ΑΘΗΝΑ
15:13
|
25.04.2024
Η Αυστραλία δεσμεύεται να αγοράσει τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα από αμερικανούς προμηθευτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αυστραλία επικύρωσε συμφωνία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση του στόλου τεθωρακισμένων οχημάτων της. Η είδηση έρχεται μήνες αφότου η χώρα υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εν μέσω αυξημένων εντάσεων με την Κίνα.

Η Καμπέρα συμφώνησε να αγοράσει 75 κύρια άρματα μάχης M1A2 Abrams για να αντικαταστήσει τα 59 άρματα μάχης M1A1 που αγόρασε το 2007.

«Σε συνεργασία με τα οχήματα μάχης του πεζικού, του μηχανικού και τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, τα νέα Abrams θα δώσουν στους στρατιώτες μας καλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες και μεγαλύτερη προστασία από πλήγματα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον, στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

«Το M1A2 Abrams θα ενσωματώσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις αμυντικές και κυριαρχικές ικανότητες του στρατού μας, συμπεριλαμβανομένων της διοίκησης, του ελέγχου, των επικοινωνιών και συστημάτων πληροφορικής, και θα επωφεληθεί από την επικείμενη έναρξη της κατασκευής πυρομαχικών για άρματα μάχης από αυστραλιανούς κατασκευαστές».

Ο αντιστράτηγος Ρικ Μπέρ, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι τα τανκς θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην συμμετοχή της Αυστραλίας στις επιχειρήσεις και τις ασκήσεις των συμμαχικών δυνάμεων. Σημείωσε επιπλέον πως «λόγω της ευελιξίας τους, τα τανκς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων και επιπέδων σύγκρουσης στην περιοχή».

Σύμφωνα με τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, η Αυστραλία θα λάβει επίσης 29 οχήματα επιθέσεων διάρρηξης, 17 κοινά οχήματα επίθεσης και έξι τεθωρακισμένα οχήματα ανάκτησης. Τα πρώτα στρατιωτικά οχήματα αναμένεται να φτάσουν το 2024 και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν επιχειρησιακά από το 2025.

Οι νέες συμφωνίες αγοράς όπλων έρχονται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας. Πέρυσι, ο Ντάτον κατηγόρησε το Πεκίνο ότι έκανε επιθετικές κινήσεις στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, υποδηλώνοντας ότι η Κίνα βλέπει την Αυστραλία και άλλα έθνη ως «υποτελή κράτη».

Τον Σεπτέμβριο, η Αυστραλία υπέγραψε σύμφωνο άμυνας και ασφάλειας με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το σύμφωνο, γνωστό ως AUKUS, δίνει τη δυνατότητα στο Βασιλικό Αυστραλιανό Ναυτικό να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια.

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα