ΑΘΗΝΑ
06:42
|
26.01.2022
Η σοβαρή δημογραφική κρίση προδιαγράφει ως πιθανή τη συρρίκνωση του πληθυσμού σε 2,5 εκατομμύρια άτομα ως το τέλος του 21ου αιώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Συναγερμό» έχουν σημάνει στις κροατικές αρχές τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής πληθυσμού.

Ο συνδυασμός παραγόντων που σχετίζεται με τον οικονομικό μαρασμό, την εντεινόμενη ανεργία, τη διαφθορά και την έλλειψη ουσιαστικών ευκαιριών ανάπτυξης στους νέους φαίνεται πως οδήγησαν μεταξύ άλλων στη μείωση του πληθυσμού της χώρας κατά…9,25 % μέσα σε μία δεκαετία.

Η μικρή χώρα-μέλος της ΕΕ έχει πλέον 3,8 εκατομμύρια κατοίκους από 4,2 εκατομμύρια που ήταν πριν μία δεκαετία.

Η μεγαλύτερη «αιμορραγία» πληθυσμού καταγράφεται στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς ένα μέρος του πληθυσμού εκεί προτίμησε να μεταναστεύσει σε πλουσιότερες χώρες της ΕΕ για μία καλύτερη ζωή, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση σε Γερμανία, Αυστρία και Ιρλανδία.

Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί και τις επόμενες δεκαετίες, τότε ο πληθυσμός της Κροατίας αναμένεται πως θα συρρικνωθεί έτι περαιτέρω με πιθανότερο να διαθέτει έως 2,5 εκατομμύρια κατοίκους ως το τέλος του 21ου αιώνα.

Απέναντι στο σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα κυβέρνηση δεν έχει βρει ακόμη αποτελεσματικές λύσεις. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοίνωσε πως θα πριμοδοτήσει με έως 26.000 ευρώ όσους έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες της ΕΕ, προκειμένου να επαναπατριστούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Κροατία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκτός κρατικής ευθύνης βρίσκονται η Μαραθώνος και η Κατεχάκη κατά τον Γιάννη Οικονόμου

Καραμανλής: Όπου πρέπει θα αποδοθούν ευθύνες, αλλά το κράτος στάθηκε όρθιο

Σκέρτσος για «Ελπίδα»: Ζητούμε συγγνώμη, θα αναζητηθούν ευθύνες όταν τελειώσει η μάχη

Αγωγή Ερντογάν κατά βουλευτών του CHP

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα