ΑΘΗΝΑ
08:25
|
26.04.2024
Η «απάντηση» του υπουργείου Οικονομικών και του Μπλίνκεν για να κοπεί «η προσπάθεια της Πιονγκγιάνγκ να διευρύνει τις σχετικές τεχνολογίες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος οκτώ ατόμων και οντοτήτων από τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον στηρίζουν το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ. Οι νέες κυρώσεις αποφασίστηκαν μετά τις δύο πυραυλικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στη Βόρεια Κορέα την τρέχουσα εβδομάδα.  

«Οι σημερινές κυρώσεις, μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών των ΗΠΑ να σταματήσει τις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής και βαλλιστικούς πυραύλους, στοχεύουν κατά  της συνεχιζόμενης αξιοποίησης από τη Βόρεια Κορέα εκπροσώπων από το εξωτερικό για παράνομη προμήθεια υλικών για όπλα», ανάφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την Τρομοκρατία και τις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες Μπράιαν Νέλσον.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε «οι πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων είναι μια επιπλέον ένδειξη ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αναπτύσσει απαγορευμένα προγράμματα παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς διπλωματίας για αποπυρηνικοποίηση».  

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ότι εκτός από τις κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, το δικό του τμήμα προχώρησε σε κυρώσεις σε βάρος ενός Βορειοκορεάτη, ενός Ρώσου και μιας ρωσικής οντότητας για ενέργειες και συναλλαγές που έχουν συμβάλλει στη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής ή παράδοσής τους στη Βόρεια Κορέα.

Η δεύτερη δοκιμή «υπερηχητικού πυραύλου» σε λιγότερο από μία εβδομάδα φαίνεται να επιβεβαιώνει την πρωτοχρονιάτικη δέσμευση του ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν  να ενισχύσει τον στρατό με τεχνολογία αιχμής σε μια εποχή που οι συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «παγώσει».

Στο μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζεται η αποτίμηση των πρόσφατων πυραυλικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ. Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο αμερικανικό δίκτυο CNN ότι η Βόρεια Κορέα επέδειξε κάποιες δυνατότητες που προκαλούν έκπληξη ενώ άλλοι δύο Αμερικανοί υποστήριξαν ότι η εν λόγω εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Στο μεταξύ ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι η πυραυλική δοκιμή της Τρίτης ήταν πιο προηγμένη τεχνολογικά από την αντίστοιχη της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα με τη Νότια Κορέα ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε την Τρίτη είχε ταχύτητα δέκα φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου.

Για την ίδια δοκιμή το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε: «Η πυραυλική δοκιμή είχε στόχο την τελική επαλήθευση των τεχνικών προδιαγραφών του ανεπτυγμένου υπερηχητικού οπλικού συστήματος. Η ανώτερη ικανότητα ελιγμών του υπερηχητικού όπλου επαληθεύτηκε με εντυπωσιακό τρόπο κατά το τελευταίο στάδιο των δοκιμών».

΄Πηγή: CNN, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα