ΑΘΗΝΑ
00:10
|
06.05.2024
Σοβαρά προβλήματα σε Θεσσαλία, Βόρεια Ελλάδα και Εύβοια. Υποχώρηση των φαινομένων από σήμερα στα νότια με πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται η επέλαση του νέου κύματος κακοκαιρίας με δεκάδες προβλήματα να καταγράφονται έως τώρα κυρίως σε Εύβοια, Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα.

Στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, υπερχείλισε ο ποταμός Κηρέας με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο 57ο χλμ της Εθνικής Οδού Χαλκίδας-Αιδηψού, ενώ ορμητικοί χείμαρροι έκοψαν στα δύο και τον επαρχιακό δρόμο Κοτσικιάς-Λουτρού. Παράλληλα, ο δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας εφιστά την προσοχή στους κατοίκους του οικισμού Σπιάδα εξαιτίας των φερτών υλικών που κατεβάζουν τα φουσκωμένα ρέματα, ενώ αρκετά σπίτια πλημμύρισαν χθες και στην παραλία της Αγίας Άννας.

Θεσσαλία: Υπερχείλισαν ποτάμια, εκκενώθηκαν χωριά

Στη Θεσσαλία μεγάλες είναι οι ζημιές από την ολονύχτια καταιγίδα. Οικισμοί πλημμύρισαν, χείμαρροι υπερχείλισαν ενώ εκκενώθηκαν τα χωριά Ψαθοχώρα και Κοσκινά στην Καρδίτσα, καθώς έσπασε το φράγμα του ποταμού Καλέντζη και απείλησε τους οικισμούς.  Τουλάχιστον 50 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο στον Παλαμά Καρδίτσας για την ασφάλεια τους

Στα Φάρσαλα, χείμαρροι και αποστραγγιστικά έργα υπερχείλισαν, χωριά πλημμύρισαν και αποκλείστηκαν οι κάτοικοι, όταν το ποτάμι έκοψε στα δύο το χωριό. Στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων, σύμφωνα με τοπικά μέσα, το βράδυ αποκλείστηκαν 14 άτομα, γιατί ο δρόμος που οδηγεί στα Φάρσαλα και στον Βόλο έχει κοπεί από τα νερά αλλά και από φερτά υλικά με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορούν να φύγουν από το χωριό.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στο ορεινό Λιβάδι Ελασσόνας, καθώς μετά τη σφοδρή χιονόπτωση, από χθες το απόγευμα – στις 5 μ.μ. – τα νοικοκυριά στην κοινότητα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, όπως και σύνδεση μέσω σταθερών τηλεφώνων. 

Σε Καρδίτσα και Φάρσαλα, καταγράφονται και σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών σε πάρα πολλά ορεινά χωριά, όπου σήμερα σημειώνονται και χιονοπτώσεις, κατά τόπους έντονες. 

Στον Αγιόκαμπο της Λάρισας και στη Βελίκα η θάλασσα βγήκε στη στεριά, την ώρα που πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι στην περιοχή. Έχουν καταγραφεί ζημιές σε ορισμένα σπίτια, ενώ οι δρόμοι άνοιξαν σήμερα το πρωί με την κυκλοφορία να παραμένει περιορισμένη. 

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη χθες στους κατοίκους της Μαγνησίας καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις εξαιτίας επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή. Η κακοκαιρία χτύπησε με σφοδρότητα το Πήλιο, ενώ στη Μακρινίτσα τσιμεντωμένο ρέμα μετατράπηκε σε έναν ορμητικό χείμαρρο με μεγάλες ποσότητες νερού να πέφτουν στο κεντρικό πάρκινγκ του χωριού, αλλά και μέσα στους δρόμους. 

Έντονες ήταν οι βροχοπτώσεις τη νύχτα και στα Τρίκαλα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ σε επιφυλακή είναι οι Αρχές λόγω της υπερχείλισης του Ληθαίου ποταμού. Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου του νομού, από τα 800 μέτρα υψόμετρο και πάνω έχει καλυφθεί με χιόνι που φτάνει ακόμη και τα 40 εκατοστά.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στην, χτυπημένη από τον σεισμό Φλώρινα,  χωρίς ρεύμα έμειναν χθες το βράδυ πολλές κοινότητες, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στις τηλεπικοινωνίες.

Στο δήμο Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική, οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν πτώσεις δένδρων και διακοπές ρεύματος. Χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένουν η Αρναία, το Παλαιοχώρι, η Ολυμπιάδα, η Βαρβάρα κι άλλοι οικισμοί του δήμου.

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη χιόνισε τις τελευταίες ώρες στον Χορτιάτη, χωρίς όμως να δημιουργηθούν προβλήματα, ενώ ανοιχτό είναι όλο το οδικό δίκτυο του νομού.

Στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε ορεινά σημεία της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πέλλας και της Πιερίας, εξαιτίας της χιονόπτωσης των τελευταίων ωρών, ενώ η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης εξέδωσε ανακοίνωση για την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του κόμβου Μέστης και του Τελωνείου Κήπων.

Θυελλώδεις άνεμοι

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία «Διομήδης» και στο νησί της Σάμου. Ισχυροί άνεμοι έπνεαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ μεγάλος όγκος νερού από τα δύο ποτάμια της περιοχής μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια. Φερτά υλικά από τα ποτάμια αλλά και τη θάλασσα προκάλεσαν ζημιές σε όλα τα καταστήματα του Ηραίον και των γύρω περιοχών

Σε ισχύ είναι, επίσης, απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 9 και στα βόρεια τα 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κατά την κρίση του πλοιάρχου και με ημερολογιακή εγγραφή.

Κλειστές παραμένουν επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Υποχώρηση των φαινομένων στα νότια

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η κακοκαιρία αναμένεται σταδιακά να υποχωρήσει. Οι βροχοπτώσεις μέχρι το τέλος της ημέρας θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Οι περιοχές που θα δεχτούν τα σημαντικότερα φαινόμενα είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Εύβοια. Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνεται ο αναμενόμενος αθροιστικός υετός της ημέρας.


Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας εξαιτίας της κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα, με αποφάσεις των τοπικών αρχών, οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές στις εξής περιοχές:  

– Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας σε όλους τους Δήμους μέχρι και την Παρασκευή 14 Γενάρη. 

– Στο Δήμο Πύλη Τρικάλων, κλειστά θα παραμείνουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία της Ελάτης και των Στουρναραίϊκων.

– Στο Δήμο Αργιθέας Καρδίτσας, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Ανθηρού του Δήμου Αργιθέας.

– Στο Δήμο Τεμπών, το δημοτικό σχολείο Καλλιπεύκης

– Στο Δήμο Φαρσάλων όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην επαρχία Φαρσάλων.

– Στο Δήμο Αγιάς, κλειστές οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, και ο Παιδικός Σταθμός, στο Δήμο Αγιάς

– Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου Μαγνησίας, κλειστά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

– Στο Δήμο Δομοκού δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί.

– Στο Δήμο Καρπενησίου κλειστά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καρπενησίου. Οι Παιδικοί Σταθμοί, το ΚΔΑΠ και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ λειτουργούν  κανονικά.

– Στο Δήμο Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του δήμου του 

– Στο δήμο Σουφλίου τα σχολεία στους οικισμούς του Μεγάλου Δερείου, του Σιδηροχωρίου, της Ρούσσας και της Σιδηρούς θα παραμείνουν κλειστά

– Στο Δήμο Σαμοθράκη κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Σαμοθράκη, καθώς και τα ΚΔΑΠ Χώρας και Λακκώματος, με απόφαση του δημάρχου, Νίκου Γαλατούμου, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στο νησί.

– Στο Δήμο Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική, κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στις Κοινότητες Αρναίας, Παλαιοχωρίου, Νεοχωρίου, Στανού, Βαρβάρας, Μεγάλης Παναγίας, Σταγείρων και Στρατονίκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα