ΑΘΗΝΑ
14:35
|
19.04.2024
Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο εκρήγνυται για ημέρες καλύπτοντας με τέφρα και στάχτη το νησιωτικό σύμπλεγμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Μια φορά στα χίλια χρόνια». Αυτή είναι η φράση με την οποία περιγράφεται η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai στο νησιωτικό σύμπλεγμα Τόνγκα στον Ειρηνικό, η οποία προκάλεσε τσουνάμι και ανυπολόγιστες ζημιές που ακόμα είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν. Οι επικοινωνίες και η ηλεκτροδότηση δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί.

Η έκρηξη προκάλεσε σεισμό 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και από τις συνεχείς εκρήξεις του ηφαιστείου το νησί έχει βυθιστεί στη στάχτη. Στις ΗΠΑ, κύματα άνω των τεσσάρων ποδιών καταγράφηκαν στις ακτές της Καλιφόρνια το Σάββατο και κύματα τσουνάμι καταγράφηκαν κατά μήκος των ακτών στο Όρεγκον, την Ουάσιγκτον, τη Βρετανική Κολομβία στον Καναδά, την Αλάσκα ενώ μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo κατέγραψαν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που σχετίζεται με την έκρηξη στο Καστελόριζο.

Η Γεωλογική Υπηρεσία της Τόνγκα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου πριν από τον τσουνάμι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα