ΑΘΗΝΑ
02:16
|
19.04.2024
Είναι η δεύτερη φορά που υπήρξε απειλή εναντίον μάρτυρα στην ίδια δικάσιμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου μεσίτη, Ορφέας Φίλος, ζήτησε να παραπεμφθεί ο δημοσιογράφος του OmniaTV και μάρτυρας στη δίκη, Λουκάς Σταμέλλος, για ψευδή κατάθεση και απόπειρα παραπλάνησης του δικαστηρίου.

Ο δημοσιογράφος κατέθεσε ότι «γνωρίζαμε η συντακτική ομάδα από το 2012 τον Ζαχαρία Κωστόπουλο καθώς ήταν ενεργός σε ακτιβιστικές δραστηριότητες, συμμετείχε σε εκδηλώσεις, ενεργός σε αυτό που λέμε awareness, δηλαδή την περαιτέρω ενημέρωση σε ό,τι αφορά μειονότητες, περιθωριοποιημένα άτομα, την οροθετικότητα, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα».

Πρόσθεσε ότι «ασχοληθήκαμε με το περιστατικό, γιατί κάναμε μια σειρά από άρθρα», καθώς «από την πρώτη στιγμή μάς φάνηκαν ότι ήταν ύποπτα λίγες οι πληροφορίες για το γεγογός, πριν αποκαλυφθεί η ταυτότητα του προσώπου, όταν ακούστηκε ήδη το ‘επίδοξος ληστής’. Όπως ακούστηκε η είδηση ‘επίδοξος ληστής αυτοτραυματίστηκε και πέθανε’ μας χτύπησαν καμπανάκια ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Όπως το ‘αυτοτραματίστηκε’ έτσι και το ‘εκπυρσοκρότησε’. Γιατί είναι ορολογία που χρησιμοποιείται πολλές φορές από τον τύπο όπως ‘εκπυρσοκρότησε ένα όπλο’, δίνοντας μια διαφορετική πραγματικότητα. Αρχίζοντας να ψάχνουμε τι έχει συμβεί, πρέπει να πω ότι στη γειτονιά δεν μιλούσε κανείς εύκολα».

Στην διευκρινιστική ερώτηση της προέδρου τι εννοεί πως δεν μιλούσε κανείς, απάντησε: «Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με άτομα που εργάζονταν στην περιοχή, που ήταν στο περιστατικό. Δεν δίνονταν εύκολα απαντήσεις. Μόνο από έναν αυτόπτη μάρτυρα έχουμε ηχογραφημένη συνέντευξη που συμφωνήσαμε να τη δημοσιεύσουμε υπό τον όρο της ανωνυμίας».

«Καταρχάς υπήρχαν κάμερες και ξαφνικά δεν λειτουργούσε καμία. Κλειστό κύκλωμα δεν είχε καταγράψει κάτι. Υπήρχαν κάμερες στην περιοχή αλλά τυχαία εκείνη την ημέρα δεν λειτουργούσε καμία. Υπήρχαν άλλες κάμερες που ήταν στραμένες προς το γεγονός αλλά από την επόμενη ήταν στραμένες αλλού», προσέθεσε, σημειώνοντας πως «υπάρχει κενό στο βιντεοληπτικό, που δείχνει τον Ζαχαρία να φαίνεται να μιλάει με δύο άτομα έξω από τον Βενέτη που ο ένας τον παρεμποδίζει να μπει και κατόπιν έχουμε ένα κενό που εν μερει συμπληρώνεται και κατόπιν τούτου έχουμε ένα κενό που συμπληρώνεται από τις κάμερες του μετοχικού ταμείου που ήταν στραμένες προς τα εκεί».

«Εμείς κάναμε συγχρονισμό στον οποίο φαίνεται ότι έχουμε 15 κάτι δεύτερα που συμβαίνουν πράγματα και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει γι’ αυτό και ψάχναμε εμείς, γιατί διαπιστώσαμε αυτό το κενό που υπάρχει εκεί. Το άλλο που αποκαλύφθηκε περαιτέρω συνεχίζοντας την έρευνα ήταν ότι φαίνεται να υπήρχε και ένα άλλο κίνητρο τουλάχιστον ενός εκ των δραστών, και αυτό έχει να κάνει με την ιδεολογική συγκρότηση και τον λόγο που παρήγαγε ο κ. Χορταριάς. Είχε καταρχάς τον επώνυμο λογαριασμό του που παρουσίαζε τα γεγονότα με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που παρουσιάζεται στο βίντεο και αργότερα είχε και έναν δεύτερο λογαριασμό που ταυτοποιήθηκε. Ταυτοποιήθηκε με μια διαδικασία που μπορώ να σας δείξω πώς ακριβώς έγινε και συνέχιζε εκεί με επιθέσεις και με έναν λόγο που μπορεί να συνδεθεί με ομοφοβικό κίνητρο», συνέχισε ο Λουκάς Σταμέλλος.

«Εμείς κάναμε συγχρονισμό στον οποίο φαίνεται ότι έχουμε 15 κάτι δεύτερα που συμβαίνουν πράγματα και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει γι’ αυτό και ψάχναμε εμείς, γιατί διαπιστώσαμε αυτό το κενό που υπάρχει εκεί. Το άλλο που αποκαλύφθηκε περαιτέρω συνεχίζοντας την έρευνα ήταν ότι φαίνεται να υπήρχε και ένα άλλο κίνητρο τουλάχιστον ενός εκ των δραστών, και αυτό έχει να κάνει με την ιδεολογική συγκρότηση και τον λόγο που παρήγαγε ο κ. Χορταριάς. Είχε καταρχάς τον επώνυμο λογαριασμό του που παρουσίαζε τα γεγονότα με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που παρουσιάζεται στο βίντεο και αργότερα είχε και έναν δεύτερο λογαριαμό που ταυτοποιήθηκε. Ταυτοποιήθηκε με μια διαδικασία που μπορώ να σας δείξω πώς ακριβώς έγινε και συνέχιζε εκεί με επιθέσεις και με έναν λόγο που μπορεί να συνδεθεί με ομοφοβικό κίνητρο», συμπλήρωσε.

Ο μάρτυρας εξήγησε πως «υπάρχει μια δυνατότητα στο τουίτερ. Μπορείς να μπεις μέσω email ή μέσω τηλεφώνου αν θέλει κανείς. Στην προκειμένη περίπτωση, αν κάποιος ζητήσει να ανακτήσει τον λογαριασμό μπορεί να…», για να διακοπεί από τον συνήγορο υπεράσπισης του Χορταριά, ο οποίος τον απείλησε λέγοντας «θα τα πούμε με τον κ. μάρτυρα όταν θα έρθει η σειρά του».

«Ο δεύτερος (λογαριασμός) είχε το ρώσικο όνομα  snake pπου σημαίνει δράκος και μετά μετονομάστηκε σε snqke που σημαίνει φίδι. Τα περιεχόμενα ήταν μονομερή. Είχαν μόνο την υπόθεση του Κωστόπουλου. Απαντούσε σε όλους τους χρήστες του twitter με ύβρεις και χαρακτηρισμούς και πάντα με ρητορική μίσους, γράφοντας ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν από τις μειονότητες. Είναι γραμμένα. Είναι δικά του», εξήγησε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια ο συνήγορος υπεράσπισης του μεσίτη ζήτησε να παραπεμφθεί ο μάρτυρας και δημοσιογράφος για ψευδή κατάθεση και απόπειρα παραπλάνησης του δικαστηρίου, κατηγορώντας τον ότι απέδωσε στον κατηγορούμενο θέσεις που προέρχονται από τη διακήρυξη του ακροδεξιού κόμματος «Πατριωτικό Μέτωπο», στο οποίο υπήρξε μέλος.

Απορριπτική υπήρξε η πρόταση από τον εισαγγελέα για την παραπομπή του μάρτυρα, ενώ απορρίφθηκε και από την ανακρίτρια, με το σκεπτικό πως πρόκειται για εκτίμηση του μάρτυρα και δεν προκύπτουν αποδείξεις ενοχής.

Είναι η δεύτερη φορά που υπήρξε απειλή εναντίον μάρτυρα στην ίδια δικάσιμο, καθώς ο κ. Φίλος είχε στραφεί προηγουμένως κατά του Γ. Καραθανάση, πιστοποιημένου αναλυτή, εμπειρογνώμονα, και καθηγητή στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2016 θέματα εξέτασης, γνησιότητας και πλαστότητας εγγράφων ψηφιακών πειστηρίων και στα τμήματα επιμόρφωσης.

Πηγές: ThePressProject

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα