ΑΘΗΝΑ
03:01
|
03.05.2024
Είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα και Αμερικανίδα που απεικονίζεται στο τέταρτο του δολαρίου (quarter).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Κόπηκαν» από το Νομισματοκοπείο των Ηνωμένων Πολιτειών και τίθενται σε κυκλοφορία τα πρώτα μεταλλικά κέρματα, τα οποία απεικονίζουν την ποιήτρια, πεζογράφο και υπέρμαχο των πολιτικών δικαιωμάτων, Μάγια Αγγέλου. Η Αμερικανίδα είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που γίνεται… κέρμα.

Το αμερικανικό νομισματοκοπείο θα κοσμήσει νομίσματα με τις απεικονίσεις συνολικά 20 γυναικών που έγραψαν ιστορία. Τα καινούργια μεταλλικά νομίσματα τίθενται σε κυκλοφορία από το τρέχον έτος και μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η νέα σειρά quarter dollars (τέταρτο δολαρίου).

Η Μάγια Αγγέλου, η οποία έδωσε φωνή στους αγώνες των Αφροαμερικανών για πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, το 1993 ήταν η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα, η οποία απήγγειλε το ποίημα «On the Pulse of the Morning» κατά την τελετή ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπιλ Κλίντον και το 2000 έλαβε για τη συνολική προσφορά της στην ποίηση το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών.  Το 2010 η Μάγια Αγγέλου τιμήθηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα με το Μετάλλιο της Ελευθερίας, την ύψιστη πολιτική διάκριση που προβλέπεται από το αμερικανικό κράτος.

Την τύπωση του νέου νομίσματος χαιρέτησε η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην ιστορία των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. « Κάθε φορά που επανασχεδιάζουμε το νόμισμά μας, έχουμε την ευκαιρία να πούμε κάτι για τη χώρα μας – τι εκτιμούμε και πώς έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία», δήλωσε η Γέλεν.

Η Μάγια Αγγέλου απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών το 2014.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα