ΑΘΗΝΑ
12:56
|
24.04.2024
«Θετικό και εποικοδομητικό» χαρακτήρισαν Άγκυρα και Γερεβάν τον πρώτο γύρο συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Θετικό και εποικοδομητικό» χαρακτήρισαν η Άγκυρα και το Γερεβάν τον πρώτο γύρο συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, οι συζητήσεις αυξάνουν την προοπτική να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και να ανοίξουν ξανά τα μεταξύ τους σύνορα, έπειτα από δεκαετίες εχθρότητας, αλλά «υπό προϋποθέσεις».

Σημειώνεται επίσης ότι οι ειδικοί απεσταλμένοι των δύο χωρών «αντάλλαξαν προκαταρκτικές απόψεις σχετικά με τη διαδικασία εξομάλυνσης».

Σε ξεχωριστές αλλά παρόμοια διατυπωμένες ανακοινώσεις, τα υπουργεία Εξωτερικών ανέφεραν ότι η ημερομηνία και ο τόπος για τον επόμενο γύρο συνομιλιών θα οριστικοποιηθούν αργότερα.

Η Τουρκία με την Αρμενία δεν έχουν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις από τη δεκαετία του 1990 και οι συνομιλίες στη Μόσχα ήταν μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2009, η οποία δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι σχέσεις παρέμειναν τεταμένες.

Ένα από τα κρίσιμα θέματα μεταξύ των δύο χωρών είναι η γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, χαρακτηρισμό που η Άγκυρα δεν αποδέχεται. Η Αρμενία υποστηρίζει ότι η σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 συνιστούν γενοκτονία, χαρακτηρισμός που αποδέχθηκαν πέρυσι και οι ΗΠΑ, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

Οι εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών κλιμακώθηκαν περαιτέρω στη διάρκεια του πολέμου το 2020 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν η Άγκυρα κατηγόρησε τις αρμενικές δυνάμεις ότι κατέχουν εδάφη που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, η Τουρκία έκτοτε επεδίωξε μια αποκατάσταση των σχέσεων με το Γερεβάν, καθώς επιθυμεί να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Εμπρηστικές οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Φινλανδία

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να συνεργαστεί με όσους ενδιαφέρονται για την παγκόσμια ασφάλεια

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα

Ενέκρινε και το Κογκρέσο το πακέτο των 95 δισ. για Ουκρανία-Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα