ΑΘΗΝΑ
02:33
|
06.05.2024
Δολοφονήθηκε, υπερασπίζοντας με την ίδια του τη ζωή τη Δημοκρατία,, τους μαθητές και το δικαίωμά τους στον αγώνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην πλατεία Βουδ, στο Σχολικό Συγκρότημα «Τεμπονέρας», στα Ψηλά Αλώνια της Πάτρας, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, χθες Κυριακή, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση μνήμης για τα 31 χρόνια από τη δολοφονία του καθηγητή, Νίκου Τεμπονέρα, από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Γιάννη Καλαμπόκα.

Να υπενθυμίσουμε ότι τότε, την περίοδο 1990-1991, στα σχολεία υπήρχε αγωνιστικό κλίμα και η κοινωνία έβραζε υπόκωφα. Είχαν προηγηθεί καταλήψεις εργοστασίων, συντονισμοί εργαζομένων, συντονιστικά μαθητικών και φοιτητικών καταλήψεων ενάντια στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και στη βίαιη, νεοφιλελεύθερη πολιτική της σε παιδεία, υγεία και εργασία.

Οι μαθητές του κινήματος 1990-1991 άναψαν τη σπίθα του αγώνα και οι μαθητικές καταλήψεις, παρά την πολιτική απόφαση να σταματήσουν με κάθε τρόπο, όχι μόνο δε σταματούσαν, αλλά γενικεύονταν.

Το μοιραίο βράδυ της 8ης προς 9η Ιανουαρίου 1991, ο εκπαιδευτικός αγωνιστής, Νίκος Τεμπονέρας, δολοφονήθηκε, υπερασπίζοντας με την ίδια του τη ζωή τη Δημοκρατία, τους μαθητές και το δικαίωμά τους στον αγώνα, στην ελευθερία, στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Την επόμενη ημέρα τέσσερα ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια παλλαϊκού συλλαλητηρίου, όταν από δακρυγόνο των δυνάμεων καταστολής ξέσπασε πυρκαγιά στο πολυκατάστημα «Κάπα Μαρούση».

Η δολοφονία του Τεμπονέρα προκάλεσε πανελλαδικό ξέσπασμα κινητοποιήσεων που ανέτρεψαν την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση και υποχρέωσαν σε παραίτηση του τότε υπουργού Παιδείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα