ΑΘΗΝΑ
19:22
|
02.05.2024
Η ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ τηρεί μία τεράστια «μαύρη κιβωτό» δισεκατομμυρίων πληροφοριών γύρω από προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών, υπόπτων και μη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων EDPS ζητά από την EUROPOL να προβεί σε διαγραφή δισεκατομμυρίων προσωπικών δεδομένων που αφορούν άτομα που δεν έχουν σχέση με εγκληματική δραστηριότητα, να σβήσουν αρχεία που διατηρούνται (για «προληπτικούς» λόγους) άνω του εξαμήνου. Ζητά επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες της EUROPOL και να επεξεργαστούν τα δεδομένα που θεωρούν απαραίτητα μέσα σε ένα 12μηνο, διαγράφοντας όσα άλλα στοιχεία δεν θεωρούνται απαραίτητα.

Η απαίτηση της  EUPS  καταγράφεται σήμερα σε σχετικό δελτίο Τύπου, έπειτα από εκτενή έρευνα που ξεκίνησε το 2019 και ολοκλήρωσε πριν λίγο καιρό.

Η «μαύρη κιβωτός» των προσωπικών δεδομένων

Επιβεβαιώνει δε σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν που κάνει λόγο για μία τεράστια «μαύρη κιβωτό» δισεκατομμυρίων πληροφοριών γύρω από προσωπικά δεδομένα εγκληματιών, ή υπόπτων ατόμων για τρομοκρατικές ή άλλες επιλήψιμες δραστηριότητες ή ακόμη και εντελώς ανύποπτων πολιτών που ήρθαν τυχαία ή εν αγνοία τους σε επαφή μαζί τους.

Η Γκάρντιαν θεωρεί πως η EUROPOL (ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ) ουσιαστικά δείχνει να συναγωνίζεται σε ό,τι αφορά τις μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες της NSA  που προ ετών είχε καταγγελθεί από τον Έντουαρντ Σνόουντεν ότι παρακολουθούσε συστηματικά εκατομμύρια πολίτες αλλά χιλιάδες ξένους ηγέτες, ανώτερους ή κατώτερους αξιωματούχους, πολιτικούς ή οικονομικούς παράγοντες.

Αρχεία με εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα

Εκτιμά επίσης πως στις τεράστιες τράπεζες προσωπικών δεδομένων της ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ βρίσκονται περίπου προσωπικά δεδομένα πολιτών που αρκούν για να γεμίσουν περίπου 3 εκατομμύρια CD ROM ή ισοδυναμούν με το ένα πέμπτο των βιβλίων και αρχείων της μεγάλης βιβλιοθήκης του αμερικανικού κογκρέσου.

Με την απόφαση της EDPS φάνηκε να διαφωνούν ορισμένες από τις πιο ισχυρές χώρες-μέλη της ΕΕ που έχουν έχουν εμπλακεί σε κούρσα οξυμένου ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες δυνάμεις πάνω στην χρήση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης και της λεγόμενης «βαθιάς μάθησης» (deep learning) για την ταχύτερη επεξεργασία και ανάλυση προσωπικών δεδομένων.

Την EUROPOL πάντως έσπευσε σήμερα να καλύψει η (Σουηδέζα ) επίτροπος Εσωτερικών της ΕΕ, Γίλβα Γιόχανσον που εκτίμησε πως οι ευρωπαϊκές αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να έχουν τα εργαλεία, τους πόρους και το χρόνο για να αναλύσουν δεδομένα που νομίμως τους μεταφέρονται.

Εικόνα

Η ίδια τόνισε πως το έργο της ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ στηρίζει τις έρευνες των αστυνομικών αρχών στις χώρες μέλη της ΕΕ χαρακτηρίζοντας την αποστολή αυτή «Ηράκλειο άθλο».

Και πώς μπορείς στα καλά καθούμενα να βρεθείς στα αρχεία τους…

Ελάχιστοι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ενήμεροι για το εάν τα δικά τους προσωπικά δεδομένα έχουν καταχωρηθεί στις σκοτεινές αποθήκες της “μαύρης κιβωτού” της ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ. Ένας από αυτούς τους λίγους είναι ο Ολλανδός ακτιβιστής Φρανκ βαν ντερ Λίντε, του οποίου το όνομα είχε καταχωρηθεί από τις ολλανδικές διωκτικές αρχές στη μαύρη λίστα ατόμων που σχετίζονται με την τρομοκρατία όταν είχε πάρει μέρος σε κατάληψη κτιρίου για πρόσφυγες. Το όνομά του αφαιρέθηκε από τη λίσα λίγο καιρό μετά, ωστόσο, τα προσωπικά του δεδομένα είχαν ήδη μεταφερθεί και στις τράπεζες δεδομένων των γερμανικών αστυνομικών αρχών, οι οποίες και «ενεργοποιήθηκαν» όταν ο Φρανκ βαν ντερ Λίντε αποφάσισε να ζήσει στο Βερολίνο…

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο που λέει "IK BEN BIJ1 #BENJIJBIJ1 WORD NU OOK LID"

Αποφάσισε τότε να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, EDPS, προκειμένου να καθαρίσει το όνομά του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή το φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Βούλα: Μια νεκρή και ένας τραυματίας από παράσυρση με μηχανή

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μ. Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα