ΑΘΗΝΑ
02:12
|
19.04.2024
Το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus χρησιμοποιείται στο Ισραήλ ευρέως τα τελευταία χρόνια κατά ακτιβιστών, διαδηλωτών και...δημάρχων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αρχηγός της αστυνομίας στο Ισραήλ, Κόμπι Σαμπτάι δεν μπόρεσε παρά να παραδεχθεί το ρεπορτάζ της ισραηλινής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Calcalist πως οι ισραηλινές αστυνομικές αρχές εδώ και χρόνια παρακολουθούν τις κινήσεις και τις τηλεπικοινωνίες όχι μόνον αντικυβερνητικών και άλλων διαδηλωτών ή ακτιβιστών αλλά και δημάρχων ή συμβούλων πολιτικών, κυρίως επί κυβερνήσεων του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μέσω του γνωστού προγράμματος παρακολούθησης Pegasus της εταιρίας NSO Group αξιοποιώντας στο έπακρο «παραθυράκι» του νόμου.

הפגנה מחאה בלפור בית ראש הממשלה לקראת בחירות 2021

Μεταξύ των ατόμων που μπήκαν στο στόχαστρο στενής παρακολούθησης ήταν τουλάχιστον δύο δήμαρχοι, οργανωτές αντικυβερνητικών διαδηλώσεων επί πρωθυπουργού Νετανιάχου, ένας στενός σύμβουλος ανώτερου πολιτικού κόμματος της αντιπολίτευσης, ακτιβιστές της κοινότητας LOATKI, ακόμη και υπάλληλοι κρατικών οργανισμών και δημόσιων εταιριών.

Σε αρκετές περιπτώσεις το λογισμικό παρακολούθησης είχε εγκατασταθεί στα τηλέφωνα των υπό παρακολούθηση ατόμων για την απόσπαση πληροφοριών που δεν σχετίζονταν ούτε στο ελάχιστο με την επίσημη έρευνα που γινόταν σε βάρος τους αλλά προκειμένου να συγκεντρωθεί υλικό για εκβιασμό και άσκησης πίεσης.

Στο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας παρατίθενται οι δηλώσεις της δικαστού Εσθήρ Χαγιούτ που επισημαίνει πως
«πίσω από κάθε υπολογιστή και κινητό βρίσκονται τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου ο κόσμος του οποίου πλέον μπορεί να εκτεθεί σε ξένα μάτια…» και πως η χρήση «επεμβατικής έρευνας» τέτοιου είδους θα πρέπει να διεξαχθεί «με τη μέγιστη προσοχή».

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Esther Hayut

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ισραήλ αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις πολιτών επιβεβαίωσε πως γινόταν χρήση του λογισμικού παρακολούθησης της εταιρίας NSO Group με τον ισχυρισμό πως όλα «γίνονταν σύμφωνα με τις απαιτούμενες νομικές εγκρίσεις». Αρνήθηκε ωστόσο πως οι παρακολουθήσεις γίνονταν και σε βάρος αντικυβερνητικών διαδηλωτών ή άλλων ακτιβιστών.

Ενδιαφέρον είναι πάντως το γεγονός πως η οκτακομματική κυ΄βέρνηση του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις αποκαλύψεις, αλλά ούτε και εκπρόσωπος του δεξιού κόμματος Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα