ΑΘΗΝΑ
20:05
|
26.04.2024
Τα κύματα καύσωνα σκοτώνουν σιωπηλά στην Αυστραλία, προκαλώντας περισσότερους θανάτους από κάθε άλλο ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στους  50,7° Κελσίου ανέβηκε ο υδράργυρος, χθες Πέμπτη στην παραθαλάσσια πόλη Όνσλαου στην Δυτική Αυστραλία, ισοφαρίζοντας το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας που είχε σημειωθεί στα νότια της χώρας το 1960.

Δυο ακόμα Αυστραλιανές πόλεις κατέγραψαν επίσης θερμοκρασίες άνω των 50° Κελσίου, παρότι οι μέση προβλεπόμενη θερμοκρασία αυτή την εποχή του χρόνου υπολογίζεται κοντά στους 37° Κελσίου

Και η κατάσταση στη χώρα, που τον περασμένο μήνα αντιμετώπισε και μεγάλες πυρκαγιές, δεν δείχνει να βελτιώνεται, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις σήμερα Παρασκευή, πιθανολογούν ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Η χώρα έχει δει μια σειρά από ανησυχητικές καταστροφές που σχετίζονται με τη ζέστη τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ αυτών είναι η φρικτή περίοδος των δασικών πυρκαγιών 2019-20 που αποδεκάτισε τους πληθυσμούς της άγριας ζωής σε ολόκληρη την ήπειρο. 

Η ανησυχητική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή που κυκλοφόρησε πέρυσι προειδοποίησε ότι τα κύματα καύσωνα που προηγουμένως συνέβαιναν μία φορά κάθε 50 χρόνια θα γίνονται περίπου οκτώ φορές πιο συχνά, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ο διευθυντής του συμβουλίου για το κλίμα της Αυστραλίας, Μάρτιν Ράις, τόνισε πως το ρεκόρ εγγράφεται στη μακροπρόθεσμη τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καύση άνθρακα, πετρελαίου και αερίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες έχουν ήδη «καταστροφικές, θανατηφόρες συνέπειες» στην Αυστραλία.

«Τα κύματα καύσωνα σκοτώνουν σιωπηλά στην Αυστραλία, προκαλώντας περισσότερους θανάτους από κάθε άλλο ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο», επέμεινε.

«Στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη, περί το 2030, θα έχουμε καλοκαιρινές ημέρες με 50 βαθμούς Κελσίου», προειδοποίησε.

Με πληροφορίες από BBC, AΠΕ-ΜΠΕ, gizmodo.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης κατά του αρχαιοφύλακα μετά τις καταγγελίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα