ΑΘΗΝΑ
10:00
|
25.04.2024
«Δεν αποφασίζει η κυβέρνηση ποια λύση είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτή. Αυτό το αποφασίζει η αγορά».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αγορά και όχι οι κυβερνήσεις αποφασίζουν για την οικονομική βιωσιμότητα των ενεργειακών έργων, λέει η ελληνική κυβέρνηση μια μέρα μετά τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον έχασε το ενδιαφέρον της για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Ερωτηθείς από Έλληνες δημοσιογράφους σχετικά με την έκθεση της EURACTIV ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κομισιόν ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στο έργο, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου απάντησε:

«Η κυβέρνηση, από την αρχή, υποστήριξε το εγχείρημα της EastMed. Ταυτόχρονα, όμως, έχει υποστηρίξει και υποστηρίζει μια σειρά από εναλλακτικές οδούς, που μπορεί να είναι πολύ πιο βιώσιμες οικονομικά και τεχνολογικά και τεχνικά εφικτές».

«Δεν αποφασίζει η κυβέρνηση ποια λύση είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτή. Αυτό το αποφασίζει η αγορά. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η χώρα μας δεν είναι κατασκευαστής. Η χώρα μας είναι ένας ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος, έναν ρόλο που θα παίξει ανεξάρτητα από το ποια διαδρομή θα επιλεγεί», πρόσθεσε.

Ο Οικονόμου εξήγησε ότι η Αθήνα υποστηρίζει μια συμφωνία για την κατασκευή ενός μεγάλου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Κληθείς να σχολιάσει προηγούμενες αναφορές που υποδηλώνουν ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος συζητούν το ενδεχόμενο αλλαγής της διαδρομής του αγωγού φυσικού αερίου East-Med, κάτι που προκάλεσε την ενόχληση της Λευκωσίας καθώς την παρέκαμπτε, ο Οικονόμου είπε:

«Εξετάζονται όλοι οι αγωγοί που θα μπορούσαν να είναι τεχνικά και οικονομικά βιώσιμοι. Η Κύπρος έχει επίσης τις δικές της εναλλακτικές συμφωνίες».

Πηγή: Euroactive

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Κέντρο Κατάρτισης τεχνικών του ΑΔΜΗΕ στο Περιστέρι

Πιθανές γεωτρήσεις εντός ΑΟΖ ως το 2025 λέει η Σδούκου

Στρατηγική συνεργασία ομίλου ΔΕΗ και MYTILINEOS

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα