ΑΘΗΝΑ
21:46
|
26.04.2024
Ο φυλακισμένος ηγέτης του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς έλαβε το «Βραβείο Πολιτικού Θάρρους» από το Ινστιτούτο Φρανσουά Μιτεράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον φυλακισμένο πρώην αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς απονεμήθηκε το «Βραβείο Πολιτικού Θάρρους» που απονέμεται για πρώτη φορά από το Ινστιτούτο Φρανσουά Μιτεράν, το οποίο ιδρύθηκε στο όνομα του πρώην Γάλλου προέδρου. Ο Ντεμιρτάς έστειλε επιστολή στην τελετή απονομής των βραβείων στην οποία συμμετείχε εκ μέρους του το μέλος του HDP Χισχάρ Οζόυ.

Στην επιστολή, ο Ντεμιρτάς αποδέχτηκε το βραβείο εκ μέρους όλων των υποστηρικτών του HDP που βρίσκονται φυλακισμένοι από το καθεστώς Ερντογάν. Ο Κούρδος ηγέτης έγραψε: «Για μένα και για εκατομμύρια Κούρδους, υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο Μιτεράν, ο Φρανσουά Μιτεράν και η Ντανιέλ Μιτεράν. Τιμώ με σεβασμό και τις δύο πολύτιμες προσωπικότητες που άφησαν εποχή στις μνήμες μας και συνέβαλαν πολύ στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αξιών».

«Όπως είναι γνωστό, παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν μπορώ να είμαι εκεί μαζί σας, γιατί βρίσκομαι ακόμα στη φυλακή. Πιστεύω ότι αυτή η μεγάλη ανομία που διαβρώνει τις ευρωπαϊκές αξίες θα τελειώσει μια μέρα”, σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το Πρακτορείο Ειδήσεων «Mezopotamya».

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και πρώην υπουργός Εξωτερικών Hubert Védrine είπε ότι το βραβείο θα πρέπει να θεωρηθεί ως πολιτική και συμβολική υποστήριξη στον συνεχιζόμενο αγώνα του Ντεμιρτάς και του HDP.

Επιπλέον, το ινστιτούτο έγραψε κι αυτό μια επιστολή προς τον Ντεμιρτάς. «Αυτό το βραβείο φτιάχτηκε για να τιμήσει ένα Γάλλο ή ξένο άτομο ή οργανισμό για τις δραστηριότητές του, συγκεντρώνοντας δημοκρατικούς ανθρώπους με τους πιο ταπεινούς σκοπούς. Η κριτική επιτροπή του βραβείου εντυπωσιάστηκε από την επιμονή, το θάρρος και την αφοσίωσή σας. Ελπίζουμε ότι αυτό το βραβείο θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη φυλάκισή σας, να ανακτήσετε γρήγορα την ελευθερία σας και να συνεχίσετε τον αγώνα σας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε η επιστολή.

Ο Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή από το 2016 παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που λέει ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Όταν ρωτήθηκε για τις αποφάσεις, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Δεν αναγνωρίζουμε τις αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον Καβάλα, τον Ντεμιρτάς και ούτω καθεξής».

Ο Ντεμιρτάς πήρε το 8,40% του συνόλου των ψήφων στις τελευταίες προεδρικές εκλογές το 2018, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Τον περασμένο μήνα, του απονεμήθηκε επίσης το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βαϊμάρης.

ΠΗΓΗ: Duvarenglish.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα