ΑΘΗΝΑ
00:47
|
24.04.2024
Η πειθαρχία των τοπικών διοικητών έχει εξελιχθεί σε δύσκολη άσκηση για τους Ταλιμπάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαχητές των Ταλιμπάν παρέλασαν, χθες Κυριακή στην πόλη Μαϊμάνα του βορειοδυτικού Αφγανιστάν, σε μια επίδειξη δύναμης, μέρες μετά την αποστολή ενισχύσεων στην περιοχή προκειμένου να καταστείλουν ταραχές για την σύλληψη ενός τοπικού διοικητή των Ταλιμπάν Ουζμπεκικής καταγωγής, για φερόμενες σχέσεις με σχέδιο απαγωγής.

Η αναταραχή πυροδότησε φόβους για εντάσεις μεταξύ αμάχων Ουζμπέκων και Παστούν και μαχητές Ταλιμπάν, με ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι μέλη και των δύο εθνοτικών ομάδων είχαν σκοτωθεί σε μεμονωμένες συγκρούσεις.

«Αναπτύξαμε εκατοντάδες δυνάμεις από γειτονικές επαρχίες και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο τώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Σαββατοκύριακο ο Λατιφουλάχ Χακίμι, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Η παρέλαση της Κυριακής περιελάμβανε αγήματα μασκοφόρων μαχητών, ντυμένων με λευκούς χιτώνες, χακί γιλέκα μάχης και μαντίλες με χαραγμένη τη μουσουλμανική δήλωση πίστης.

Δεκάδες ακόμη βαριά οπλισμένοι μαχητές με καμουφλάζ παραλλαγής επέβαιναν σε φορτηγά και τεθωρακισμένα οχήματα, που κατασχέθηκαν από τις δυνάμεις της αφγανικής κυβέρνησης και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της αστραπιαίας καλοκαιρινής κυριαρχίας των Ταλιμπάν.

Η επίδειξη δύναμης των Ταλιμπάν, έρχεται καθώς οι νέοι ηγέτες του Αφγανιστάν αγωνίζονται να συγκροτηθούν σε κυβερνητική δύναμη σε μια χώρα που βρίσκεται στα  πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, με τα Ηνωμένα Έθνη να υπολογίζουν ότι περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού αντιμετωπίζει οξεία πείνα.

Η πειθαρχία των τοπικών διοικητών έχει εξελιχθεί σε δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση, με αρκετούς από αυτούς , ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές, να αγνοούν διατάγματα από την Καμπούλ ή να εφαρμόζουν τις εντολές σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες τους.

Υποσχόμενοι μια πιο ήπια διοίκηση, από ότι την περίοδο 1996-2001, οι Ταλιμπάν δημιούργησαν μια επιτροπή για τον εντοπισμό μελών που παραβιάζουν τους κανονισμούς, απολύοντας σχεδόν 3.000 άτομα.

«Πραγματοποιήσαμε μια στρατιωτική παρέλαση στην πόλη για να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να διαταράξει την ασφάλεια», τόνισε ο Τζαουίντ, ένας διοικητής της Μαϊμάνα.

Με πληροφορίες από  AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα