ΑΘΗΝΑ
07:46
|
27.04.2024
Ο αποκλεισμός του αεροδρομίου εξαιτίας της στάχτης και η πιθανή μόλυνση του πόσιμου νερού δημιουργούν μεγάλα προβλήματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νέα Ζηλανδία στέλνει βοήθεια στην Τόνγκα που επλήγη από την καταστροφή, αλλά η συσσώρευση της ηφαιστειακής στάχτης στον κύριο διάδρομο του αεροδρομίου της πρωτεύουσας εμποδίζει την προσγείωση των αεροπλάνων βοήθειας. Επιπλέον, θα χρειαστούν μέρες μέχρι τα στρατιωτικά πλοία με προμήθειες να φτάσουν στα νησιά, δήλωσαν οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας.

Ένα παχύ στρώμα τέφρας καλύπτει τα νησιά, ανακοίνωσε η Ανώτερη Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας, η οποία πρόσθεσε ότι προσπαθεί «κατά προτεραιότητα» να αποκαταστήσει τις επικοινωνίες με τα μικρότερα νησιά.

Το βασικό αεροδρόμιο του αρχιπελάγους, το διεθνές αεροδρόμιο Φουαμότου, δεν έχει υποστεί ζημιές από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι, αλλά το πυκνό στρώμα τέφρας που έχει πέσει εμποδίζει τη λειτουργία του και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διακόσιοι κάτοικοι της Τόγνκα άρχισαν χθες Δευτέρα να καθαρίζουν τον διάδρομο προσγείωσης- απογείωσης και μέχρι στιγμής έχουν καθαρίσει μόνο 100 μέτρα. Αξιωματούχοι του νησιωτικού κράτους εξήγησαν ότι το καθάρισμα του διαδρόμου θα χρειαστεί ημέρες, καθώς γίνεται χειρωνακτικά.

Οι κάτοικοι των δυτικών ακτών του κεντρικού νησιού Τονγκατάπου έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους λόγω «σοβαρών ζημιών», ενώ υπουργοί έχουν κάνει εκκλήσεις μέσω του ραδιοφώνου κατά της αύξησης των τιμών των προϊόντων εν μέσω ανησυχιών για ελλείψεις.

Πληθαίνουν οι φόβοι για μια πιθανή ανθρωπιστική κρίση στην Τόνγκα μετά τη μαζική έκρηξη του ηφαιστείου του Σαββάτου. Το σπάνιο φυσικό γεγονός προκάλεσε ένα τσουνάμι και έκοψε ένα υποθαλάσσιο καλώδιο, αποκόπτοντας τη χώρα από τον έξω κόσμο.

Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία πραγματοποίησαν πτήσεις επιτήρησης για να εκτιμήσουν τις ζημιές.

Η αστυνομία της Τόνγκα έχει ανακοινώσει πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί δύο θάνατοι, αλλά καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί οι τηλεπικοινωνίες στο αρχιπέλαγος, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών δεν είναι γνωστός.

Ο Αυστραλός υπουργός αρμόδιος για τον Ειρηνικό Ζεντ Σισίλγια δήλωσε ότι αξιωματούχοι της Τόνγκα ελπίζουν να καταφέρουν να απομακρύνουν ανθρώπους από τα απομονωμένα, με χαμηλό υψόμετρο νησιά Χααπάι και άλλα νησιά στις παρυφές του αρχιπελάγους, όπου οι συνθήκες  «είναι πολύ σκληρές, με πολλά σπίτι να έχουν καταστραφεί από το τσουνάμι».

Το πολεμικό ναυτικό της Τόνγκα έχει αναφέρει ότι στην περιοχή αυτή τα κύματα από το τσουνάμι εκτιμάται ότι έφτασαν τα 5 με 10 μέτρα ύψος, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ.

Σήμερα Τρίτη, η υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, Νανάια Μαχούτα, δήλωσε ότι «το νερό είναι μεταξύ των υψηλότερων προτεραιοτήτων για την Τόνγκα σε αυτό το στάδιο». Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι είναι πιθανό η ηφαιστειακή σκόνη και το τσουνάμι να έχουν μολύνει τα αποθέματα νερού της Τόνγκα

Ο Αλεξάντερ Ματέου, περιφερειακός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού, εξήγησε ότι πιθανόν η ηφαιστειακή τέφρα και το τσουνάμι να έχουν μολύνει το νερό της Τόνγκα. «Μία από τις βασικότερες ανάγκες είναι να παράσχουμε μέσα καθαρισμού του νερού και καθαρό, πόσιμο νερό», υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση τη Τόνγκα αναμένεται να ζητήσει επισήμως βοήθεια από άλλες χώρες.

Το αρχιπέλαγος αποτελείται από 176 νησιά, εκ των οποίων τα 36 είναι ακατοίκητα, και έχει πληθυσμό περίπου 104.494 ανθρώπους.

Το νησί Χούνγκα Τόνγκα- Χούνγκα Χααπάι, που βρίσκεται στο ιδιαίτερα σεισμογενές Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού, σχεδόν εξαφανίστηκε μετά την ηφαιστειακή έκρηξη, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν περίπου 12 ώρες αργότερα, γεγονός που δυσκολεύει τους ηφαιστειολόγους να παρακολουθούν τη δραστηριότητα.

ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα