ΑΘΗΝΑ
10:56
|
02.05.2024
Αντιεμβολιαστές διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιεμβολιαστές διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης συγκέντρωσης κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, στο κέντρο της Σόφιας.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, τα πνεύματα οξύνθηκαν περίπου μία ώρα αφότου πολλές εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο. Το κεντρικό αίτημά τους ήταν να καταργηθεί το υποχρεωτικό υγειονομικό πιστοποιητικό που, όπως υποστηρίζουν, καταπατά τα δικαιώματά τους και εμμέσως εξαναγκάζει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Οι συγκεντρωμένοι, πολλοί εκ των οποίων έφτασαν με λεωφορεία στο κέντρο της πόλης, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το κοινοβούλιο και έφτασαν στην κεντρική πύλη του κτιρίου. Δεν μπήκαν μέσα αλλά ζήτησαν να βγουν έξω οι βουλευτές και να ακούσουν τα αιτήματά τους.

Την κινητοποίηση διοργάνωσε το μικρό κόμμα Vazrazhdane μέσω της σελίδας του στο Facebook, εκπρόσωποι του οποίου φρόντισαν παράλληλα να ενημερώσουν προηγουμένως τους δημοσιογράφους για τους λόγους που τους ώθησαν στην συγκέντρωση έξω από τη βουλή.

Δεκάδες τραυματίες

Πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στα μικροεπεισόδια που προηγήθηκαν. Κρατώντας βουλγαρικές σημαίες και λάβαρα του υπερεθνικιστικού κόμματος Αναγέννηση, που οργάνωσε τη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές φώναζαν «Ελευθερία» και «Μαφία» και κατήγγειλαν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Δεν εγκρίνω τα πράσινα πιστοποιητικά. Δεν εγκρίνω να μην επιτρέπεται στα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματα. Δεν βλέπω ποια είναι η λογική αυτών των πραγμάτων», είπε ο 39χρονος μηχανικός Ασπαρούχ Μίτοφ στο πρακτορείο Reuters.

Τι προβλέπουν τα μέτρα έναντι της πανδημίας

Οι Βούλγαροι πρέπει να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους και στα Μέσα Μεταφοράς και να επιδεικνύουν ένα υγειονομικό πιστοποιητικό (το λαμβάνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει ή έχουν αρνητικό τεστ) για να μπουν σε εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια. Ισχύουν δηλαδή, λίγο-πολύ, μέτρα που ισχύουν και στην Ελλάδα.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα και δεσμεύτηκε να δώσει ώθηση στον εμβολιασμό, είπε στη δημόσια τηλεόραση BTV ότι λυπάται που δεν μπορούσε να συναντηθεί με τους διαδηλωτές αλλά είναι έτοιμος να το πράξει την Παρασκευή, όταν λήξει η καραντίνα στην οποία έχει τεθεί.

Ο Πέτκοφ, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ και υπουργοί της κυβέρνησης τέθηκαν σε καραντίνα επειδή ήταν στενές επαφές ενός θετικού κρούσματος.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, πάντως, ότι το υγειονομικό πάσο δεν πρόκειται να καταργηθεί.

Στη Βουλγαρία έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 28% του πληθυσμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα