ΑΘΗΝΑ
14:58
|
24.05.2024
Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα οκτώ θερμότερα στην ιστορία, ενώ η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1880.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έκτη θέση στον κατάλογο των πιο θερμών ετών που έχουν καταγραφεί από τα επιτελεία επιστημόνων της NASA κατέλαβε το 2021.

Ανάλυση επιστημονικών δεδομένων δείχνει πως το 2021 ήταν η έκτη θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο που συνιστούν περαιτέρω απόδειξη για τη μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα δεδομένα που συνέλεξαν η NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) αποκαλύπτουν επίσης ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα οκτώ θερμότερα στην ιστορία και πως η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1880.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι «πολύ πραγματική, συμβαίνει τώρα και επηρεάζει πραγματικούς ανθρώπους» τόνισε ο Γκάβιν Σμιτ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε.

Το περσινό, ακραίο κύμα καύσωνα στις Βορειοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, οι καταρρακτώδεις βροχές του τυφώνα ’Αιντα και οι πλημμύρες στη Γερμανία και την Κίνα συνδέονται με την υπερθέρμανση, επισήμανε.

Ένας βασικός δείκτης της κλιματικής αλλαγής, η θερμικότητα ωκεάνιου βάθους, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2021, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αυτές.

Οι ωκεανοί απορροφούν πάνω από το 905 της υπερβάλλουσας θερμότητας που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα της Γης λόγω των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα θερμότερα ύδατα του ωκεανού επηρεάζουν τα καιρικά φαινόμενα και τις αλλαγές στα ρεύματα.

«Το ενδιαφέρον σε αυτό, από επιστημονικής άποψης, είναι ότι μας εξηγεί γιατί θερμαίνεται ο πλανήτης. Θερμαίνεται λόγω της δικής μας επίδρασης στις συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου» πρόσθεσε ο Σμιτ.

Πιο ζεστό το βόρειο ημισφαίριο…

Σύμφωνα με τη NOAA, η μέση θερμοκρασία το 2021 ήταν κατά 0,84 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Η ανάλυση της NASA δείχνει ότι το 2021 βρίσκεται, μαζί με το 2018, στην έκτη θέση στη λίστα με τις θερμότερες χρονιές όλων των εποχών.

Η σημαντικότερη αύξηση της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε στο βόρειο ημισφαίριο, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, καθώς και στην Αρκτική, η οποία θερμαίνεται με ρυθμό τριπλάσιο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Τα τελευταία εννέα χρόνια (2013-2021) βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τη NOAA. Η δεκάδα συμπληρώνεται με το 2010 που βρίσκεται στην ένατη θέση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σεισμός τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Κάσου

Κοινή δράση σε Ελλάδα και Τουρκία ενάντια στις δραστηριότητες της Eldorado Gold

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες

Φωλιές χελωνών Caretta-Caretta στην παραλία του Ενυδρείου της Ρόδου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα