ΑΘΗΝΑ
11:02
|
23.05.2022
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Ελλάδα η Πρωτοχρονιά απαιτεί το κόψιμο της βασιλόπιτας και την αναζήτηση του «φλουριού» που θα φέρει καλή τύχη για τη χρονιά. Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) έχει παρόμοια παράδοση να βρίσκει το «sixpence» στη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (HB) Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί όση τύχη μπορεί να βρει για να διατηρήσει τη δουλειά του μετά τις αποκαλύψεις ότι το 2020, ενώ η υπόλοιπη χώρα βρισκόταν σε λοκντάουν για τον κορονοϊό, συμμετείχε σε πάρτι και κοινωνικές συγκεντρώσεις στο γραφείο του στην οδό Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Κανόνες για κάποιους

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, διατυπώθηκαν ισχυρισμοί για ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Οι αναφορές ήταν ότι δεκάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στο πάρτι και αντάλλαξαν δώρα «μυστικού Άγιου Βασίλη», παρόλο που οι περιορισμοί Covid που ίσχυαν εμπόδιζαν τους πολίτες να αναμειχθούν σε εσωτερικούς χώρους. Ο Τζόνσον και οι υπουργοί της κυβέρνησης πέρασαν μια εβδομάδα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο λέγοντας ότι δεν υπήρχε πάρτι και ότι οι κανόνες του Covid τηρούνταν πάντα. Στη συνέχεια προέκυψε ένα βίντεο. Είχε βιντεοσκοπηθεί τον Δεκέμβριο του 2020, λίγες μέρες μετά την ημέρα που φέρεται να έγινε το πάρτι. Έδειχνε το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ να αστειεύεται σε μια παρωδία συνέντευξη Τύπου σχετικά με το πώς θα απαντούσαν αν γινόταν γνωστή η είδηση για το πάρτι.

Ο Τζόνσον αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη στο Κοινοβούλιο για το βίντεο, αλλά συνέχισε να αρνείται ότι είχε γίνει χριστουγεννιάτικο πάρτι την προηγούμενη χρονιά. Είπε ότι είχε «διαβεβαιωθεί» ότι δεν παραβιάστηκε κανένας κανόνας Covid και υποσχέθηκε να ξεκινήσει μια έρευνα. Σε τυπικό, όλα-Μπόρις στυλ, η έρευνα ξεκίνησε για να κερδίσει χρόνο και στη συνέχεια, όταν οι άνθρωποι ήταν λιγότερο θυμωμένοι, ισχυρίστηκε ότι όλα ήταν ένα λυπηρό λάθος που δεν θα επαναληφθεί – η υπόθεση έκλεισε.

Αυτό το σχέδιο του Μπόρις μπορεί να ήταν αρκετό για να κλείσει το θέμα του ενός πάρτι, αλλά προέκυψαν φήμες και για άλλες συγκεντρώσεις. Λίγες μέρες μετά την απολογία του στο Κοινοβούλιο, δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία του Μπόρις σε ένα χριστουγεννιάτικο κουίζ στις 15 Δεκεμβρίου 2020, επίσης στη ΝτάουνινγκΣτριτ. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2021, δημοσιεύτηκε μια άλλη φωτογραφία του Τζόνσον και περίπου έως και 17 υπαλλήλων, στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ να συζητούν για «κρασί και πίτσα» στις 15 Μαΐου 2020. Οι κανόνες του Covid εκείνη την εποχή επέτρεπαν στους ανθρώπους να συναντήσουν μόνο ένα άλλο άτομο σε εξωτερικούς χώρους και σε απόσταση δύο μέτρων. Ο Τζόνσον επέμεινε ότι η συγκέντρωση ήταν μια «συνάντηση εργασίας», αλλά οι άνθρωποι δεν απέχουν δύο μέτρα και η φωτογραφία δείχνει τον Μπόρις να κάθεται δίπλα στη πλέον σύζυγό του, Κάρι Σίμοντς, η οποία κρατά το νέο τους μωρό.

Οι διακοπές των Χριστουγέννων του 2021 έδωσαν τον Τζόνσον μια σύντομη ανάπαυλα από τη συνεχή αμφισβήτηση σχετικά με την παραβίαση του κανόνα του Covid. Η ειρήνη δεν κράτησε. Στις αρχές Ιανουαρίου 2022, ο πρώην σύμβουλος του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, ισχυρίστηκε ότι, εκτός από το πάρτι στις 15 Μαΐου 2020, είχε υπάρξει άλλη μια συγκέντρωση λίγες μέρες αργότερα. Η ιστορία του Κάμινγκς επιβεβαιώθηκε όταν εμφανίστηκε ένα e-mail που έδειχνε τον βασικό προσωπικό γραμματέα του Τζόνσον, έναν ανώτερο δημόσιο υπάλληλο, να προσκαλεί έως και 100 υπάλληλους για «ποτά από κοινωνική απόσταση» στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ στις 20 Μαΐου 2020, λέγοντας τους να «φέρουν τα δικά τους ποτά». Εκείνη την εποχή, οι περιορισμοί του Covid εμπόδιζαν τους ανθρώπους να βρίσκονται με συγγενείς που πεθαίνουν.

Στις 12 Ιανουαρίου 2022, ο Μπόρις παραδέχτηκε ότι είχε παρευρεθεί στο πάρτι στις 20 Μαΐου 2020 και ζήτησε, ξανά, συγγνώμη από το Κοινοβούλιο. Μετάνιωσε «πολύ» που ήταν στο πάρτι, ισχυριζόμενος, προς υπεράσπισή του, πως πίστευε ότι ήταν μια συνάντηση εργασίας και ότι δεν είχε δει το e-mail. Υποστήριξε επίσης ότι δεν ήταν βέβαιος ότι οι κανόνες είχαν παραβιαστεί και όλοι θα έπρεπε να περιμένουν την έρευνα, που θα διενεργηθεί για τις συγκεντρώσεις και το πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ για να αναφέρει τα ευρήματά της.

Ένα πάρτι για έναν

Κανείς δεν πείθεται και όλοι είναι έξαλλοι. Ο Τζόνσον αντιμετωπίζει βαθιά προβλήματα και είναι απομονωμένος. Δεν έχει ισχυρή βάση στήριξης στο Συντηρητικό κόμμα του. Το δυνατό σημείο του ήταν πάντα η ικανότητά του να κερδίσει τις εκλογές, αλλά αυτό είναι πλέον αμφίβολο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί. Ακόμη και πριν από την τελευταία «συγνώμη» του Μπόρις, η αντιπολίτευση των Εργατικών προηγήθηκε στις δημοσκοπήσεις με 39% προς 32% για το Συντηρητικό Κόμμα. Περισσότεροι ψηφοφόροι λένε επίσης ότι ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ ,θα ήταν καλύτερος πρωθυπουργός από τον Τζόνσον.

Το Συντηρητικό κόμμα φημίζεται για την ανηλεή απομάκρυνση των ηγετών που δεν μπορούν πλέον να κερδίσουν εκλογές. Ανησυχητικά για τον Τζόνσον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι το Συντηρητικό κόμμα θα τα πήγαινε καλύτερα στις εκλογές εάν ο σημερινός υπουργός οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, αντικαθιστούσε τον Μπόρις ως πρωθυπουργό. Σχεδόν τα μισά μέλη του Συντηρητικού κόμματος πιστεύουν ότι ο Σουνάκ θα ήταν καλύτερος ηγέτης, ενώ το ένα τρίτο πιστεύει ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί. Ο Σουνάκ ήταν εμφανώς απών όταν ο Μπόρις απηύθυνε τη «συγγνώμη» του στο Κοινοβούλιο.

Είναι δύσκολο πλέον για τον Τζόνσον να επιβιώσει πολύ περισσότερο. Μπορεί να επιζήσει της έρευνας για τα πάρτι και τις συγκεντρώσεις και να συνεχίσει για λίγο ακόμα, αλλά ο Τζόνσον έχει μικρή αξιοπιστία και η ζημιά που έχει προκληθεί φαίνεται ανεπανόρθωτη. Όλοι συναινούν πως είτε ο Μπόρις ήταν πολύ ηλίθιος για να παρατηρήσει ότι βρισκόταν σε ένα πάρτι που παραβίαζε τους δικούς του κανόνες λοκντάουν, είτε πιστεύει ότι οι άνθρωποι είναι αρκετά ανόητοι για να τον πιστέψουν. Ακόμη και πριν από αυτή την τελευταία διαμάχη, μέλη του Συντηρητικού κόμματος ήταν δυσαρεστημένα μαζί του σχετικά με την κατεύθυνση του Brexit (η έξοδος του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση), τις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων τον Απρίλιο του 2022, και την αύξηση των τιμών.

Τα βρετανικά ΜΜΕ είναι επίσης καυστικά για τη συμπεριφορά και τις μάταιες δικαιολογίες του. Το μέλλον του Τζόνσον ως πρωθυπουργού ήταν ήδη υπό αμφισβήτηση και η καλύτερη ελπίδα του για επιβίωση φαινόταν πάντα να είναι μια ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία του Covid και μια επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά με το ΗΒ να αντιμετωπίζει 150.000 κρούσματα την ημέρα και να αυξάνονται οι νοσηλείες και οι θάνατοι, η κανονικότητα φαίνεται ακόμα κάπως μακριά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, ο Τζόνσον δεν φαινόταν ποτέ να ελέγχει πραγματικά τα γεγονότα αλλά να εξαρτάται περισσότερο από την τύχη παρά από την κρίση. Η τύχη είναι σημαντική. Παρά τα πολλά λάθη του, ο Τζόνσον ήταν τυχερός, αλλά τα λάθη του παρελθόντος και η χαοτική προσέγγισή του μπορεί πλέον να φέρουν την πτώση τοu. Δεδομένου ότι όλοι τον κυνηγούν, αν έκοβε μια βασιλόπιτα, η προτεραιότητα του Μπόρις δεν θα έπρεπε να είναι να βρει το φλουρί αλλά να κρατήσει τον έλεγχο του μαχαιριού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Πράσινο φως» από την ΕΕ και στο εμβόλιο της AstraZeneca για 3η δόση

Φαρμακευτική κάνναβη: Πότε χορηγείται με τον… νόμο

Ραϊσί: Εκδίκηση για το αίμα του «μάρτυρα»

Τραγωδία εν πλω με επτά νεκρούς στις Φιλιππίνες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα