε περίπου 120 ηλικιωμένους (κυρίως ελληνικής καταγωγής), ενώ τώρα οι τρόφιμοί της δεν ξεπερνούν τους 50. Χαρακτηριστική είναι η πληθώρα των αρνητικών κριτικών/σχολίων που συνοδεύουν την επίσημη ιστοσελίδα του εν λόγω γηροκομείου, με έναν από τους συγγενείς των θυμάτων της προπέρσινης τραγωδίας, τον γιο της αείμνηστης ομογενούς Μαρίας Βασιλάκη, Σπύρο Βασιλάκη, που κατέθεσε επίσης ως μάρτυρας ενώπιον του Ανώτατου Ιατροδικαστή της Βικτώριας, να σχολιάζει καυστικά:

«Μην κάνετε το λάθος να εμπιστευθείτε το αγαπημένο σας πρόσωπο σε αυτό το αηδιαστικό μέρος. Η μητέρα μου, η Μαρία Βασιλάκη, πέθανε λόγω της βαριάς αμέλειάς τους όταν ο Covid-19 εξαπλώθηκε εκεί σαν πυρκαγιά… Το St Basil’s Homes for the Aged στη Βικτώρια ανήκει στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή που ενδιαφέρονται μόνον για τα 2 εκατομμύρια δολάρια που συλλέγουν σε ενοίκιο. Τόσο η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή, όσο και η διοίκηση της «Βασιλειάδας» έχουν δείξει πόσο ανίκανοι και αδιάφοροι είναι».

Ανάλογα σχόλια παραθέτουν και πολλοί άλλοι, ελληνικής ή μη καταγωγής, καταγράφοντας τις εμπειρίες τους από τη ζωή στενών συγγενών τους στο γηροκομείο αυτό.

Αξίζει όμως να σταθούμε στο τελευταίο (χρονικά) σχόλιο που φιλοξενείται στον χώρο σχολίων και αξιολόγησης του γηροκομείου «Βασιλειάδα» Fawkner (μέσω Google) και αναρτήθηκε πριν από τέσσερις μήνες (περίπου τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου 2021), επαινώντας τη νέα διοίκηση της «Βασιλειάδας» Μελβούρνης και βαθμολογώντας την με 5 «αστέρια» (την ανώτατη βαθμολογία):

«Η νέα διοίκηση είναι τέλεια. Πολύ φιλικό προσωπικό!»

Όλως συμπτωματικώς το συγκεκριμένο εγκωμιαστικό σχόλιο έχει αναρτηθεί -όπως φαίνεται καθαρά και στη φωτογραφία που παραθέτουμε- από τον Μαρκέλλο Πετρόπουλο (Mark Petropoulos), που -επίσης συμπτωματικώς- συμβαίνει να είναι ο Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και εξ απορρήτων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την αρχή σχεδόν της ανάρρησής του στο Θρόνο της Αυστραλίας. Είναι επίσης ο προσωπικός φωτογράφος και εικονολήπτης του κ. Μακαρίου, καθώς και εκπρόσωπος του ελλαδικού τηλεοπτικού σταθμού «ΑΝΤ1» στην Αυστραλία (που συχνά-πυκνά προβάλλει τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας). Το πόσο «αντικειμενικό» και αμερόληπτο είναι το σχόλιο του Μαρκέλλου Πετρόπουλου στην ιστοσελίδα της «Βασιλειάδας» Μελβούρνης, λοιπόν, μπορεί να το κρίνει ο καθένας.

(Απ’ όσο γνωρίζουμε, ο κ. Πετρόπουλος, που διαμένει μόνιμα στο Σίδνεϊ, δεν διαθέτει συγγενή του που να φιλοξενείται στη συγκεκριμένη μονάδα της «Βασιλειάδας», οπότε πιθανότατα δεν έχει προσωπική εμπειρία και γνώση από τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο γηροκομείο. Αλλά αυτό μάλλον δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία για εκείνον, προκειμένου να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις με το σχόλιό του και να ανεβάζει τη συνολική «βαθμολογία» του ιδρύματος με πέντε «αστέρια», όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εκ Μελβούρνης δίνουν το πολύ ένα «αστέρι» (αναγκαστικά –δεν έχει πιο χαμηλή βαθμολογία, όπως σημειώνουν οι ίδιοι σε σχόλιά τους). Σίγουρα «άξιος ο μισθός του» από την Αρχιεπισκοπή).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κω

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου η απολογία του συλληφθέντα για τη «γιάφκα» στο Παγκράτι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα