ΑΘΗΝΑ
13:49
|
24.04.2024
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία διαδήλωσαν το Σάββατο για τα σχέδια της κυβέρνησης να περιορίσει περαιτέρω τα δικαιώματα των ανεμβολίαστων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία διαδήλωσαν το Σάββατο για τα σχέδια της κυβέρνησης να περιορίσει περαιτέρω τα δικαιώματα των ανεμβολίαστων, λίγες μέρες αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να «τσαντίσει» όσους αρνούνται το εμβόλιο.

Η προσέλευση ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα διαμαρτυρίας της 18ης Δεκεμβρίου, όταν 25.500 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Οι διαμαρτυρίες αντιτίθενται σε έναν προγραμματισμένο νόμο που θα απαιτεί από τα άτομα να αποδεικνύουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά του κορονοϊού προτού μπορέσουν να φάνε έξω, να ταξιδέψουν με τρένα μεταξύ των πόλεων ή να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Την Πέμπτη, η Κάτω Βουλή της Γαλλίας ενέκρινε το επίμαχο νομοσχέδιο σε πρώτη ανάγνωση. Η κυβέρνηση είπε ότι αναμένει ότι οι νέες απαιτήσεις θα εφαρμοστούν έως τις 15 Ιανουαρίου, αν και οι νομοθέτες στη Γερουσία θα μπορούσαν τώρα να καθυστερήσουν τη διαδικασία.

Ο Μακρόν είπε αυτή την εβδομάδα ότι ήθελε να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους ανθρώπους κάνοντας τη ζωή τους τόσο περίπλοκη που θα κατέληγαν να εμβολιαστούν. Οι ανεμβολίαστοι ήταν ανεύθυνοι και ανάξιοι να θεωρούνται πολίτες, πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές στο Παρίσι απάντησαν φωνάζοντας, με την ίδια αργκό, «Εμείς θα σε τσαντίσουμε».

Άλλοι έφεραν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού», μια αναφορά στη νομοθετική ώθηση του Μακρόν να απαιτεί πιστοποίηση εμβολιασμού για την είσοδο σε χώρους όπως καφετέριες, μπαρ και μουσεία.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν ότι 105.200 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του Σαββάτου σε ολόκληρη τη Γαλλία, 18.000 από αυτούς στην πρωτεύουσα Παρίσι, όπου η αστυνομία ανέφερε 10 συλλήψεις και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Σε άλλα μέρη έγιναν 24 συλλήψεις και επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά σύμφωνα με το υπουργείο.

Μεταξύ των μεγαλύτερων διαδηλώσεων, περίπου 6.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην Τουλόν, ενώ στο Μονπελιέ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές.

Η Γαλλία κατέγραψε 303.669 νέα κρούσματα Covid-19 το Σάββατο εν μέσω αυξανόμενης πίεσης στα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο ανήλθε σε 98.209, αυξημένος κατά 142 από τον αριθμό της Παρασκευής. Περισσότερα από 3.821 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

«Όχι στo εμβολιαστικό πάσo»

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους δεν φόραγαν μάσκες, αντιμετώπισαν το κρύο και τη βροχή κραδαίνοντας πλακάτ με τη λέξη «Αλήθεια» και «Όχι στο εμβολιαστικό πάσο».

Οι άνθρωποι στη Γαλλία πρέπει ήδη να επιδείξουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ για να μπουν σε εστιατόρια και μπαρ και να χρησιμοποιήσουν διαπεριφερειακά τρένα. Αλλά με τις λοιμώξεις της μετάλλαξης Όμικρον να αυξάνονται, η κυβέρνηση θέλει να εγκαταλείψει την επιλογή του τεστ.

Τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η ωμή γλώσσα του Μακρόν φάνηκε να είναι υπολογισμένη, εκμεταλλευόμενη μιας αυξανόμενης απογοήτευσης εναντίον των ανεμβολίαστων.

Η συντηρητική υποωήφια Valérie Pécresse είπε ότι ο Μακρόν διχάζει τη χώρα. Ο ακροδεξιός υποψήφιος Έρικ Ζέμουρ κατήγγειλε, όπως αποκάλεσε, τις ανήθικες δηλώσεις του προέδρου.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας, διαδηλωτές κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι πολιτικοποιεί την πανδημία πριν από τις εκλογές.

«Θέλω να εξοργίζει τους εμπόρους ναρκωτικών και τους εγκληματίες, όχι τον μέσο άνθρωπο», είπε ένας 55χρονος διαδηλωτής που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του επειδή έχει μια επιχείρηση.

Πηγή: FRANCE 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άλογα του Ιππικού «δραπέτευσαν»-Πανικός και τραυματίες στο κέντρο του Λονδίνου

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

ΜέΡΑ25: Ο ξεσηκωμός στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ δείχνει τον δρόμο

Έκθεση για ρατσιστική βία εκθέτει την κυβέρνηση: Από τη ρητορική μίσους στις επιθέσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα