ΑΘΗΝΑ
11:58
|
24.04.2024
Ο κίνδυνος να χαθούν οι ονομασίες του «τσίπουρου» και της «τσικουδιάς» ελλοχεύει στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κίνδυνος να χαθούν οι ονομασίες του «τσίπουρου» και της «τσικουδιάς» ελλοχεύει στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης, το οποίο και αφορά στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας της Ε.Ε. 2020/1151, για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με τους τομεάρχες Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, τα παραδοσιακά, εθνικά μας προϊόντα, τα οποία για δεκαετίες στήριξαν τους μικρούς αμπελοκαλλιεργητές και την περιφερειακή οικονομία ονομάζονται πλέον αυθαίρετα στο νομοσχέδιο «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων». Όπως σημειώνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

– Από κανένα νομικό κείμενο της ευρωπαϊκής ή της εθνικής νομοθεσίας δεν προκύπτει υποχρέωση αλλαγής της ορολογίας και της εγκατάλειψης των όρων «τσίπουρο» και «τσικουδιά».

– Σε κανένα νομικό κείμενο της ευρωπαϊκής ή της εθνικής νομοθεσίας δεν περιγράφεται αυτή η καινούργια ορολογία την οποία εισάγει η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοθέτημα.

– Καμία σχετική συζήτηση αλλαγής της ορολογίας δεν έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα, ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε, πολύ περισσότερο, στη χώρα μας.

– Επιχειρείται σύγχυση μεταξύ του παραδοσιακά παραγόμενου αποστάγματος και των κανόνων εμπορίας αλκοολούχων ποτών. Οι κανόνες εμπορίας ουδεμία σχέση έχουν με την παρούσα Οδηγία και την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο.

Σφοδρές είναι και οι αντιδράσεις από τη μεριά των μικρών παραγωγών. Οι καζανάρηδες στην Κρήτη, και συγκεκριμένα ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Λασιθίου, έχουν καταθέσει ψήφισμα στη διαδικασία διαβούλευσης, σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί ο κλάδος, το προϊόν αλλά και το έθιμο του καζανέματος από τον αφανισμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου: «Οι μεγάλοι στην πιάτσα, οι ‘συστηματικοί αποσταγματοποιοί’, είδαν πως έχει ψωμί και κάνουν ό,τι μπορούν για να βγάλουν εμάς τους μικρούς, τους πολλούς, εκτός. Οι μεγάλοι είναι 50-60 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ενώ εμείς είμαστε γύρω στις 380.000 σε όλη την Ελλάδα. Γιατί, όπως έχουμε εμείς την τσικουδιά, είναι και το τσίπουρο σε Θεσσαλία και Μακεδονία. Είμαστε σε διαβούλευση και με άλλους συλλόγους από Λαμία, Βόλο, Λάρισα, Τύρναβο για να δούμε τι άλλες μορφές κινητοποίησης μπορούμε να κάνουμε. Το νομοσχέδιο κατοχυρώνει το όνομα σε αυτούς, στους μεγάλους, εμάς μας δίνει το όνομα ‘απόσταγμα μικρών παραγωγών’ αντί για το παραδοσιακό όνομα ‘τσικουδιά’ ή ‘τσίπουρο’. Δηλαδή, τους δίνει μια αβάντα μεγάλη, ένα τεράστιο οικονομικό όφελος, εις βάρος της πλειοψηφίας.»

ΠΗΓΗ: Left.gr, Agonaskritis.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Πέλλα: 15χρονος έσβησε τσιγάρο στο μάγουλο συμμαθητή του

Φλέσσα: Τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα