ΑΘΗΝΑ
02:11
|
10.05.2024
Διπλωματικά και εμπορικά ανοίγματα με αφρικανκές χώρες επιχειρεί ο υπουργός Εξωτερικών που βρέθηκε σήμερα στην Αγκόλα, μετά την χτεσινή επίσκεψή του στη Νιγηρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρόταση της υφυπουργού Εξωτερικών της Αγκόλας, Εσμεράλδα Μεντόνσα για μία τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Αγκόλας και Πορτογαλίας αποδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που βρίσκεται από νωρίς στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, Λουάντα, σε μία προσπάθεια να ξεκινήσει (έστω και αργά…) μία προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων της Ελλάδας με χώρες της Αφρικής, στις οποίες διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, κ.α.) έχουν ανοίξει δρόμους εδώ και τουλάχιστον 30 με 20 χρόνια.

Ο Νίκος Δένδιας εκτίμησε πως μία τριμερή σύνοδος μεταξύ Ελλάδας-Πορτογαλίας και Αγκόλας μπορεί να ανοίξει «νέους δρόμους συνεργασίας» επωφελούς και στις τρεις χώρες.

Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων της Αγκόλας με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα έγινε Συνδεδεμένος Παρατηρητής στην Κοινότητα των Λουσόφωνων Χωρών, την CPLP, τον περασμένο Ιούλιο, με απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της τελευταίας υπουργικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Αγκόλας στη Λουάντα.

Υπογραφή μνημονίου κατανόησης

Κατά τη σημερινή πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στην Αγκόλα υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, που αποτελεί την πρώτη συμφωνία που υπογράφεται ποτέ μεταξύ Ελλάδας και Αγκόλας.

Εικόνα

«Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας» είπε ο Δένδιας, προσθέτοντας πως «είμαστε χώρες που δεν έχουμε καμία απολύτως διαφορά, αλλά βλέπουμε πολλά πράγματα με τον ίδιο τρόπο». Παρατήρησε πως η Αγκόλα έχει επικυρώσει την UNCLOS (Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας) που για την Ελλάδα «είναι μια πολύ σημαντική Σύμβαση, καθώς είμαστε ένα ναυτικό έθνος και μας ενδιαφέρει πολύ η ασφάλεια και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες».

Εικόνα

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εκπαιδεύσει προσωπικό για τη θαλάσσια ασφάλεια, εάν η Αγκόλα το επιθυμεί, και μάλιστα στις ελληνικές στρατιωτικές ακαδημίες. Διότι, όπως ανέφερε, «η Αγκόλα είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την ασφάλεια της Αφρικής και η Αφρική έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία και τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο πληθυσμό στον κόσμο».

Ευχαρίστησε ακόμη την Αγκόλα για την προθυμία της να ψηφίσει την Ελλάδα στην εκστρατεία για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Αγκόλας

Τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη της Αγκόλας στην προσπάθεια της Ελλάδας για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της χώρας, Ζοάο Λουρένσο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Αγκόλας ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε ότι η ψήφος της Αγκόλας «είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί είναι μια μεγάλη χώρα της Αφρικής, η οποία επηρεάζει με τη σειρά της την ψήφο μίας σειράς άλλων κρατών». Όπως ανέφερε, συζήτησαν ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Αγκόλα έχει κυρώσει, και μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός, πέντε χρόνια πριν από την Ελλάδα. «Αναπτύσσεται λοιπόν σε αυτόν τον χώρο ένα μεγάλο πεδίο συνεργασίας, ανάμεσα σε εμάς και την Αγκόλα» υπογράμμισε.

Συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιφερειακή ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία, μια σειρά από Συμφωνίες που βρίσκονται υπό επεξεργασία και μετά την πρώτη Συμφωνία που υπεγράφη σήμερα, «μπορούν να παράσχουν το πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας με την Αγκόλα».

Η ελληνική συμβολική προσφορά των 100.000 εμβολίων

Ο Δένδιας προσέφερε 100.000 εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο χαρακτήρισε «ηθική υποχρέωση» της Ελλάδας. «Και είμαστε εδώ για να στείλουμε περισσότερα εμβόλια, αν η Ανγκόλα τα χρειαστεί και να βοηθήσουμε με το λογισμικό που απαιτείται για την παράδοση αυτών των εμβολίων».

Ο Έλληνας υπουργός δεν συναντήθηκε με τον Αγκολέζο ομόλογό του, Τέτε Αντόνιο καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό λίγο πριν την συνάντησή τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Panama Papers: Πέθανε ο βασικός κατηγορούμενος Ραμόν Φονσέκα

Σχέδια κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά του Ισραήλ καταστρώνουν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα