ΑΘΗΝΑ
08:30
|
22.11.2024
Νέες οδηγίες για τα self tests από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το διάφραγμα της μύτης μου είναι στενό. Το ίδιο λέει και ο μπαμπάς μου. Φταίει το DNA; Δεν έχω ιδέα. Αλλά σε κάθε self ή rapid test αμέσως δακρύζω, έχω μια έντονη αίσθηση για φτέρνισμα και αισθάνομαι την μπατονέτα μέσα στον εγκέφαλο για τουλάχιστον δέκα λεπτά μετά την είσοδό της στη μύτη μου.

Όταν το τεστ το κάνει η φαρμακοποιός όλα είναι λιγότερα επώδυνα. Μάλλον θέλει να ξαναπάω στο μαγαζί της για να μου βάλει την μπατονέτα στη μύτη. Αλλά όταν η αδελφή μου, αποφασίζει να γίνει «φαρμακοποιός» η μύτη και ο εγκέφαλός μου βρίσκονται στο έλεος της. Και είναι δασκάλα… μπορεί να κάνει το ίδιο στα παιδιά σας!

Για αυτό και κατανοώ τον μέσο Αμερικανό στη Μοντάνα που αντί βάλει την μπατονέτα στη μύτη την έχωσε μέσα στο… βαθύ λαρύγγι του. Σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε την εξής είδηση: «Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η μακριά μπατονέτα (στυλεός) που περιέχεται στις συσκευασίες των γρήγορων τεστ αντιγόνου (rapid) για ανίχνευση του κορονοϊού πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στη μύτη, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, και όχι στον λαιμό, όπως τελευταία κάνουν μερικοί άνθρωποι».

Η σχετική ανακοίνωση έγινε μέσω Twitter, μετά από αναφορές ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν self tests παίρνουν δείγμα από τον λαιμό τους, παρόλο που τα περισσότερα τεστ προορίζονται για λήψη ρινικού δείγματος. Η τάση άρχισε μετά από τη δημοσιοποίηση αρχικών ενδείξεων από μελέτες ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να μην ανιχνευθεί από τα γρήγορα τεστ ιδίως στην αρχική φάση της λοίμωξης και ότι το αποτέλεσμα πιθανώς είναι πιο αξιόπιστο εάν το δείγμα ληφθεί από το στόμα και το σάλιο παρά από τη ρινική κοιλότητα.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της FDA στο CNN, τα τεστ Covid-19 πρέπει να χρησιμοποιούνται με βάση της οδηγίες τους. Τόνισε ότι έχουν εγερθεί ανησυχίες μήπως κατά λάθος κάποιος άνθρωπος προξενήσει βλάβη στον εαυτό του εάν πάρει δείγμα από τον λαιμό του και συμβούλευσε η λήψη δειγμάτων από τον λαιμό να γίνεται από ειδικό.

Η Δρ. Έμιλι Βολκ, πρόεδρος του Κολλεγίου των Αμερικανών Παθολόγων, ανέφερε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να ακολουθεί τις οδηγίες στη συσκευασία του τεστ, όσον αφορά τη λήψη του δείγματος, αλλιώς τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα αναμενόμενα «Εάν νομίζετε ότι είναι πιο πιθανό να ανιχνεύσετε τον κορονοϊό από τον λαιμό, αυτό δεν το ξέρετε. Το τεστ δεν πρόκειται να “δουλέψει” καλύτερα αν το χρησιμοποιήσετε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι λένε οι οδηγίες του. Επίσης, ξέρουμε από πολλά δεδομένα στη διάρκεια της πανδημίας ότι η λήψη δείγματος από τη μύτη είναι αρκετά αποτελεσματική, συνεπώς δεν νομίζω ότι πρέπει κάποιος να υποβάλει τον εαυτό του στη λήψη δείγματος από τον λαιμό», σημείωσε και ο δρ Γρέιχαμ Σνάιντερ, ειδικός στην πρόληψη των λοιμώξεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με το πρακτορείο UPI.

Από την άλλη υπάρχει και η εναλλακτική της Κίνας: Το πρωκτικό διαγνωστικό τεστ, το οποίο «επιτρέπει να αυξηθεί το ποσοστό εντοπισμού των προσώπων που έχουν μολυνθεί». Η Κίνα, έγραφαν πριν από ένα έτος τα ΜΜΕ, καταφεύγει όλο και περισσότερο στα πρωκτικά διαγνωστικά τεστ Covid-19 για να ελέγχει πρόσωπα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, καθώς και τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό, καθώς η μέθοδος είναι περισσότερο αξιόπιστη και χωρίς… φτέρνισμα.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εξέλιξη…

Το σχόλιο από τη σελίδα «Κωστάκης Σκίτσα» για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: «Η αρχή του τέλους ξεκίνησε»

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω επίσκεψης του Πατριάρχη

Πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων

Διαπολιτισμικό Σχολείο Ανατολικής Θεσσαλονίκης: Αναγκαστική μετεγκατάσταση μεσούσης της χρονιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα