ΑΘΗΝΑ
05:46
|
10.05.2024
Επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας και εκατοντάδες συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας έξω από κοινοτικό κέντρο του ΟΗΕ στην Τρίπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έφοδο και διέλυσαν τη καθιστική διαμαρτυρία μεταναστών έξω από ένα ρημαγμένο πρώην κοινοτικό κέντρο του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Ακτιβιστές και μετανάστες καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση από τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύχτας, χθες Δευτέρα, και προχώρησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις. Ο Ταρίκ Λαμλούμ, ακτιβιστής, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέτεντ Πρες» (Associated Press) ότι όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε κέντρο κράτησης στην πόλη Αίν Ζάρα, στα περίχωρα της πρωτεούσας της Λιβύης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάποιοι μετανάστες κατάφεραν να διαφύγουν.

Ο Ταρίκ Λαμλούμ, ο οποίος εργάζεται στον τοπικό Οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα « Belaady», δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας μετανάστης έπεσε νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια της βίαιης καταστολής της καθιστικής διαμαρτυρίας.

Οι μετανάστες, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, έχουν κατασκηνώσει έξω από το εγκαταλελειμμένο κοινοτικό κέντρο από τον περασμένο Οκτώβριο. Εκεί βρήκαν καταφύγιο από τη μαζική καταστολή μεταναστών και ζητούν προστασία και μια πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση από τις λιβυκές αρχές.

Η Αΐσα, μετανάστρια από το Σουδάν και μητέρα δύο παιδιών, δήλωσε στο Associated Press ότι οι αστυνομικοί τούς ξυλοκόπησαν. «Μας αιφνιδίασαν», είπε η Αΐσα σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το ειδησεογραφικό πρακτορείο από το κέντρο κράτησης, στο οποίο οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή της.«Έκαψαν τις σκηνές, τα έκαψαν όλα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC) και τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης περισσότεροι από 600 μετανάστες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής εφόδου των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης. «Είναι η κλιμάκωση μιας επικίνδυνης κατάστασης, η οποία συνεχώς επιδεινώνεται», τόνισε ο επικεφαλής του NRC στη Λιβύη, Νταξ Ροκ. Να σημειωθεί πως και οι δύο διεθνείς διοργανώσεις απηύθυναν έκκληση στις λιβυκές αρχές για την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων.

Το Associated Press επικοινώνησε με κυβερνητικό εκπρόσωπο για κάποιο σχόλιο αλλά κανείς δεν απάντησε στις κλήσεις και τα μηνύματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Στην καταστολή του Οκτωβρίου, οι αρχές της Λιβύης συνέλαβαν περισσότερους από 5.000 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών και γυναικών — δεκάδες από αυτούς έγκυες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι αρχές την περιέγραψαν τότε ως μια επιχείρηση ασφαλείας κατά της παράνομης μετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών. Οι κρατούμενοι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε υπερπλήρη κέντρα κράτησης, προκαλώντας κατακραυγή από τον ΟΗΕ και τις οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: AP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα