ΑΘΗΝΑ
16:57
|
25.04.2024
Εντοπίστηκε ύποπτος μετά από 77 χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια εξαετής έρευνα από τις ολλανδικές αρχές για την προδοσία της Άννας Φρανκ εντόπισε έναν ύποπτο για την προδοσία και τον επακόλουθο θάνατο του κοριτσιού, ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Η κρυψώνα της προδόθηκε στους Ναζί από τον Εβραίο συμβολαιογράφο Άρνολντ Βαν Ντερ Μπεργκ, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που περιλάμβανε τον συνταξιούχο πράκτορα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ Βίνσεντ Πανκοκ, και περίπου 20 ιστορικούς, εγκληματολόγους και ειδικούς στην ανάλυση δεδομένων.

Περισσότερα από 75 χρόνια μετά την εισβολή των Ναζί στο κρησφύγετό της στο Άμστερνταμ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι «πολύ πιθανό» ο Βαν ντεν Μπεργκ να πρόδωσε την οικογένεια Φρανκ προκειμένου να σώσει την δική του οικογένειά, δήλωσε το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Πίτερ Βαν Τουίσκ στο Tanjug.

Η Μαργκό και η Άννα Φρανκ προτού η οικογένειά τους καταφύγει στην Ολλανδία.

Ο Βαν ντεν Μπεργκ ήταν μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου του Άμστερνταμ, ενός σώματος που αναγκάστηκε να εφαρμόσει τη ναζιστική πολιτική στις εβραϊκές περιοχές. Το Συμβούλιο διαλύθηκε το 1943 και τα μέλη του στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αλλά η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο ίδιος δεν στάλθηκε σε στρατόπεδο, και αντίθετα ζούσε στο Άμστερνταμ κανονικά εκείνη την εποχή. Υπήρχε επίσης μια πληροφορία ότι ένα μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου τροφοδοτούσε τις πληροφορίες των Ναζί.

«Όταν ο βαν ντεν Μπεργκ έχασε κάθε προστασία που τον έσωζε από τη μεταφορά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, έπρεπε να παράσχει κάτι πολύτιμο στους Ναζί με τους οποίους είχε επαφή για να σώσει τον εαυτό του και τη σύζυγό του» ανέφερε ο ερευνητής, πρώην πράκτορας του FBI στο CBS 60 Minutes .

Η ερευνητική ομάδα δυσκολεύτηκε λόγω της πληροφορίας ότι ένας άλλος, επίσης Εβραίος, ήταν πιθανώς  ο προδότης, αλλά βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο Ότο Φρανκ μπορεί να γνώριζε την αλήθεια και να την κράτησε μυστική.

Στα αρχεία ενός προηγούμενου ερευνητή, βρέθηκε ένα αντίγραφο ανώνυμου σημειώματος που εστάλη στον Ότο Φρανκ, το οποίο προσδιορίζει τον Άρνολντ Βαν ντεν Μπεργκ ως τον προδότη, πληροφορία που πιθανώς αποσιωπήθηκε από τον πατέρα της Άννας προκειμένου να μην δώσει λαβή σε εκδηλώσεις αντισημιτισμού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το σπίτι όπου κρυβόταν η οικογένεια Φρανκ στο Άμστερνταμ είναι σήμερα μουσείο

Όπως ανακοινώθηκε, η προσπάθεια ταυτοποίησης του προδότη δεν είχε στόχο να οδηγήσει σε ποινική δίωξη, αλλά στη λύση ενός από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χρησιμοποιώντας αλγορίθμους υπολογιστών, αναζητήθηκαν συνδέσεις ανάμεσα σε πολλούς διαφορετικούς υπόπτους, που γνώριζαν την κρυψώνα των Φρανκ, ή είχαν κίνητρο, μέσα από λίστες συνεργατών των Ναζί, πληροφοριοδότες, ιστορικά έγγραφα, αστυνομικά αρχεία και προηγούμενη έρευνα για την αποκάλυψη νέων ενδείξεων, δουλειά που θα χρειάζονταν χιλιάδες ώρες για να γίνει από ανθρώπους και μόνο.

Οι Ναζί βρήκαν την Άννα και την οικογένειά της στις 4 Αυγούστου 1944, μετά από δύο χρόνια παραμονής τους σε ένα μυστικό δωμάτιο όπου κρυβόταν.

Η κυρία Μπι Γκις, μια από τις βοηθούς αυτής της οικογένειας, κράτησε το ημερολόγιο του κοριτσιού σε ασφαλές μέρος, μέχρι που ο πατέρας της Ότο, το δημοσίευσε το 1947, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της Άννας στο στρατόπεδο Μπέργκεν Μπέλσεν, σε ηλικία 15 ετών.

Το ημερολόγιό της, στο οποίο περιέγραψε τις ημέρες της αιχμαλωσίας της για 2 ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων κρυβόταν από τους Ναζί, έχει διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 60 γλώσσες.

Με πληροφορίες από BBC, ΕΡΤ,

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Ανατροπή στη καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα