ΑΘΗΝΑ
21:11
|
26.04.2024
Πόλεμο στην κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ με όπλο... τα δέντρα σε κατεχόμενη γη Παλαιστινίων επιχείρησαν ακροδεξιοί Εβραίοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το 2022 είναι κατά τους Ορθόδοξους Εβραίους το έβδομο έτος του βιβλικού γεωργικού κύκλου που επιτάσσει την αγρανάπαυση. Ωστόσο, αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στον γνωστό ακροδεξιό Ισραηλινό βουλευτή Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μερικ΄ές δεκάδες μέλη του σιωνιστικού «Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου» (Keren Kayemet L’Yisrael) και αντιπροσωπεία του δεξιού κόμματος Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προχωρήσουν στην υλοποίηση ενός προγράμματος δεντροφύτευσης σε περιοχή της ερήμου Νεγκέβ του νοτίου Ισραήλ που κατοικείται εκατοντάδες χρόνια από Βεδουίνους.

Τα κίνητρα των ακροδεξιών Εβραίων εποίκων δεν ήταν καθόλου αγνά, ούτε οικολογικά. Στόχος ήταν να διασαλεύσουν την τάξη στους κόλπους της οκτακομματικής κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυ΄βέρνησης Γιαίρ Λαπίντ ρίχνοντας ευθεία βολή στη μεριά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κόμματος Ρά’αμ του Μανσούρ Αμπάς που συμμετέχει στην κυβέρνησή τους.

Και το έκαναν έχοντας τους λόγους τους, καθώς ο Μανσούρ Αμπάς μία από τις βασικές προϋποθέσεις που είχε θέσει προκειμένου να στηρίξει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ ήταν η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Βεδουίνων και των Παλαιστινίων Αράβων πολιτών του Ισραήλ που λογαριάζονται στην πράξη σαν πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας…

Τα αίματα άναψαν όταν ξεκίνησε για τα καλά την Δευτέρα το πρόγραμμα της υποτιθέμενης δεντροφύτευσης από τους δήθεν «οικολόγους» στην περιοχή Βεδουίνων της ερήμου Νεγκέβ, με την ισχυρή προστασία (εννοείται…) του ισραηλινού στρατού.

Οι Βεδουίνοι αντιστάθηκαν με όλες τους δυνάμεις πραγματοποιώντας διαδήλωση, κινητοποιήσειες, στήνοντας μπλόκα σε οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικές γραμμές και πετώντας πέτρες στις κατοχικές δυνάμεις. Έως και τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν!

Ως χτες βράδυ είχαν κλιμακωθεί για τα καλά οι συγκρούσεις του στρατού, της αστυνομίας και των κατ’ επίφαση οικολόγων με τους Βεδουίνους και άλλους Παλαιστίνιους υποστηρικτές τους.

Ως τα ξημερώματα είχε αναφερθεί ο τραυματισμός αρκετών διαδηλωτών αλλά και δύο διαδηλωτών, ένα καμένο περιπολικό της αστυνομίας και 18 συλλήψεις.

Τα επεισόδια επαναλήφθηκαν και σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα αυτή τη φορά τουλάχιστον 11 συλλήψεις.

¨Οσο γίνονταν συλλήψεις και συγκρούσεις σε περιοχές του παλαιστινιακού χωριού Σαουάντα, εντείνονταν οι εντάσεις στους κόλπους της κυ΄βέρνησης Μπένετ-Λαπι΄ντ με τον αρχηγό του ισλαμιστικού κόμματος Ρά’αμ να απειλεί με άρση της κοινοβουλευτικής στήριξης των νομοσχεδίων της κυβέρνησης στη Βουλή, πράγμα που ισοδυναμούσε με ντε φάκτο κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Mετά από μεσολάβηση του Γιαίρ Λαπίντ και τις διαδοχικές επικοινωνίες με τον αρχηγό του Ρά’αμ Μανσούρ Αμπάς ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (και στέλεχος του κόμματος του Λαπίντ, Γιες Ατίντ) Μιρ Κοέν η λύση προσωρινά βρέθηκε: Το πρόγραμμα δεντροφύτευσης σταματά, τα εσκαφτικά μηχανήματα αποσύρονται και ξεκινούν συνομιλίες με όλους (συμπεριλαμβανομένων των Βεδουίνων) ώστε να βρεθεί μία κοινή λύση.

Μέχρι τότε, οι ακροδεξιοί βουλευτές κομμάτων Ορθόδοξων Εβραίων και του Λικούντ θα επιχειρήσουν να βρουν έναν άλλο τρόπο για να βάλουν φωτιές στον οκτακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό που ήδη μετρά ένα εξάμηνο ζωής…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα