ΑΘΗΝΑ
23:12
|
05.05.2024
Η IKEA μείωσε τους μισθούς ασθενείας για το μη εμβολιασμένο προσωπικό της που χρειάζεται να απομονωθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η IKEA μείωσε τους μισθούς ασθενείας για το μη εμβολιασμένο προσωπικό της που χρειάζεται να απομονωθεί λόγω της επαφής του με κρούσμα covid και, επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, για τους εργαζομένους της που βρίσκονται θετικοί.

Ο γίγαντας του λιανικού εμπορίου έσπευσε να αναγνωρίσει ότι ήταν ένα «δύσκολο ζήτημα», αλλά συμπλήρωσε ότι η πολιτική του «έπρεπε να εξελιχθεί ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες».

Παράλληλα, από αυτήν τη βδομάδα, θα εφαρμοστούν περικοπές στους μισθούς λόγω ασθενείας στην ιδιωτική εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της νοτιοδυτικής Αγγλίας Wessex Water, ενώ στις ΗΠΑ πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει να «τιμωρούν» οικονομικά τους εργαζομένους τους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις έρχονται σε μια συγκυρία όπου οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τις μαζικές απουσίες προσωπικού για υγειονομικούς λόγους και τα αυξανόμενα κόστη λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια.

Η IΚΕΑ, η οποία απασχολεί περίπου 10.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Οι πλήρως εμβολιασμένοι συνάδελφοι ή όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι λόγω ειδικών περιστάσεων (εγκυμοσύνη ή άλλοι ιατρικοί λόγοι), θα λάβουν πλήρη αμοιβή, σύμφωνα με την πολιτική αδειών της εταιρείας μας. Οι μη εμβολιασμένοι συνάδελφοι χωρίς ειδικό ιατρικό λόγο, που έχουν εντοπιστεί ως στενές επαφές θετικού κρούσματος θα πληρωθούν με μειωμένη αμοιβή ασθενείας.»

Στην Αγγλία, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον δύο δόσεις δεν χρειάζεται να απομονωθούν εάν έχουν έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί με Covid. Τα μη εμβολιασμένα άτομα που έρχονται σε επαφή με κρούσμα και εντοπίζονται μέσω του κυβερνητικού συστήματος ελέγχου και ανίχνευσης πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.

Πολλές εταιρείες παραπονέθηκαν για ελλείψεις εργατικού δυναμικού καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και τώρα βλέπουν μαζικές απουσίες στην παραγωγή λόγω του πλέον μολυσματικού στελέχους της παραλλαγής Όμικρον.

Πέρυσι, τα αγγλικά σούπερ μάρκετ Morrisons μείωσαν τους μισθούς ασθενειών, ενώ αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού κολοσσού Citigroup, εισήγαγαν την πολιτική “χωρίς εμβόλιο, χωρίς δουλειά».

Ο Μπεν Βίλμοτ, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής στο Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), είπε στο BBC ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα με την αλλαγή των όρων αμοιβής ασθενείας που επιβάλλονται στους εργαζόμενους.

«Θα μπορούσε ίσως να ενθαρρύνει το προσωπικό να εμβολιαστεί, αλλά θα μπορούσε και να αποτρέψει τους εργαζόμενους από το να κάνουν τεστ ή να απομονωθούν, επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την άδεια εργασίας με μειωμένες αποδοχές.»

Η επίσημη οδηγία της οργάνωσής του ήταν οι επιχειρήσεις να μην προβαίνουν σε διαφοροποίηση μεταξύ των εργαζομένων, καθώς οι συνέπειες μπορεί να πριπλέξουν τα πράγματα και να εμφανιστούν νομικά προβλήματα.

«Θα έπρεπε να το διαχειριστείτε κατά περίπτωση λόγω νομικών κινδύνων», είπε ο κ. Βίλμοτ.

Η δικηγόρος εργατικού δικαίου Σάρα Όζαν προειδοποίησε επίσης για περίπλοκα νομικά προβλήματα και είπε ότι η επίτευξη της σωστής ισορροπίας είναι δύσκολη.

«Αυτή η ενέργεια [από την IΚΕΑ] μοιάζει περισσότερο ως αντίδραση στις ελλείψεις προσωπικού και στον τρόπο διαχείρισής τους παρά σε οποιαδήποτε επιδιωκόμενη ‘διάκριση’ των μη εμβολιασμένων», είπε.

«Όμως οι εργοδότες θα πρέπει να εξετάσουν εάν οι ενέργειές τους είναι αναλογικές ως μέσο για την επίτευξη του στόχου τους, ο οποίος είναι να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους».

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα