ΑΘΗΝΑ
02:53
|
18.04.2024
Στην... υπηρεσία των κυπριακών αρχών βρίσκεται ήδη το αντιιικό φάρμακο Molnupiravir.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην… υπηρεσία των κυπριακών αρχών βρίσκεται ήδη το αντιιικό φάρμακο Molnupiravir (Lagevrio) κατά της Covid-19, με τη γειτονική χώρα να είναι μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το προμηθεύονται. Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

«Η χώρα μας από σήμερα διαθέτει το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο συμβάλλει στη θεραπευτική αντιμετώπιση της πανδημίας και προστατεύει τους ασθενείς υψηλού κινδύνου από βαριά νόσηση από τη νόσο Covid-19», σημείωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το υπουργείο Υγείας της Κύπρου βρίσκεται διαρκώς σε επαγρύπνηση σχετικά με τα νέα εμβόλια αλλά και τις νέες θεραπείες κατά της Covid-19 και συμμετέχει ενεργά «σε όλες τις συνεργασίες, ώστε να διασφαλίζονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα τα νέα εμβόλια αλλά και φάρμακα κατά της Covid-19».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του κυπριακού υπ. Υγείας, Δρ. Έλενα Παναγιωτοπούλου, παρουσίασε τα δεδομένα σχετικά με το Molnupiravir, επισημαίνοντας πως παρότι βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αδειοδότησης, έχει λάβει άδεια έκτακτης χορήγησης από τον ΕΜΑ λόγω της προστασίας που φάνηκε να προσφέρει κατά τις κλινικές δοκιμές.

Συγκεκριμένα, από τις δοκιμές σε μια ομάδα 775 συμμετεχόντων, το Molnupiravir έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, από 14,1% σε αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), σε 7,3% σε όσους έλαβαν το πραγματικό φάρμακο.

Το φάρμακο χορηγείται από σήμερα σε ασθενείς με Covid-19 με συνταγογράφηση. Ωστόσο, δεν χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών ούτε και σε εγκύους ή σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία οι οποίες δύνανται να μείνουν έγκυες και οι οποίες δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη. Επίσης, ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες έπειτα από τη θεραπεία.

Πηγές: ΕΡΤ, Φιλελεύθερος

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΟΔΥ: Με απόλυση κινδυνεύουν 100 εργαζόμενοι με μπλοκάκι

ΟΗΕ: Ανησυχία για έξαρση χολέρας στην Υεμένη μετά τους 75 θανάτους

Γερμανία: Εισήγηση για την νομιμοποίηση της άμβλωσης στην αρχή της κύησης

Ίγκορ Κουρτσάτοφ: Πέντε στοιχεία για τον Σοβιετικό ομόλογο του Οπενχάιμερ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα