ΑΘΗΝΑ
11:45
|
13.04.2024
Στο 7% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά μεγαλύτερη η συσπείρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανησυχία των πολιτών για τους χαμηλούς μισθούς, τις αλλαγές στα εργασιακά, αλλά και για τη διαφθορά και ελλιπούς διαφάνειας καταγράφει η δημοσκόπηση της Prorata για τον ιστότοπο iEidiseis, η οποία διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα (12-14 Ιανουαρίου). 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης:

-Ακρίβεια (42%) και πανδημία (40%)αναδεικνύονται ως τα πιο βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, με την ακρίβεια μάλιστα να ξεπερνά την πανδημία, «εκθρονίζοντάς» την για πρώτη φορά μετά από δυόμισι περίπου χρόνια από την πρώτη θέση. Αν, μάλιστα, κανείς προστεθεί ότι τρίτο πρόβλημα είναι οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, κατανοεί κανείς πως η οικονομία και η ανάγκη κοινωνικής πολιτικής είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας καθώς «απέρχεται» όπως όλα δείχνουν η πανδημία.

-Οι πολίτες βαθμολογούν αρνητικά την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας (61% αρνητικά και μάλλον αρνητικά, έναντι 38% που τη χαρακτηρίζει θετικά και μάλλον θετικά). Το γεγονός και μόνο ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε με 85% θετικές κρίσεις ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και έχει φτάσει στο 38%, δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος για το μέγαρο Μαξίμου.

-Είναι εντυπωσιακό ότι οι πολίτες σε μείζονα θέματα που έχουν προκύψει ως προς τα μέτρα για την πανδημία υιοθετούν κατά πλειοψηφία τα μέτρα της αντιπολίτευσης, ενώ μεταξύ αυτών είναι και ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας! Με τη συνταγογράφηση των δωρεάν τεστ, για παράδειγμα, συμφωνεί και το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό το 58% , συμφωνεί αλλά δεν το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό το 28% και μόνο το 8% διαφωνεί είτε είναι δημοσιονομικά εφικτό είτε όχι!

Μεταξύ δε αυτών που συμφωνούν με τη συνταγογράφηση των τεστ είναι δημοσιονομικά εφικτό είτε δεν είναι δημοσονομικά εφικτό είναι και το 77% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας (34% και 43% αντίστοιχα).Το 70% συμφωνεί και θεωρεί ότι είναι εφικτό παροχή άδειας ειδικού σκοπού μετ’ αποδοχών για τους εργαζόμενους γονείς ιδιωτικού και δημοσίου τομέα παιδιών προσχολικής και υποχρεωτικής εκπαίδευσης που διαγιγνώσκονται θετικά στον Covid-19, μεταξύ αυτών και το 66% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Με την παροχή ειδικής άδειας των εκπαιδευτικών με υποκείμενα νοσήματα συμφωνεί και το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό το 56%, συμφωνεί αλλά δεν το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό το 21% και διαφωνεί το 175.

Μεταξύ όσων συμφωνούν και το θεωρούν δημοσιονομικά εφικτό είναι και το 37% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Στο ερώτημα «Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, η λειτουργία ενός σχολικού τμήματος θα αναστέλλεται στην περίπτωση που περισσότεροι από τους μισούς μαθητές/ριες (50%+1) του συγκεκριμένου τμήματος διαγνωσθούν θετικοί/ες στον Covid -19. Εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το συγκεκριμένο μέτρο;» συμφωνεί μόλις το 30% των ερωτηθέντων, ενώ διαφωνεί το 58% (μεταξύ των οποίων και το 38% των ψηφοφόρων της ΝΔ).

-Η ακρίβεια αποτελεί μείζον πρόβλημα. Μόνο το 7% μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος, πετρελαίου ή φυσικού αερίου χωρίς πρόβλημα, με το 28% να δηλώνει ότι μπορεί να πληρώσει με ορισμένες δυσκολίες, το 39% ότι μπορεί να τους πληρώσει με πολλές δυσκολίες και το 24% ότι δεν μπορεί να πληρώσει.

Στο δε ερώτημα «Με βάση την προσωπική σας εμπειρία, τι από τα παρακάτω ισχύει ως προς τις τιμές των προϊόντων στα super market συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα;», το 41% απαντά πως έχουν αυξηθεί πολύ, το 38% αρκετά και μόλις το 18% ότι έχουν αυξηθεί λίγο!

Εκτίμηση της πρόθεση ψήφου

Στο νέο τοπίο που δείχνει να διαμορφώνεται η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου φέρει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 32,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑΠΣ, με το κυβερνόν κόμμα να χάνει ακόμα μις΄ή μονάδα και την Κουμουνδούρου να κερδίζει αντίστοιχο ποσοστό. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 12% (έναντι 11,5% στα μέσα Δεκεμβρίου), το ΚΚΕ με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 2%.

Τα ποιοτικά στοιχεία, ωστόσο, αποκαλύπτουν σημαντικές υπόγειες διεργασίες:

-Για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη από τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας (71% έναντι 70% αντίστοιχα)

-Το ΚΙΝΑΛ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη κάνει εξίσου μεγάλη ζημιά στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κυβερνόν κόμμα χάνει προς το ΚΙΝΑΛ 8% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει το 9%.

-Ακόμα ίσως πιο εντυπωσιακό είναι τα ευρήματα στις απευθείας μετακινήσεις μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων: Η ΝΔ χάνει απευθείας προς το ΣΥΡΙΖΑ 6% και ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Δημοκρατία το 5%.

Ακολουθεί ο πίνακας για τους αναποφάσιστους

Δείτε αναλυτικά ολόκληρη τη δημοσκόπηση της PRORATA για το iEidiseis εδώ

ΠΗΓΗ: Ieidiseis.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜέΡΑ25: Είναι πολλά τα λεφτά που μας κλέβουν και τρώνε

Γάζα: Ακρωτηριάστηκε δημοσιογράφος μετά από ισραηλινή επίθεση

Σίδνεϊ: Πέντε νεκροί από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο [upd]

Μεταβατικό συμβούλιο για τον ορισμό νέας κυβέρνησης στην Αϊτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα