ΑΘΗΝΑ
18:15
|
19.04.2024
Πρόκειται για τρεις άνδρες από την Υεμένη, έναν Σομαλό και έναν Κενυάτοι σε σύνολο 39 κρατουμένων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του κολαστηρίου βασανιστηρίων που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ στη βάση του Γκουαντάναμο, για αλλοδαπούς ύποπτους τρομοκρατίας, δόθηκε το πράσινο φως για την αποφυλάκιση πέντε κρατούμενων σε σύνολο 39 που παραμένουν εγκλωβισμένοι στις φυλακές.

Πρόκειται για τους Υεμενίτες Μουάζ Χάμζα αλ Αλάουι, Σουχέιλ αλ Σάραμπι και Όμαρ αλ Ράμαχ, το Σομαλό Γκούλεντ Χάσαν Ντουράν και τον Κενυάτη Μοχάμεντ Αμπντούλ Μαλίκ Μπαζαμπού.

Οι πέντε έλαβαν το «πράσινο φως» να αποφυλακιστούν στα τέλη του 2021, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Πενταγώνου, αλλά ακόμη δεν έχουν δει το φως του ήλιου και της ελευθερίας.

Παζάρια για άλλους 18 κρατούμενους

Συνολικά ανέρχονται σε 18 οι κρατούμενοι που ενδέχεται να απελευθερωθούν, υπό όρους, εφόσον οι ΗΠΑ βρουν κάποια χώρα να τους δεχτεί.

Η αποφυλάκισή τους μπορεί να καθυστερήσει επειδή οι ΗΠΑ δεν επαναπατρίζουν πρώην κρατουμένους στην Υεμένη λόγω του πολέμου και τη Σομαλία, μια χώρα σε κρίση εδώ και πολλά χρόνια.

Ανεξάρτητοι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες επανέλαβαν για μια ακόμη φορά τις εκκλήσειες τους στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να κλείσουν τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο όπου «καταπατώνται αδιάκοπα τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Από τους 39 κρατούμενους που απομένουν στο Γκουαντάναμο, οι 10 αναμένουν τη δίκη τους από στρατοδικείο, το οποίο έχει εκδώσει μόλις δύο καταδικαστικές αποφάσεις τα τελευταία 20 χρόνια.

Μεταξύ αυτών είναι και ο Χάλεντ Σεΐχ Μοχάμεντ, ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Εννέα άλλοι ελπίζουν ότι θα αποφυλακιστούν σύντομα και δύο έχουν καταδικαστεί.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Tesla ανακαλεί τα Cybertrucks για λόγους ασφαλείας

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού- Θα απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα