ΑΘΗΝΑ
22:24
|
18.01.2022
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Βηρυτό επέδωσε στον πρωθυπουργό γραπτή διαβεβαίωση εξαίρεσης του Λιβάνου από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανάγκη «φιλανθρωπία» έχουν κάνει οι ΗΠΑ στο Λίβανο, καθώς εδώ και μερικούς μήνες, σε μία προσπάθεια να μειώσουν την αυξημένη επιρροή της Χεζμπολάχ και του Ιράν στη χώρα, προωθούν την χορήγηση αιγυπτιακού φυσικού αερίου στη χώρα μέσω Ιορδανίας και Συρίας αναβιώνοντας τον παλιό «αραβικό αγωγό».

Σήμερα λοιπόν η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Λίβανο, Ντόροθι Σι, συναντώντας τον Λιβανέζο πρωθυπουργό στη Βηρυτό Νατζίμπ Μικάτι, τον διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως ο Λίβανος θα εξαιρεθεί από τις βαριές επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων στη Συρία (γνωστές σαν «νόμος του Καίσαρα»).

Του επέδωσε δε και επιστολή από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ώστε να απαντήσει «σε ορισμένες από τις ανησυχίες των λιβανέζικων αρχών σε σχέση με περιφερειακές ενεργειακές συμφωνίες που οι ΗΠΑ διευκόλυναν τον περασμένο Σεπτέμβρη μεταξύ Λιβάνου, Ιορδανίας, Αιγύπτου και εμμέσως μέσω Συρίας.

Το αμερικανικό σχέδιο (απέναντι στην ιρανική προσφορά πετρελαίου στον χρεοκοπημένο και διψασμένο για Ενέργεια Λίβανο) ανέφερε την ενεργοποίηση μέρους του παλιού αραβικού αγωγού ώστε αιγυπτιακό φυσικό αέριο να φθάσει στο Λίβανο μέσω Ιορδανίας και Συρίας προκειμένου να ενισχυθεί η (ανεπαρκής εδώ και χρόνια) παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Εμπάργκο» Μπάιντεν στα δίκτυα 5G κοντά σε αεροδρόμια των ΗΠΑ

«Εξαιρετικά επικίνδυνη» η κρίση στην Ουκρανία λέει η Ψάκι

«Πράσινο φως» για την ίδρυση Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων Πειραιά

Τζανακόπουλος: Όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνουν εκλογές τόσο το καλύτερο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα