ΑΘΗΝΑ
14:32
|
26.04.2024
Στην ακμή του, ήταν ένας τιτάνας της αυτοκινητοβιομηχανίας, σήμερα είναι φυγόδικος, με πολλά χρέη που θέλει να «καθαρίσει το όνομά του».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όταν ο Κάρλος Γκον (Carlos Ghosn) πέταξε στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο ένα απόγευμα του Νοεμβρίου του 2018, ήταν στο απόγειο των δυνάμεών του. Ήταν ο πρόεδρος της Nissan, ο άνθρωπος στον οποίο αποδίδεται ότι έσωσε την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία από πιθανή χρεοκοπία. Ήταν επίσης διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault – και η κινητήρια δύναμη πίσω από μια παγκόσμια συμμαχία μεταξύ των δύο. Μαζί με τον μικρότερο κατασκευαστή Mitsubishi, δημιούργησαν έναν όμιλο αυτοκινητοβιομηχανίας που πουλούσε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως.

Είχε συνηθίσει να μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Παρισιού και Τόκιο, για να μην αναφέρουμε ότι έκανε τακτικά check-in στις επιχειρήσεις του ομίλου στη Βόρεια Αμερική. Αυτός ο παγκόσμιος τρόπος ζωής συνοδευόταν από προνόμια, όπως η χρήση εταιρικού τζετ. Γεννημένος στη Βραζιλία , μεγαλωμένος στον Λίβανο και σπουδαγμένος στη Γαλλία, είχε στενούς δεσμούς και με τις τρεις χώρες και χρησιμοποιούσε πολυτελείς κατοικίες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το Παρίσι και τη Βηρυτό, καθώς και το Τόκιο.

Εκείνη την ημέρα έφτασε στο Τόκιο από τη Βηρυτό. Καθώς το κομψό εταιρικό του τζετ διέσχιζε την άσφαλτο του διαδρόμου προσγείωσης/απογείωσης, ήταν εύκολα αναγνωρίσιμο από την εγγραφή που ήταν χαραγμένη στα λευκά άκρα του κινητήρα – N155AN.

Ο Γκον δεν γνώριζε τι τον περίμενε μέσα στο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου.

Κατά την άφιξη, λέει ότι τον παρέλαβε ένα αυτοκίνητο και τον μετέφερε στον έλεγχο διαβατηρίων, όπου ενημερώθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα με τη βίζα του. Τον συνόδευσαν σε ένα μικρό πλαϊνό δωμάτιο, όπου και συνελήφθη, για να του απαγγελθούν κατηγορίες για σοβαρά οικονομικά αδικήματα.

Μέσα σε λίγες ώρες από την προσγείωση, κλείστηκε σε ένα κελί φυλακής.

Δεν ήταν ο μόνος στόχος. Ο Γκρεγκ Κέλι, ένας από τους στενότερους έμπιστους του Γκον, συνελήφθη χωριστά αφού πέταξε σε διαφορετικό ιαπωνικό αεροδρόμιο από τις ΗΠΑ – αφού είχε κληθεί σε μια, όπως πίστευε, επείγουσα συνάντηση. Ο 63χρονος Αμερικανός ήταν «αντιπροσωπευτικός διευθυντής» της εταιρείας και κατηγορήθηκε επίσημα ότι εκπλήρωνε τις επιθυμίες του διοικητικού συμβουλίου. Πρακτικά, ήταν ο «άνθρωπος για όλες τις δουλειές» του Γκον. Για λόγους υγείας, είχε προγραμματίσει να συμμετάσχει στη συνάντηση μέσω βίντεο. Αλλά σύμφωνα με τη σύζυγό του, η εταιρεία επέμεινε στο να  παρευρεθεί αυτοπροσώπως – και κανόνισε ένα ιδιωτικό τζετ γι ‘αυτόν. Μετά τη σύλληψή τους, το ζευγάρι μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης Κοσούγκε του Τόκιο στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Ήταν εδώ, σε ένα μικροσκοπικό κελί, που ο Γκον θα παρέμενε για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Υποβαλλόταν καθημερινά σε ανακρίσεις, καθώς οι εισαγγελείς ζητούσαν από αυτόν μια ομολογία.

Ο Κέλι, ο οποίος πάσχει από προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση λίγο περισσότερο από ένα μήνα αργότερα – αλλά όχι πριν η σύζυγός του, Ντι, δημοσιεύσει ένα βίντεο στις ΗΠΑ στο οποίο διαμαρτυρόταν πικρά για τη μεταχείρισή του από τις ιαπωνικές αρχές. Παραμένει στην Ιαπωνία περιμένοντας τη δίκη – όντας από πολλές απόψεις ο ξεχασμένος άνθρωπος της όλης υπόθεσης.

Τον Μάρτιο του 2019, ο Γκον αφέθηκε ελεύθερος για λίγο, έχοντας καταβάλει εγγύηση 9 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, συνελήφθη εκ νέου με νέες κατηγορίες προτού τελικά επιτραπεί να φύγει από τη φυλακή ξανά στα τέλη Απριλίου, με την καταβολή επιπλέον εγγύησης 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπήρχαν όμως σημαντικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις του, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής απαγόρευσης να βλέπει ή να επικοινωνεί με τη σύζυγό του. Ακόμη και όταν του επετράπη να μιλήσει μαζί της μέσω σύνδεσης στο Διαδίκτυο την παραμονή των Χριστουγέννων – ένα πολύ σπάνιο προνόμιο που εγκρίθηκε από το δικαστήριο – ένας δικηγόρος έπρεπε να είναι παρών και να ακούει.

Ο βιογράφος του Γκον, Φιλίπ Ρις, πέρασε αρκετές εβδομάδες στο Τόκιο πέρυσι, συναντώντας τον σε καθημερινή βάση. Του έχει μιλήσει από τότε που δραπέτευσε και πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο φέρθηκαν στη γυναίκα του ήταν βασικός παράγοντας στην απόφασή του να διαφύγει.

Η Καρόλ Γκον – η δεύτερη σύζυγός του – ήταν η πιο ένθερμη υποστηρίκτρια του Γκον. Νωρίς στη φυλάκισή του, έγραψε μια αποδοκιμαστική επιστολή εννέα σελίδων στο γραφείο του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ιαπωνία, στην οποία διαλαλούσε το «δρακόντειο» ιαπωνικό νομικό σύστημα. Επέτρεψε στους εισαγγελείς, είπε, «να τον ανακρίνουν, να τον εκφοβίζουν, να του δίνουν διαλέξεις και να τον επικρίνουν» σε καθημερινή βάση, χωρίς να υπάρχει δικηγόρος.

Όταν ο Γκον συνελήφθη εκ νέου τον Απρίλιο, η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ το ζευγάρι κοιμόταν. Η Καρόλ είπε αργότερα στο BBC ότι ενώ ο σύζυγός της συνελήφθη, μία αξιωματικός την είχε ακολουθήσει μέσα στο διαμέρισμά τους και μάλιστα τη φύλαγε ενώ έκανε ντους. «Νομίζω ότι ήθελαν να μας εκφοβίσουν και να μας ταπεινώσουν», είπε. «Αυτή η γυναίκα μου έδωσε ακόμη και την πετσέτα».

Η ίδια η Καρόλ Γκον ανακρίθηκε αργότερα από τις αρχές, φαινομενικά ως μέρος της έρευνας για τις επιχειρηματικές υποθέσεις του συζύγου της. Δεν κατηγορήθηκε τότε, αλλά έφυγε από τη χώρα αμέσως μετά. Τον Δεκέμβριο οι ιαπωνικές αρχές διεύρυναν την έρευνά τους και σε άλλα μέλη της οικογένειας, παίρνοντας συνέντευξη από τον γιο του Αντονί και μια από τις κόρες του στη Νέα Υόρκη. «Στόχευσαν την οικογένειά του και είναι οικογενειάρχης», λέει ο Φιλίπ Ρις. «Η οικογένειά του είναι πολύ σημαντική για αυτόν». «Είμαι βέβαιος ότι αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφασή του να προσπαθήσει να δραπετεύσει».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της φυλάκισης του συζύγου της, η Καρόλ Γκον απηύθυνε έκκληση σε παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ζαΐρ Μπολσονάρου της Βραζιλίας ώστε να παρέμβουν εκ μέρους του συζύγου της.

Διαφυγή

Οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να λείπουν, αλλά είναι σαφές ότι η απόδραση του Κάρλος Γκον από την Ιαπωνία ήταν τολμηρή, επικίνδυνη και καλά σχεδιασμένη. Σίγουρα δεν υπήρχε τίποτα κρυφό σχετικά με την αναχώρησή του από το σπίτι του στο Τόκιο. Γύρω στο μεσημεριανό γεύμα στις 29 Δεκεμβρίου, απλώς βγήκε από το κτίριο νωρίς το απόγευμα. Με τη χώρα να χαλαρώνει για τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, είναι πιθανό τα μέτρα ασφαλείας να ήταν πιο χαλαρά από το συνηθισμένο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης, οι φωτογραφίες από κάμερες ασφαλείας δείχνουν ότι πήγε σε ένα κοντινό ξενοδοχείο, όπου συνάντησε δύο άνδρες. Αυτοί πιστεύεται ότι ήταν ο Μάικλ Τέιλορ, πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο οποίος τώρα είναι εργολάβος ιδιωτικής ασφάλειας. και τον Λιβανέζο συνεργάτη του Ζορζ-Αντουάν Ζαγέκ. Θεωρείται ότι οι τρεις τους πήραν ένα τρένο εξπρές από το Τόκιο προς την Οσάκα, μια διαδρομή δυόμισι ωρών.

Ήταν μεγάλο ρίσκο. Εκείνη την ημέρα, το τρένο θα ήταν γεμάτο με ταξιδιώτες σε διακοπές. Ο Γκον ήταν μια πολύ γνωστή φιγούρα και εύκολα αναγνωρίσιμος, οπότε για να μειώσει τον κίνδυνο, φορούσε καπέλο και κάλυψε το πρόσωπό του με μια χειρουργική μάσκα. Η χρήση τέτοιων μασκών στην Ιαπωνία θεωρείται απολύτως φυσιολογική, μια προφύλαξη για την πρόληψη της εξάπλωσης του βήχα και του κρυολογήματος.

Κατά την άφιξή τους στην Οσάκα, οι τρεις άνδρες φέρεται να πήγαν σε άλλο ξενοδοχείο. Λίγες ώρες αργότερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, δύο από αυτούς έφυγαν για το αεροδρόμιο – αλλά δεν υπήρχε κανένα σημάδι του Γκον. Πιστεύεται ότι ήταν κρυμμένος σε μια μεγάλη, μαύρη θήκη αποσκευών, μια από τις δύο που είχαν μαζί τους.

Στο αεροδρόμιο, η θήκη φορτώθηκε σε αεροσκάφος. Ο Γκον θα έφευγε από την Ιαπωνία ακριβώς όπως είχε φτάσει περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα – με ιδιωτικό τζετ. Αλλά ενώ είχε πετάξει ως αυτοκράτορας της αυτοκινητοβιομηχανίας, άφησε το ιαπωνικό έδαφος ως φυγάς – κρυμμένος σε ένα κουτί.

Αυτή, τουλάχιστον, είναι η ιστορία που κυκλοφόρησε ευρέως. Αλλά σε μια μακροσκελή συνέντευξη στη Βηρυτό με τον Τζον Σίμπσον του BBC, ο Γκον αρνήθηκε κρυπτικά να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια για τη φυγή του, πέρα ​​από την ωμή ομολογία ότι είχε βγει από την εξώπορτά του στο Τόκιο. Όταν τον ρώτησαν πώς ήταν να κρύβεσαι σε ένα κουτί, γέλασε, πριν αρνηθεί ότι κάτι τέτοιο είχε συμβεί ποτέ. Είπε: «Δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάς. Μάλλον την τελευταία φορά που ήμουν σε ένα κουτί, ήμουν παιδί, ξέρετε, όταν έπαιζα. «Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο, οπότε δεν μπορώ να το σχολιάσω».

Έχει αναφερθεί ότι γύρω στις 23:00 της Κυριακής 29 Δεκεμβρίου, το αεροσκάφος που μετέφερε τον Γκον και τους συντρόφους του απογειώθηκε από την Ιαπωνία με προορισμό την Τουρκία. Στην Κωνσταντινούπολη άλλαξαν αεροπλάνα. Έγινε διακριτικά – ο Γκον σίγουρα δεν μπήκε ποτέ επίσημα στη χώρα. Λίγο αργότερα αναχώρησαν για τη Βηρυτό, με δεύτερο τζετ.

Όλα αυτά, όπως φαίνεται, έγιναν εν αγνοία της εταιρείας που εκτελεί τις πτήσεις. Η MNG Jet λέει ότι μίσθωσε δύο ξεχωριστά αεροσκάφη σε δύο διαφορετικούς πελάτες και ότι οι δύο μισθώσεις ήταν προφανώς άσχετες μεταξύ τους.

Επιμένει ότι το όνομα του Γκον δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα επίσημα έγγραφα. Έκτοτε, ξεκίνησε εσωτερική έρευνα και υπέβαλε ποινική μήνυση στις τουρκικές αρχές για την παράνομη χρήση των υπηρεσιών της. Λέει ότι ένας από τους υπαλλήλους της έχει παραδεχθεί ότι παραποίησε αρχεία.

Τούρκοι αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, συνέλαβαν αργότερα επτά άτομα σε σχέση με την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πιλότων που εργάζονταν με σύμβαση για την MNG Jet. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν οι πιλότοι πράγματι γνώριζαν για τον ανεπίσημο επιβάτη τους.

Παρά τα μάλλον ανορθόδοξα ταξιδιωτικά του σχέδια, γνωρίζουμε ότι ο Γκον εισήλθε στον Λίβανο απολύτως νόμιμα, χρησιμοποιώντας ένα γαλλικό διαβατήριο και μια λιβανέζικη ταυτότητα. Τελικά, όποιες και αν ήταν οι συνέπειες για τους εμπλεκόμενους, η ίδια η απόδραση ήταν μια ανεπιφύλακτη επιτυχία. Ο Κάρλος Γκον βρισκόταν στον Λίβανο, γιόρτασε την Πρωτοχρονιά με τη σύζυγό του και ετοιμαζόταν να διακηρύξει την αθωότητά του στον κόσμο.

Τι πήγε στραβά;

Στην ακμή του, ήταν ένας τιτάνας της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο δημιουργός ενός από τους πιο ισχυρούς ομίλους κατασκευής αυτοκινήτων στον κόσμο. Στη Γαλλία, ήταν ο «Le Cost Killer», το αδίστακτο στέλεχος που μεταμόρφωσε τη Renault όταν αντιμετώπιζε προβλήματα στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στην Ιαπωνία, ήταν ο αουτσάιντερ που είχε έρθει ουρανοκατέβατος για να σώσει τη Nissan από το χείλος της χρεοκοπίας – και στην πορεία έγινε εθνική διασημότητα.

Και στις δύο περιπτώσεις, ανέλαβε καθιερωμένους θεσμούς και έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τα συμφέροντα, κλείνοντας εργοστάσια και περικόπτοντας θέσεις εργασίας βραχυπρόθεσμα, ανοίγοντας όμως το δρόμο για μελλοντική ανάπτυξη και κερδοφορία.

Οι δύο εταιρείες συνδέθηκαν στο πλαίσιο μιας στρατηγικής συμμαχίας που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1999 και στην οποία προσχώρησε το 2016 η μικρότερη ιαπωνική εταιρεία Mitsubishi. Μέχρι το 2017 ο όμιλος παρήγαγε συλλογικά περισσότερα από 10 εκατομμύρια οχήματα ετησίως. Ο Γκον, ως διευθύνων σύμβουλος της Renault και πρόεδρος των δύο ιαπωνικών εταιρειών, παρέμεινε ο βασικός άξονας όλου του έργου. Αλλά τα προβλήματα έρχονταν.

Στα κεντρικά γραφεία της Nissan στη Γιοκοχάμα είχαν αναστατωθεί για τα καλά με αποφάσεις που ελήφθησαν στο Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση είναι μέτοχος της Renault και το 2015 κατάφερε να διπλασιάσει τα δικαιώματα ψήφου της στην εταιρεία, αυξάνοντας σημαντικά την επιρροή της στις αποφάσεις της αίθουσας συνεδριάσεων στο διοικητικό συμβούλιο. Για τη Nissan αυτό είχε μεγάλη σημασία, γιατί η Renault δεν είναι μόνο ο συνεργάτης της, αλλά και ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχός της.

Για να το θέσουμε απλά, αυτό σήμαινε ότι οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονταν στη Γαλλία, με επίκεντρο τα γαλλικά συμφέροντα, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη Nissan.

Μέχρι το 2018, η γαλλική κυβέρνηση έκανε αισθητή την αυξημένη επιρροή της. Ο Γκον έλαβε ανανεωμένη εντολή, λαμβάνοντας άλλα τέσσερα χρόνια ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Renault. Όμως δέχτηκε έντονη πίεση από το Παρίσι να κάνει τη συμμαχία «μη αναστρέψιμη». Αυτό που σχεδίαζε να κάνει, όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό στις αρχές Ιανουαρίου, ήταν να δημιουργήσει μια νέα δομή για τη συνδυασμένη επιχείρηση. Θα υπήρχε μια ενιαία εταιρεία χαρτοφυλακίου της οποίας οι μετοχές θα βρίσκονταν στο χρηματιστήριο. Αυτή θα ανήκει τόσο στη Renault όσο και στη Nissan. Ωστόσο, οι δύο μάρκες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως χωριστές επιχειρήσεις, με τα δικά τους κεντρικά γραφεία και διατηρώντας τις διαφορετικές ταυτότητές τους.

Ο Γκον ήθελε επίσης να φέρει την ιταλοαμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler στη «Συμμαχία», μετατρέποντάς την σε έναν πραγματικά τρομερό παγκόσμιο κατασκευαστή. Αλλά στην Ιαπωνία, είναι ξεκάθαρο ότι όλα αυτά έγιναν δεκτά με βαθύτατη καχυποψία. Οι γνώστες λένε ότι τα αφεντικά της Nissan, όπως ο διευθύνων σύμβουλος Χιρότο Σαϊκάβα, ένιωθαν ήδη ευάλωτοι λόγω της πτώσης της απόδοσης της εταιρείας. Οι ισχυρότεροι δεσμοί με τη Renault, σκέφτηκαν, θα υπονόμευαν τη δική τους εξουσία και την αυτονομία τους. Η Nissan θα μπορούσε να γίνει απλώς ένα φυλάκιο ενός διεθνούς ομίλου – χωρίς την ιαπωνική του ταυτότητα.

Η άποψη του ίδιου του Γκον είναι ότι αυτές οι ανησυχίες συμμερίζονταν και μέλη της ιαπωνικής κυβέρνησης, τα οποία αργότερα ενεπλάκησαν σε ελιγμούς εναντίον του. Είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι, είναι σαφές ότι στα μέσα του 2018 τα νεύρα στη Nissan ήταν στα άκρα – και ότι χωρίς να το γνωρίζει, η θέση του Γκον είχε γίνει επισφαλής.

Πλεκτάνη;

Ο Κάρλος Γκον και οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι η σύλληψή του ήταν το άμεσο αποτέλεσμα μιας σκευωρίας στην οποία εμπλέκονταν ανώτερα στελέχη της Nissan και μέλη του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, με στόχο να τον απομακρύνουν από την θέση του ηγέτη της Συμμαχίας και να τον εμποδίσουν να σφυρηλατήσει ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ της Renault και Nissan.

Αρχικά κατηγορήθηκε για παραβίαση του ιαπωνικού νόμου, δηλώνοντας μικρότερο μισθό για μια περίοδο τεσσάρων ετών, στο ύψος των 44 εκατομμυρίων δολαρίων . Ο Κέλι κατηγορήθηκε επίσης επειδή δεν ανέφερε τα πλήρη κέρδη του διευθύνοντος συμβούλου του.

Αυτός ο ισχυρισμός επεκτάθηκε αργότερα, ανεβάζοντας το σύνολο σε περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα οκτώ ετών. Αφορούσε προεισπραττόμενο μισθό, που ήταν να καταβληθεί μετά τη συνταξιοδότηση του Γκον. Λέει ότι τα χρήματα δεν ελήφθησαν ποτέ και θα έπρεπε να εγκριθούν από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Το θέμα τράβηξε την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών της αγοράς των ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέληξε σε διακανονισμό με τους Γκον, Κέλι και την ίδια τη Nissan σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι αποζημίωση ύψους 140 εκατομμυρίων δολαρίων είχε μείνει εκτός οικονομικών γνωστοποιήσεων. Καταβλήθηκαν πρόστιμα – στην περίπτωση του Γκον ένα εκατομμύριο δολάρια – αλλά δεν έγινε αποδοχή αδικήματος.

Τους μήνες που ακολούθησαν, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες για «αθέτηση εμπιστοσύνης». Ο Γκον κατηγορήθηκε ότι έκανε κατάχρηση της θέσης του για προσωπικό όφελος, μεταφέροντας προσωρινά ζημίες προσωπικών επενδύσεων στη Nissan και χρησιμοποίησε κεφάλαια της εταιρείας για να πληρώσει έναν Σαουδάραβα επιχειρηματικό συνεργάτη, τον Χαλίντ αλ-Τζουφάλι, 14,7 εκατομμύρια δολάρια.

Κατηγορήθηκε επίσης αργότερα ότι απέσυρε κεφάλαια 5 εκατομμυρίων δολαρίων που καταβλήθηκαν σε έναν διανομέα της Nissan στο Ομάν, τη Suhail Bahwan Automobiles, και τα κράτησε για προσωπική χρήση. Η Καρόλ Γκον ανακρίθηκε αργότερα για τους ισχυρισμούς ότι τα εκτρεπόμενα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν από μια εταιρεία που έλεγχε για να αγοράσει ένα πολυτελές γιοτ.

Ο Λιβανέζος επιμένει ότι όλες οι συναλλαγές ήταν νόμιμες και ότι είναι αθώος για όλες αυτές τις κατηγορίες. Στη συνέντευξη Τύπου του στη Βηρυτό, καταδίκασε το ιαπωνικό δικαστικό σύστημα, το οποίο είπε ότι «παραβιάζει τις βασικές αρχές της ανθρωπότητας». Καταδίκασε τα «εκδικητικά άδοξα άτομα» που ισχυρίστηκε ότι είχαν συνωμοτήσει εναντίον του. Υποσχέθηκε επίσης να δημοσιεύσει εσωτερικά έγγραφα από τη Nissan, τα οποία είπε ότι θα βοηθούσαν στην απόδειξη της υπόθεσής του.

Η ίδια η εταιρεία, εν τω μεταξύ, επιμένει ότι «ανακάλυψε πολυάριθμες πράξεις ανάρμοστης συμπεριφοράς από τον Γκον μέσω μιας ισχυρής, ενδελεχούς εσωτερικής έρευνας». Προσθέτει ότι βρήκε «αδιαμφισβήτητα στοιχεία για διάφορες πράξεις ανάρμοστης συμπεριφοράς του, συμπεριλαμβανομένης της ανακρίβειας της αποζημίωσής του και της υπεξαίρεσης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για προσωπικό του όφελος».

Οι ισχυρισμοί δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί σε δικαστήριο. Όμως, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Γκον, παρείχαν άφθονα πολεμοφόδια  σε μια ομάδα στελεχών αποφασισμένων να τον καταστρέψουν. Κεντρικό στοιχείο της έρευνας ήταν ο Χάρι Νάντα, ένας πενηντάρης βρετανομαλαισιανός επιχειρηματίας. Όντας ανώτερος αντιπρόεδρος της Nissan, είχε συνεργαστεί στενά με τον Γκον και τον Κέλι. Κάτοχοι εσωτερικής πληροφόρησης λένε ότι για πολλά χρόνια θεωρούνταν βαθιά πιστός σε αυτούς.

Αλλά το 2018, η πίστη του φαίνεται να έχει αλλάξει. Πήρε πληροφορίες για τις οικονομικές συναλλαγές του Γκον στις αρχές – και στη συνέχεια άρχισε να συνεργάζεται μαζί τους για περαιτέρω διερεύνηση, έχοντας κλείσει συμφωνία για την προστασία της θέσης του. Οι δικηγόροι του Γκον ισχυρίζονται ότι η όλη διαδικασία ήταν απάτη και ότι ανώτερα στελέχη της Nissan, εισαγγελείς και μέλη της κυβέρνησης συνεπλάκησαν σκόπιμα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την περαιτέρω ενοποίηση μεταξύ της Renault και της Nissan.

Στη συνέντευξη Τύπου του, ο Γκον ενέπλεξε μια σειρά από ανώτερα στελέχη της Nissan, τα οποία κατηγόρησε ότι συνωμότησαν εναντίον του – ανάμεσά τους ο Χιρότο Σαϊκάβα, ο διευθύνων σύμβουλος κατά τη σύλληψή του, και ο πρώην προστατευόμενος του. Ωστόσο, ο Γκον αρνήθηκε να πει ποιος εντός της κυβέρνησης ήταν μέρος της «συνωμοσίας», επικαλούμενος την ευαισθησία των σχέσεων μεταξύ Λιβάνου και Ιαπωνίας ως αποτέλεσμα της διαφυγής του. Ερωτηθείς από το BBC, είπε: «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι εμπλέκεται το ανώτατο επίπεδο… Δεν νομίζω ότι εμπλέκεται ο [πρωθυπουργός] Άμπε-σαν».

Σε απάντηση, ο Σαϊκάβα είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν «λίγο απογοητευμένος» από τους ισχυρισμούς του Γκον. «Ήταν το έμπιστο αφεντικό μου και προδοθήκαμε βαριά από αυτόν μια φορά», είπε. «Και αυτή τη φορά νιώθω ότι έχω προδοθεί πολύ από αυτόν για δεύτερη φορά».

Ποσοστό καταδίκης 99,4%

Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του Γκον, έχουν φανεί πραγματικά έκπληκτοι που το δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας είναι τόσο διαφορετικό από αυτό των άλλων δημοκρατικών χωρών. Δεν έπρεπε να είναι. Οποιοσδήποτε μόνιμος κάτοικος της Ιαπωνίας θα σας πει ότι το μόνο πράγμα που τον κάνει να αισθάνεται άβολα σε αυτήν την κατά τα άλλα ειρηνική και φιλική κοινωνία είναι η δύναμη της αστυνομίας και των εισαγγελέων.

Υπάρχουν πολυάριθμες ιστορίες αλλοδαπών που παγιδεύτηκαν σε μια διαμάχη υπό την επήρεια μέθης ή διαμάχη για την κυκλοφορία, μια γροθιά που έριξαν και στη συνέχεια πέρασαν τις επόμενες τρεις εβδομάδες στην αστυνομία. Αλλά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι ξένοι ξεχωρίζουν για τέτοιου είδους μεταχείριση. Η πραγματικότητα είναι ότι η παρατεταμένη κράτηση χωρίς κατηγορία στην Ιαπωνία είναι ο κανόνας.

Για τους επικριτές του, το ιαπωνικό σύστημα είναι γνωστό ως «δικαιοσύνη ομήρων».

Ο Κάρλος Γκον κρατήθηκε, συνολικά, για 128 ημέρες, αλλά υπάρχουν πολλοί Ιάπωνες που έχουν κρατηθεί πολύ περισσότερο. Ο Λόρενς Ρεπέτα είναι καθηγητής συνταγματικού δικαίου που έχει περάσει πολλά χρόνια διδάσκοντας στην Ιαπωνία και παλεύοντας για νομική μεταρρύθμιση. «Κοιτάξτε την περίπτωση του [Χιρότζι] Γιαμασίρο», λέει. Κρατήθηκε για 153 ημέρες. Ο Γιαμασίρο ήταν ηγέτης των διαδηλώσεων κατά της κατασκευής μιας νέας στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Οκινάουα. Το 2017 συνελήφθη αφού προσπάθησε να αποκλείσει την είσοδο στο εργοτάξιο. Κρατήθηκε σε απομόνωση για περισσότερους από πέντε μήνες πριν κατηγορηθεί. «Έπειτα, υπάρχει η υπόθεση Μοριτόμο Γκακουέν», λέει ο καθηγητής Ρεπέτα, αναφέροντας ένα άλλο σκάνδαλο υψηλού προφίλ που έγινε πρωτοσέλιδο εδώ το 2017. Λέει ότι το ζευγάρι στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης κρατήθηκε χωρίς κατηγορία για 299 ημέρες. «Οι πολύ, πολύ μεγάλες κρατήσεις πριν από τη δίκη είναι ο κανόνας στην Ιαπωνία», λέει, «και κατά τη διάρκεια αυτών των κρατήσεων οι ύποπτοι θα ανακρίνονται για έως και οκτώ ώρες την ημέρα».

Τα άτομα μπορούν να κρατηθούν για μια αρχική περίοδο 23 ημερών χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τους επιτρέπεται μόνο να συναντήσουν τον δικηγόρο τους. Μπορούν να ανακρίνονται πολλές ώρες την ημέρα χωρίς την παρουσία νομικού συμβούλου. Είναι ένα σύστημα που έχει επικριθεί ευρέως, μεταξύ άλλων από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας παραμένει αμετακίνητο.

Σε μια πρόσφατη συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, ρώτησα γιατί η Ιαπωνία αρνήθηκε να ευθυγραμμίσει το σύστημα κράτησης πριν από την απαγγελία κατηγοριών με άλλες δημοκρατικές χώρες. «Η ανάκριση εξυπηρετεί μια πολύ σημαντική λειτουργία στην ιαπωνική δικαστική διαδικασία», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος. «Έχει αποφασιστεί από ανώτερους νομικούς εμπειρογνώμονες ότι η παρουσία συνηγόρου υπεράσπισης κατά την ανάκριση θα παρεμπόδιζε την πρόοδο της διαδικασίας ανάκρισης. Αλλά το δικαίωμα του κατηγορουμένου να παραμείνει σιωπηλός είναι εγγυημένο».

«Το Σύνταγμα της Ιαπωνίας λέει ότι έχετε το δικαίωμα να παραμείνετε σιωπηλοί», λέει ο καθηγητής Ρεπέτα. «Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι στο αρνούνται. Οι εισαγγελείς θα σου φωνάξουν, θα πουν ότι είσαι κατσαρίδα που προδίδει την Ιαπωνία. Δεν υπάρχει κανένας δικηγόρος, επικρίνεστε για οκτώ ώρες την ημέρα, για 23 ημέρες, χωρίς καμία ελπίδα αυτό να σταματήσει».

Αυτό σίγουρα ταιριάζει με αυτό που ο Γκον ισχυρίστηκε ότι βίωσε – ότι πιεζόταν καθημερινά να κάνει μια ομολογία, των εισαγγελέων που έλεγαν ότι θα κυνηγούσαν την οικογένειά του αν δεν ομολογούσε. Όλα τα νομικά συστήματα καταβάλλουν προσπάθειες για να κάνουν όσους κατηγορούνται για εγκλήματα να ομολογήσουν. Αλλά οι επικριτές του συστήματος της Ιαπωνίας λένε ότι παίρνει την πίεση για να ομολογήσεις σε άλλο επίπεδο.

Ο πρώην εισαγγελέας Νομπούο Γκοχάρα λέει ότι το πρόβλημα με τους εισαγγελείς της Ιαπωνίας είναι ότι πιστεύουν ότι είναι αλάνθαστοι. «Οι άνθρωποι επισημαίνουν το ποσοστό καταδίκης 99,4% της Ιαπωνίας και κάνουν λάθος εκτίμηση», λέει. «Στην πραγματικότητα η αστυνομία απορρίπτει περίπου το 30% των υποθέσεων που ερευνά. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 70% προχωρά σε δίωξη». Εξηγεί ότι οι εισαγγελείς γενικά προχωρούν μόνο εάν πιστεύουν ότι τα στοιχεία για την καταδίκη είναι συντριπτικά. «Έτσι, οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι έχουν δίκιο», λέει. «Και επειδή πιστεύουν ότι έχουν δίκιο, πιστεύουν ότι μια ομολογία ενώπιον του εισαγγελέα είναι το σωστό για τον κατηγορούμενο. Και η παρουσία δικηγόρου υπεράσπισης απλώς εμποδίζει τον κατηγορούμενο να κάνει τη σωστή ομολογία».

Αυτός, σύμφωνα με τον Γκοχάρα, είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ιάπωνες εισαγγελείς δε βλέπουν με καλό μάτι αυτούς που αρνούνται την ενοχή τους και γιατί συχνά συλλαμβάνουν εκ νέου έναν ύποπτο με ελαφρώς διαφορετικές κατηγορίες μόλις λήξει η αρχική περίοδος των 23 ημερών. Τότε η διαδικασία της ανάκρισης μπορεί να ξεκινήσει ξανά από την αρχή.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη πτυχή της δικαστικής διαδικασίας της Ιαπωνίας που την κάνει να ξεχωρίζει. Όπως ανακάλυψε ο Γκον, ακόμη και όταν χορηγείται εγγύηση, οι εισαγγελείς της Ιαπωνίας μπορούν να απαιτήσουν ορισμένους έκτακτους όρους. Στην περίπτωση του Λιβανέζου μεγιστάνα του αυτοκινήτου το πιο προφανές ήταν η απόφαση του δικαστηρίου ότι δεν μπορούσε να συναντηθεί ή καν να επικοινωνήσει με τη σύζυγό του.

Οι εισαγγελείς λένε ότι η Καρόλ Γκον ήταν στενά συνδεδεμένη με την υπόθεση και θα μπορούσε να είχε βοηθήσει τον σύζυγό της στην καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων. Δεν γνωρίζουμε ποια στοιχεία παρουσίασαν για να στηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό. «Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές», λέει ο καθηγητής Ρεπέτα. «Τα μέλη της οικογένειας δεν πρέπει να μένουν χωριστά». Ακόμη και οι υπερασπιστές της εισαγγελίας του Τόκιο αγωνίζονται να εξηγήσουν την απόφαση για την Καρόλ.

Ο πρώην εισαγγελέας Γιασαγιούκι Τακάι επέκρινε όσους λένε ότι ο Γκον δεν μπορούσε να έχει μια δίκαιη δίκη στην Ιαπωνία. Λέει ότι η ερμηνεία του Λιβανέζου στη συνέντευξη Τύπου του στον Λίβανο ήταν αυτή του «κωμικού». Όμως, όταν ρωτήθηκε αν ήταν δικαιολογημένο να κρατήσει το ζευγάρι χωριστά, είχε ανάμεικτα συναισθήματα. «Δεν ισχύει ότι αν είχε μείνει στην Ιαπωνία δεν θα μπορούσε να δει τη γυναίκα του», λέει. «Οι δικηγόροι του έπρεπε να κάνουν καλύτερη δουλειά για να πείσουν το δικαστήριο». Αλλά λέει ότι αν ήταν ο εισαγγελέας που έτρεχε αυτή την υπόθεση, θα επέτρεπε στον Γκον να δει τη γυναίκα του.

Οι περισσότεροι από αυτούς με τους οποίους έχω μιλήσει, εκείνοι που υπερασπίζονται τον Γκον και εκείνοι που τον επικρίνουν, έχουν εκφράσει απογοήτευση και απογοήτευση για την απόφασή του να φύγει. Για τον πρώην εισαγγελέα Νομούο Γκοχάρα είναι μια χαμένη ευκαιρία να αποκαλύψει τα σφάλματα του συστήματος της Ιαπωνίας. «Ήθελα να πολεμήσει αυτή την υπόθεση. Συμμερίζομαι την άποψη των δικηγόρων του ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει, ότι τα στοιχεία εναντίον του ήταν αδύναμα».

Ο Τακάι περιέγραψε την υπόθεση ως «πολύ απρόβλεπτη», η οποία διώκεται σύμφωνα με έναν «νέο και μη δοκιμασμένο νόμο». «Οπότε η πιθανότητα αθώωσης είναι μεγαλύτερη. Εάν ο Γκον είχε παρακολουθήσει σωστά τη δίκη και είχε παρουσιάσει ξεκάθαρα την υπόθεσή του, υπάρχει πιθανότητα αθώας ετυμηγορίας. Αλλά τράπηκε σε φυγή».

Ο Γκοχάρα δείχνει περισσότερη κατανόηση. «Η πρώτη δίκη θα χρειαζόταν ενάμιση χρόνο πριν ακόμη ξεκινήσει η δεύτερη δίκη για άλλες κατηγορίες. Έτσι, μπορεί να χρειαστούν τέσσερα ή πέντε χρόνια για να βγει μια ετυμηγορία». Και σύμφωνα με τον καθηγητή Ρεπέτα, ακόμα κι αν ο Γκον κέρδιζε, τα νομικά του προβλήματα μπορεί να μην είχαν τελειώσει. «Ο Γκον είχε τους καλύτερους δικηγόρους, όλα τα πλεονεκτήματα. Θα μπορούσε να είχε κερδίσει», λέει. «Αλλά τότε οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να κάνουν έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Και σε πολλές περιπτώσεις στην Ιαπωνία οι αθωωτικές αποφάσεις ανατρέπονται κατόπιν έφεσης. Ένα λογικό άτομο στη θέση του, αν μπορούσε να δραπετεύσει, νομίζω ότι θα το έκανε».

Ο άνθρωπος Γκον

«Με αποκαλούσαν ψυχρό, άπληστο δικτάτορα», είπε ο κ. Γκον, πλημμυρίζοντας από θυμό καθώς περιέγραφε τη μεταχείρισή του από τον Τύπο στην Ιαπωνία και αλλού. Από τη σύλληψή του, δέχθηκε πυρά για τον πλούσιο τρόπο ζωής του – τα πολυτελή του σπίτια που χρηματοδοτούνται από τη Nissan, για να μην αναφέρουμε το πολυτελές πάρτι που έκανε στη γυναίκα του στο Παλάτι των Βερσαλλιών για να γιορτάσει τα 50ά της γενέθλια. Σίγουρα, ο Γκον δεν στερείται κριτικών. Αλλά άλλοι έχουν συσπειρωθεί για να υπερασπιστούν τον χαρακτήρα του.

Γεννημένος στη Βραζιλία από Λιβανέζους γονείς, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Βηρυτό. Η πανεπιστημιακή του εκπαίδευση, στην περίφημη Ecole Polytechnique του Παρισιού, ακολουθούμενη από την εξίσου διακεκριμένη σχολή μηχανικών, την Ecole des Mines, θα έπρεπε να είχε δώσει στον Γκον ένα άμεσο διαβατήριο στον κλειστό κόσμο της γαλλικής ελίτ.

Η ταχεία άνοδός του στον επιχειρηματικό κόσμο στη Michelin, τη Renault και τη Nissan του κέρδισε στρατιές θαυμαστών. Θεωρήθηκε ως το αρχέτυπο του «άνθρωπου του Νταβός», του είδους του στελέχους άλφα τζετ σετ που του άρεσε να συναναστρέφεται τους παγκόσμιους ηγέτες. Αλλά σύμφωνα με τον βιογράφο του, Φιλίπ Ρις, τα φαινόμενα μπορεί να απατούν. «Ήταν πάντα αουτσάιντερ», λέει ο Ρις. «Ποτέ δεν καλλιέργησε πολιτικούς δεσμούς. Είχε προσκληθεί σε δεκάδες προεδρικά ταξίδια στο εξωτερικό. Δεν πήγε σε κανένα. Ούτε ένα. Αρνήθηκε να παίξει αυτό το παιχνίδι και φυσικά τον μισούσαν γι’ αυτό».

Ο Ρις γνώριζε καλά τον Γκον όταν δούλευε μαζί του στην Ιαπωνία στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Περιγράφει έναν εντυπωσιακό, ευγενικό άνθρωπο του οποίου φαίνεται να απολάμβανε την παρέα.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ανανέωσε τη γνωριμία ενώ ο Γκον βρισκόταν υπό εγγύηση στο Τόκιο. Οι δυο τους πέρασαν αρκετές εβδομάδες δουλεύοντας μαζί για ένα νέο βιβλίο. Τον ρώτησα αν πίστευε ότι ο χαρακτήρας του είχε αλλάξει. «Άκουσα όλα αυτά τα πράγματα για το πώς είχε γίνει ένας άπληστος δικτάτορας, και είπα, ίσως ο εγωισμός του να είχε βγει από πάνω και να έχει γίνει τελείως διαφορετικός άνθρωπος». Δεν ήταν έτσι. «Οι συνθήκες είχαν αλλάξει», λέει ο Ρις. «Αλλά ήταν ακριβώς ο ίδιος άντρας, 15 χρόνια μεγαλύτερος». Η εικόνα του Γκον ως αυταρχικού ηγέτη, του οποίου οι υφιστάμενοι τον φοβόντουσαν πολύ για να αναφέρουν οποιαδήποτε υποτιθέμενη παράβαση που βρήκαν, αμφισβητήθηκε επίσης από πρώην συνεργάτες του.

Σίγουρα θα συνέχιζε να έχει στελέχη που είχαν χαμηλές επιδόσεις με σφιγμένα τα λουριά, μου είπε ένας από τους γνώστες, αλλά όσοι ήταν καλοί στη δουλειά τους θα είχαν αρκετή αυτονομία. «Οι δικές μου εντυπώσεις για τον Γκον, αφού τον είχα συναντήσει και του είχα πάρει πολλές συνεντεύξεις όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ανάμεικτες». «Σε μεγάλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις αυτοκινήτου, συνήθισα τον τρόπο με τον οποίο οι υφιστάμενοί του έδειχναν μάλλον καταβεβλημένοι από την παρουσία του. Έπρεπε να γίνουν σχέδια και να ακολουθηθούν αυστηρά. Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής δεν βλέπονταν με καλό μάτι.

Συχνά τον συνόδευε μια μεγάλη συνοδεία, που σάρωνε στη σκηνή με βασιλικό τρόπο. Οι ίδιες οι συνεντεύξεις ήταν πάντα επαγγελματικές, μερικές φορές αδιάφορες, αλλά μερικές φορές έριχνε μια μικρή βόμβα, που ήξερε ότι θα δημιουργούσε στιγμιαία πρωτοσέλιδα. Στη συνέχεια, πάμε για την επόμενη συνάντηση.

Τις περισσότερες φορές, σίγουρα ταίριαζε με την εικόνα του επιβλητικού CEO. Ωστόσο, όταν τον συνάντησα στο Λονδίνο τελευταία στιγμή, εμφανίστηκε χωρίς τη συνοδεία. Ήταν ανοιχτός, φιλικός και χαρούμενος να συνομιλεί ελεύθερα. Έγινε προσεκτικός μόνο όταν άνοιξαν οι κάμερες. Εκείνες τις στιγμές, το άλφα στέλεχος έμοιαζε περισσότερο με ρόλο προς ερμηνεία. Όμως, όπως έδειξε η πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του στη Βηρυτό, είναι ένας ρόλος που φαίνεται να απολαμβάνει».

Και τώρα τι;

Η Ιαπωνία έλαβε διεθνές αίτημα για τη σύλληψη του Γκον μέσω της Interpol και άσκησε διπλωματική πίεση στον Λίβανο. Αλλά δεν υπάρχει συμφωνία έκδοσης μεταξύ των δύο χωρών.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ο Τζον Σίμπσον του BBC επισημαίνει ότι «δεδομένης της τεράστιας υπερηφάνειας και της συμπάθειας που έχουν επιδείξει ο κόσμος στον Λίβανο για τον Κάρλος Γκον, οι πιθανότητες να συμφωνήσει η κυβέρνηση εδώ να τον εκδώσει στην Ιαπωνία είναι ελάχιστες».

Μια πιθανότητα, σύμφωνα με νομικές πηγές, είναι να δικαστεί στη Γαλλία. Αυτή η χώρα συνήθως δεν εκδίδει τους δικούς της πολίτες και ο Γκον έχει γαλλική υπηκοότητα. Επιπλέον, σύμφωνα με το γαλλικό νομικό σύστημα, οι πολίτες της μπορούν να δικαστούν για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο εξωτερικό.

Αυτό που κάνει αυτό το σενάριο πιο πιθανό είναι ότι ο Γκον  ερευνάται ήδη από τις γαλλικές αρχές. Το σπίτι του κοντά στο Παρίσι ερευνήθηκε από την αστυνομία πέρυσι, καθώς αναζητούσε στοιχεία για πιθανές οικονομικές αδικοπραγίες.

Ο πρώην εργοδότης του, η Renault, έχει επισημάνει αμφισβητήσιμα έξοδα ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ. Αρνείται ότι έχει κάνει κάποιο αδίκημα. Οι νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι αυτή η έρευνα θα μπορούσε ενδεχομένως να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει τις κατηγορίες που έγιναν εναντίον του Γκον στην Ιαπωνία.

Οι άνθρωποι στο στρατόπεδό του επιμένουν ότι θα καλωσόριζε την ευκαιρία να δικαστεί.«Θέλει η κληρονομιά του να έχει αξία», λέει ένας. «Πρέπει να καθαρίσει το όνομά του για να προστατεύσει την κληρονομιά του». Αλλά ένα σημαντικό μέρος αυτής της κληρονομιάς φαίνεται να εξατμίζεται.

Η Renault και η Nissan έχουν δει τα κέρδη τους να πέφτουν μετά την αποχώρησή του. Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξαφανιστεί από την αγοραία αξία και των δύο εταιρειών. Οι έντονες μάχες στην αίθουσα συνεδριάσεων οδήγησαν στην εκδίωξη των διευθύνων στελεχών και των δύο εταιρειών – ένας από αυτούς ο Σαϊκάβα. Η Συμμαχία σέρνεται. Οι βαθιές δομικές συνδέσεις μεταξύ των δύο εταιρειών δεν μπορούν εύκολα να εξαφανιστούν, αλλά η προοπτική βαθύτερης ολοκλήρωσης μεταξύ τους φαίνεται  χωρίς ελπίδα. Ο ίδιος ο Γκον είναι σαφώς μια πολύ μειωμένη φιγούρα. Ωστόσο, δεν έχει χάσει την ελπίδα του να αλλάξει την τύχη του.

«Έχω συνηθίσει σε αυτό που αποκαλείτε Mission Impossible», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν θεωρώ ότι βρίσκομαι σε μια κατάσταση που δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Θέλω να καθαρίσω το όνομά μου». Ένα πράγμα που δεν σχεδιάζει να κάνει είναι να εξαφανιστεί στην αφάνεια. Όταν ο Βρετανός δημοσιογράφος του BBC τον ρώτησε αν είχε σχέδια να αποσυρθεί, ήταν κατηγορηματικός.

«Όχι!» είπε. «Υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά. Δεν είναι ώρα για συνταξιοδότηση!».

Πηγή: BBC του Theo Leggett με πρόσθετο ρεπορτάζ από τον Rupert Wingfield-Hayes στην Ιαπωνία – Επιμέλεια κειμένου: Μάνος Βεντούρας

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα