ΑΘΗΝΑ
05:30
|
18.05.2024
Ωστόσο, μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον Νοέμβριο, στο 0,5% συγκριτικά με 0,8%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,0% για το 12μηνο έως τον Δεκέμβριο του 2021, καταγράφοντας την ισχυρότερη αύξησή τους από τον Ιούνιο του 1982, αποτελώντας σοβαρή ανησυχία για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που έχει υποσχεθεί να θέσει υπό έλεγχο αυτό το σπιράλ.

Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από την πανδημική ύφεση, καθώς οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει τις δαπάνες για αγαθά όπως αυτοκίνητα, έπιπλα και συσκευές. Αυτές οι αυξημένες αγορές εκτιμάται πως έχουν δημιουργήσει πρόβλημα σε λιμάνια και τις αποθήκες και έχουν επιδεινώσει τις ελλείψεις εφοδιασμού ημιαγωγών και άλλων ανταλλακτικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμών αποδίδεται από μερίδα αναλυτών και οικονομολόγων και στην πρόθεση πολλών επιχειρήσεων να αποσβέσουν τις πανδημικές απώλειες, κερδοσκοπώντας, καθώς μετακυλίουν το κόστος στους καταναλωτές.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, αν και μειώθηκαν λίγο από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο, αυξήθηκαν τον περασμένο χρόνο, εν μέρει επειδή οι Αμερικανοί οδήγησαν περισσότερο τους τελευταίους μήνες, αφού περιόρισαν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις τους νωρίτερα στην πανδημία.

Ωστόσο, μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον Νοέμβριο, στο 0,5% συγκριτικά με 0,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εργασίας.

Πηγές: Axios, Bloomberg

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα