Η χθεσινή τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα προκάλεσε κύματα τσουνάμι, πνίγοντας στην κυριολεξία τα νησιά του Ειρηνικού σε στάχτη, διακόπτοντας ταυτόχρονα το ρεύμα και τις επικοινωνίες.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν τονίζει, ότι το τσουνάμι προκάλεσε «σημαντικές ζημιές», ξεβράζοντας βάρκες στην ξηρά και χτυπώντας παραθαλάσσια καταστήματα.
Οι πληροφορίες από την Τόνγκα είναι ελάχιστες, ωστόσο κάνουν λόγο για δύο νεκρούς άνθρωποι, που πνίγηκαν κοντά σε μια παραλία στο βόρειο Περού. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αρχή πολιτικής άμυνας έπειτα από ασυνήθιστα υψηλά κύματα που παρατηρήθηκαν σε πολλές παράκτιες περιοχές όταν εξερράγη ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο στην Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ο θάνατος από πνιγμό των δύο ατόμων σημειώθηκε χθες σε μια παραλία της περιοχής Λαμπαγέκουε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικής Άμυνας του Περού.
Οι ντόπιοι λένε ότι η Τόνγκα μοιάζει «σαν σεληνιακό τοπίο» αφού έχει επικαλυφθεί με ένα στρώμα ηφαιστειακής τέφρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκόνη μόλυνε τα αποθέματα νερού και καθιστούσε το γλυκό νερό ζωτική ανάγκη, είπε η κ. Ardern.
Φιλανθρωπικές οργανώσεις ανέφεραν ότι η στάχτη και ο καπνός ώθησαν τις αρχές να ζητήσουν από τους ανθρώπους να πίνουν εμφιαλωμένο νερό και να φορούν μάσκες προσώπου για να προστατεύουν τους πνεύμονές τους.
Το υποβρύχιο ηφαίστειο εξερράγη το Σάββατο , στέλνοντας ένα λοφίο στάχτης στον ουρανό και πυροδοτώντας προειδοποιήσεις για κύματα ύψους 1,2 μέτρων (4 πόδια) που έφτασαν στην Τόνγκα. Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που ακουγόταν στη Νέα Ζηλανδία, περίπου 2.383 χιλιόμετρα (1.481 μίλια) από την Τόνγκα.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν τονίζει, ότι η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σε ορισμένα μέρη του νησιού και τα κινητά τηλέφωνα άρχισαν σιγά σιγά να λειτουργούν ξανά. Όμως η κατάσταση σε ορισμένες παράκτιες περιοχές παρέμενε άγνωστη.
Ανίκανοι να μιλήσουν με τους φίλους και την οικογένειά τους, πολλοί κάτοικοι της Τόνγκας στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την ασφάλειά τους.
Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία στέλνουν πτήσεις επιτήρησης για να εκτιμήσουν την έκταση της ζημιάς. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι ορισμένα απομακρυσμένα νησιά έχουν βυθιστεί πλήρως από το θαλασσινό νερό.
Οι ειδικοί λένε ότι η έκρηξη του ηφαιστείου Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai είναι μια από τις πιο βίαιες στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.
Προκάλεσε προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε πολλές χώρες , συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, όπου πλημμύρες έπληξαν ορισμένες παράκτιες περιοχές της Καλιφόρνια και της Αλάσκας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ζακ Γκόλντσμιθ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Τόνγκα «σοκαριστική» και είπε ότι η Βρετανία είναι «έτοιμη να βοηθήσει και να υποστηρίξει τον φίλο και εταίρο της Κοινοπολιτείας με όποιον τρόπο μπορούμε».
Οι επιστήμονες έριξαν την πρώτη τους ματιά στο Hunga Tonga Hunga Ha’apai μετά την έκρηξη το Σάββατο, όταν ο δορυφόρος Sentinel-1A της ΕΕ πέταξε από πάνω. Αυτό το διαστημόπλοιο είναι μια πλατφόρμα ραντάρ και μπορεί να δει μέσα από το σκοτεινό σύννεφο και την τέφρα στην κάτω επιφάνεια. Έδειξε ξεκάθαρα ότι μεγάλο μέρος του χείλους του κρατήρα που βρισκόταν πάνω από τα νερά του ωκεανού είχε καταστραφεί – μια απόδειξη της αγριότητας της έκρηξης.
Οι ερευνητές θα είναι πρόθυμοι να κατανοήσουν την αιτία ενός τσουνάμι που παρήγαγε κύματα όχι μόνο σε κοντινά νησιά αλλά σε παραλίες ακριβώς γύρω από τον Ειρηνικό.
Πηγή: Με πληροφορίες από BBC