ΑΘΗΝΑ
16:01
|
19.05.2024
Η στρατιωτική κυβέρνηση «καταδικάζει έντονα» τις κυρώσεις της ECOWAS και κλείνει τα χερσαία σύνορα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η στρατιωτική κυβέρνηση του Μαλί καταδίκασε «έντονα» τις «παράνομες» κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα από την Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), προσθέτοντας ότι έκλεισε τα χερσαία σύνορά της «με τα ενδιαφερόμενα κράτη».

Την Κυριακή, η ECOWAS και η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (UEMOA) επέβαλαν μια σειρά από οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις ως απάντηση στην επιθυμία των στρατιωτικών ηγετών του Μαλί να καθυστερήσουν τις εκλογές μέχρι το 2025.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της χώρας , συνταγματάρχης Αμπτουλάγιε Μάιγκα, ανέφερε σε τηλεοπτική δήλωση τη Δευτέρα ότι «η κυβέρνηση του Μαλί καταδικάζει σθεναρά αυτές τις παράνομες και παράνομες κυρώσεις».

«Στη βάση της αμοιβαιότητας, το Μαλί αποφάσισε να ανακαλέσει τους πρεσβευτές του και να κλείσει τα χερσαία και εναέρια σύνορά του με τα ενδιαφερόμενα κράτη», πρόσθεσε.

Η συνάντηση στην Γκάνα των περιφερειακών ηγετών ακολούθησε μήνες αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της πολιτικής εξουσίας στο Μαλί μετά από δύο πραξικοπήματα και μια κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό.

Τον Αύγουστο του 2020, αξιωματικοί του στρατού, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ασίμι Γκόιτα, ανέτρεψαν τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ιμραχήμ Μπουμπακάρ Κέιτα, εν μέσω διαδηλώσεων στους δρόμους κατά της αντιδημοφιλούς διακυβέρνησής του.

Υπό την απειλή κυρώσεων, ο Γκόιτα υποσχέθηκε στη συνέχεια να αποκαταστήσει την πολιτική εξουσία τον Φεβρουάριο του 2022, με τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Αντί για εκλογές, οργάνωσε ένα de facto δεύτερο πραξικόπημα τον περασμένο Μάιο, διακόπτοντας το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Η ECOWAS επέμεινε να διεξαχθούν εκλογές στο Μάλι τον Φεβρουάριο. Αλλά η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ορίσει ημερομηνία εκλογών μόνο μετά τη διεξαγωγή μιας πανεθνικής διάσκεψης – υποστηρίζοντας ότι οι ειρηνικές εκλογές είναι πιο σημαντικές από τις άμεσες εκλογές, και προτείνοντας μια μεταβατική περίοδο έως και έξι ετών.

Χθες, Κυριακή, η ECOWAS χαρακτήρισε το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα «εντελώς απαράδεκτο» συμπληρώνοντας ότι «σημαίνει απλώς ότι μια παράνομη στρατιωτική μεταβατική κυβέρνηση θα θέσει υπό ομηρία τον λαό της χώρας».

Το μπλοκ των 15 μελών δήλωσε ότι συμφώνησε να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις με άμεση ισχύ, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των χερσαίων και εναέριων συνόρων των χωρών – μελών με το Μαλί, την αναστολή μη βασικών χρηματοοικονομικών συναλλαγών και τη δέσμευση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας στις τράπεζες των χωρών της ECOWAS.

Η περιφερειακή νομισματική ένωση UEMOA έδωσε εντολή σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της να διακόψουν την πρόσβαση του Μαλί στις περιφερειακές χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Μάλι δήλωσε ότι «λυπάται για την απάνθρωπη φύση αυτών των μέτρων που επηρεάζουν πληθυσμούς που έχουν ήδη πληγεί σοβαρά από την κρίση ασφαλείας και την κρίση υγείας στη χώρα».

Αντιμέτωπη με το εμπάργκο της Δυτικής Αφρικής, η κυβέρνηση είπε ότι είχε κάνει ρυθμίσεις για να εξασφαλίσει κανονικές προμήθειες «με όλα τα κατάλληλα μέσα» και κάλεσε τον πληθυσμό να παραμείνει ήρεμος.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Καιρός η Ουκρανία να αναγνωρίσει τις πραγματικότητες στο πεδίο της μάχης

Οι πρόεδροι του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν εγκαινιάζουν γιγάντιο φράγμα στα σύνορα

Συνομιλίες Δένδια στα ΗΑΕ για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα