ΑΘΗΝΑ
08:42
|
20.04.2024
Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία για την ξενοδοχοποίηση του μνημείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χωρίς ομοφωνία και με ψήφους 8 έναντι 4, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης στη συνεδρίασή της την Τρίτη, αποφάσισε την ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία Belvedere, για την εκμίσθωση του κτιρίου της Πέμπτης Μεραρχίας (χαρακτηρισμένου ως νεώτερο μνημείο) και της αυλής τους στο λόφο Καστέλι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Σύγκλητος πραγματοποιήθηκε από απόσταση λόγω της πανδημίας και παρά τις αντιδράσεις της Χανιώτικης κοινωνίας, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η ανανέωση έως και τις 3 Αυγούστου του 2023.

Παρά τις έντονες και συνεχείς αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας των Χανίων ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του λόφου πάνω από το παλιό λιμάνιο, το αίτημα της εταιρείας που αφορούσε την παράταση 18 μηνών στην σύμβαση παραχώρησης έγινε δεκτό από τη Σύγκλητο.

Σύμφωνα με την απόφαση η Belvedere έχει το δικαίωμα ανά τρίμηνο και όχι ανά εξάμηνο, όπως ίσχυε ως τώρα, της υπαναχώρησης από την επένδυση δίχως νομικές ή οικονομικές επιπτώσεις για το Πολυτεχνείο Κρήτης εφόσον προκύπτουν λόγοι πέραν της βούλησης των δύο πλευρών που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Υπενθυμίζεται πως τα κτίρια τελούσαν υπό κατάληψη (“Κατάληψη Rosa Nera”) επί 16 χρόνια. Και το εσωτερικό του παλιού Φρουραρχείου αλλά και η μεγάλη αυλή του λόφου εξακολουθούσαν να είναι ανοικτά ως δημόσιος χώρος για τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες. Οι αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν την κατάληψη και ουσιαστικά «κατέλαβαν» τον χώρο για λογαρισμό της εταιρείας Belvedere. Όμως τον Ιούνιο του 2021 έγινε ανακατάληψη των κτιρίων από την συλλογικότητα Rosa Nera και εκατοντάδες πολίτες των Χανίων, η οποία συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ: EΦ. ΣΥΝ., Αgonaskritis.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα