ΑΘΗΝΑ
04:51
|
27.04.2024
Ο πρώην πρόεδρος του Μάλι Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά πέθανε την Κυριακή στο σπίτι του στο Μπαμάκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, πρώην αρχηγός κράτους του Μαλί, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό το 2020, πέθανε την Κυριακή στο σπίτι του, ανακοίνωσε η οικογένειά του. Ο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά ήταν επικεφαλής του Μαλίαπό το 2013 έως το 2020.

Ο πρώην πρόεδρος του Μαλί Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο οποίος ηγήθηκε του Μαλί μεταξύ 2013 και 2020, πέθανε την Κυριακή 16 Ιανουαρίου στο σπίτι του στο Μπαμάκο, όπως έμαθε το Γαλλικό Πρακτορείο από την οικογένειά του.

«Ο πρόεδρος IBK (Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά) πέθανε σήμερα το πρωί στις 9 π.μ. (GMT και τοπική) στο σπίτι του στο Μπαμάκο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος της οικογένειας. Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από πολλά μέλη της οικογένειας. Ο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, που εξελέγη πρόεδρος του Μαλί τον Σεπτέμβριο του 2013, ανατράπηκε από τον στρατό τον Αύγουστο του 2020.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσαν αρκετά μέλη της οικογένειάς του και του κύκλου του. Ο κ. Κεϊτά, που εξελέγη πρόεδρος του Μαλί τον Σεπτέμβριο του 2013, ανατράπηκε από τον στρατό τον Αύγουστο του 2020.

Η αιτία θανάτου δεν διευκρινίστηκε.

Το Μαλί, που έχει ήδη βυθιστεί σε μια σοβαρή κρίση ασφάλειας και πολιτικής από το ξέσπασμα της ανεξαρτησίας και των τζιχαντιστικών εξεγέρσεων το 2012, αντιμετωπίζει επίσης βαριές κυρώσεις από την ECOWAS εδώ και μια εβδομάδα.

Ο κ. Κεϊτά, ο οποίος ισχυριζόταν ότι ήταν αριστερός, είχε μια μετέωρη άνοδο υπό τον Άλφα Ουμάς Κοναρέ, τον πρώτο πρόεδρο (1992-2002) της δημοκρατικής εποχής του Μαλί. Διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1994 έως το 2000.

Αποτυχημένος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2002, πήρε την εκδίκησή του προσχωρώντας στο παλάτι Κουλούμπα, την έδρα της προεδρίας του Μαλί στο Μπαμάκο, το 2013.

Επανεξελέγη το 2018 έναντι του Σουμαϊλά Τσισέ, τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης, που πέθανε τον Δεκέμβριο του 2020 από Covid-19.

Το πραξικόπημα που τον ανέτρεψε τον Αύγουστο του 2020 ακολούθησε ένα δεύτερο τον Μάιο του 2021. Η χούντα με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να κυβερνήσει τη χώρα για αρκετά χρόνια, αν και προηγουμένως είχε δεσμευτεί να διοργανώσει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 27 Φεβρουαρίου για να επιτραπεί η επιστροφή πολιτών στην εξουσία.

Πηγή: Africa News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα