ΑΘΗΝΑ
11:26
|
02.05.2024
Τα βίντεο προκάλεσαν εκτεταμένες αντιδράσεις στα social media, με χρήστες να διαμαρτύρονται για απόκλιση από τις ισλαμικές αρχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλάνα με μισοντυμένες χορεύτριες σάμπα στην πόλη Γκιζάν στη Σαουδική Αραβία έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση των αρχών της ομώνυμης επαρχίας.

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες βίντεο κλιπ εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο με τρεις ξένες καλλιτέχνιδες, ντυμένες με παραδοσιακές στολές σάμπα σε έντονα μπλε και ροζ χρώματα, προσελκύοντας έτσι μεγάλα πλήθη καθώς χόρευαν σε έναν πολυσύχναστο δρόμο.

Οι χορεύτριες, των οποίων τα χέρια, οι κοιλιές και τα πόδια ήταν εν μέρει εκτεθειμένα, έδωσαν τα χέρια με ντόπιους παρευρισκόμενους, στο πλαίσιο παρέλασης και υπό την συνοδεία ανδρών μουσικών.

Η παράσταση ήταν μέρος του Χειμερινού Φεστιβάλ Γκιζάν, μιας από τις πολλές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας σε όλη τη χώρα.

Τα βίντεο προκάλεσαν εκτεταμένες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πολλοί κοινωνικά συντηρητικοί χρήστες ισχυρίστηκαν ότι η Σαουδική Αραβία – η έδρα των ιερότερων τοποθεσιών του Ισλάμ – αποκλίνει από τις ισλαμικές αρχές.

«Ξεχάσαμε ότι είμαστε μια μουσουλμανική χώρα και έχουμε ξεκινήσει ηθικές και λανθασμένες υπερβάσεις που δεν είναι απαραίτητες», έγραψε ένας χρήστης.

«Αυτό ήταν παράδειγμα αυτού που αποκαλούσα #WhiskyWahhabi», σημείωσε σκωπτικά στο Twitter ο Σαουδάραβας αναλυτής Αλί αλ Αχμέντ.

«Τα σόου είναι για ψυχαγωγία, όχι για να επιτεθούν στους καλούς τρόπους και για να πάνε ενάντια στη θρησκεία και τα κοινωνικά ήθη», είπε με τη σειρά του στο κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Al Ekhbariya ο Μοχάμεντ αλ-Μπατζούι, κάτοικος της πόλης.

Μετά τις αντιδράσεις την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνήτης της επαρχίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Νάσερ, διέταξε έρευνα για την παρουσία των χορευτών της σάμπα.

Η ψυχαγωγία αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής «Vision 2030» του συντηρητικού βασιλείου ώστε να απομακρυνθεί από την εξάρτηση από το πετρέλαιο και να βελτιώσει τη διεθνή του φήμη, υπό την de facto ηγεσία του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (κοινώς γνωστού ως MBS).

Τον Δεκέμβριο, ο πρίγκιπας-διάδοχος δέχτηκε παρόμοια κριτική από τους συντηρητικούς και τους Ουαχαμπιστές εντός της Σαουδικής Αραβίας μετά τη διοργάνωση του μουσικού φεστιβάλ MDL Beast, στο οποίο εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες χορεύουν μαζί σε αυτό που περιγράφεται ως «γιγαντιαίο rave party».

Πηγές: Midde East Eye

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα