ΑΘΗΝΑ
17:25
|
16.04.2024
Απορρίφθηκε από την Εκλογική Επιτροπή το αίτημα αποκλεισμού του Φερντινάντο Μάρκος Τζούνιορ από την προεδρική κούρσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Εκλογική Επιτροπή των Φιλιππίνων απέρριψε το αίτημα αποκλεισμού του γιου του πρώην δικτάτορα, Φερντινάντο Μάρκος, από την προεδρική κούρσα των εκλογών της 9ης Μαΐου. Ήταν ένα μόνο από τα δεκάδες αιτήματα που έχουν κατατεθεί στη χώρα κατά της συμμετοχής του Φερντινάντο Μάρκος Τζούνιορ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Οι αιτούντες υποστήριξαν ότι ο Φερντινάντο Μάρκος Τζούνιορ, ο οποίος αναδεικνύεται σε φαβορί της προεδρικής περιόδου, δεν δικαιούται να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία λόγω παλαιότερης καταδίκης του για φοροδιαφυγή. Το αίτημα απερρίφθη από το δεύτερο τμήμα της Επιτροπής των Εκλογών (COMELEC). Οι δικηγόροι που υπέβαλαν το αίτημα δήλωσαν: «Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ακύρωσης της υποψηφιότητας του Μάρκος Τζούνιορ. Θα υποβάλουμε νέο αίτημα στην COMELEC απαιτώντας να κριθεί από επιτροπή δικαστών».  

Η οργάνωση, που ονομάζεται «Εκστρατεία Εναντίον της Επιστροφής των Μάρκος και του Στρατιωτικού Νόμου», δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της κατά του Μάρκος Τζούνιορ, ή «Μπονγκμπόνγκ», όπως είναι επίσης γνωστός.

Ο γιος του Φερντινάντο Μάρκος, πολιτικός καριέρας, έχει διατελέσει γερουσιαστής, βουλευτής και περιφερειακός κυβερνήτης. Το 1995 καταδικάστηκε για μη υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από το 1982 έως το 1985. Η καταδίκη του επικυρώθηκε από εφετείο το 1997, αλλά ο γιος του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων συνεχίσει να διεκδικεί και να εκλέγεται σε δημόσια αξιώματα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της προεκλογικής του εκστρατείας, Βικ Ροντρίγκες, δήλωσε: «Ευχαριστούμε την Επιτροπή που σέβεται τον νόμο και το θεμιτό δικαίωμα όλων των υποψηφίων σαν τον Μπονγκμπόνγκ Μάρκος να διεκδικήσουν ένα δημόσιο αξίωμα χωρίς καμία είδους διάκριση και παρενόχληση».  

Ο θανών δικτάτορας κυβέρνησε τις Φιλιππίνες για σχεδόν δύο δεκαετίες ώσπου ανατράπηκε το 1986 με την επανάσταση που έμεινε στην ιστορία του αρχιπελάγους με την ονομασία People Power («λαϊκή δύναμη»). Πέθανε, αυτοεξόριστος, το 1989.

Η σύζυγος του και τα παιδιά του έχουν διαψεύσει τη σωρεία κατηγοριών για τη λεηλασία δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα δημόσια ταμεία όσο ο Φέρντιναντ Μάρκος ασκούσε την εξουσία. Ο πρώην δικτάτορας υπολογιζόταν το 1987 ότι είχε αποκτήσει, κυρίως με παράνομο πλουτισμό, περιουσία αξίας 10 δισεκ. δολαρίων.

Ο νυν πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, βάσει του Συντάγματος δεν έχει το δικαίωμα να ανανεώσει τη θητεία του. Ο σημαντικότερος αντίπαλος του Μάρκος για την προεδρία, ο νυν αντιπρόεδρος Λένι Ρομπρέδο, συγκέντρωσε σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 20% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο πρώην δήμαρχος της Μανίλας Φρανσίσκο Ντομαγόσο και ο πρώην πρωταθλητής του μποξ Μάνι Πακιάο συγκέντρωσαν 8% ο καθένας.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα