ΑΘΗΝΑ
18:28
|
24.04.2024
Σωρεία αντιδράσεων στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώπιον της ανακρίτριας θα βρεθεί σήμερα, στις 1 το μεσημέρι, ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης, προκειμένου να απολογηθεί για τέσσερις κατηγορίες, που αφορούν στο σκάνδαλο Novartis, για το οποίο είχε διεξάγει μεγάλη έρευνα.

Σύμφωνα με το Documento, ο Κώστας Βαξεβάνης έχει κληθεί από την Ανακρίτρια ως κατηγορούμενος για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της μεταχείρισης παρανόμως εκβιαστικών μέσων, για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας δια της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία αθώου κατά συρροή, για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος και για εγκληματική οργάνωση.

Λίγη ώρα αργότερα από τον Κ. Βαξεβάνη, ενώπιον της ανακρίτριας θα παρουσιαστεί ο επίσης εκδότης, Γ. Φιλιππάκης, ενώ όπως είναι γνωστό έχουν κλητευθεί ακόμη δύο δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, η Γιάννα Παπαδάκου και ο Αλέξανδρος Τάρκας, στους οποίους επίσης αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες.

Αν και επί του πρακτέου, οι δύο άνδρες αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία, προκειμένου να λάβουν γνώση της ογκώδους δικογραφίας, η όλη ενέργεια έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,  Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην εφημερίδα Documento αναφέρεται σε «εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης», και υπογραμμίζει ότι «η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες, πιστοποιεί με δραματικό τρόπο όχι μόνο την αντιδημοκρατική κανονικότητα, αλλά και την πολιτική ανηθικότητα του καθεστώτος Μητσοτάκη».

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Παύλος Πολάκης, καλεί σε συμπαράσταση προς τον δημοσιογράφο μέσω facebook

Ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν τριγμοί, με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο να χαρακτηρίζει «αυτογκόλ» της ΝΔ, τη δίωξη δημοσιογράφων που βλάπτει την εικόνα της χώρας στην Ευρώπη.

Από την πλευρά της, η ΝΔ σχολίασε σχετικά: «το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κλιμακώνει την επίθεση κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου αμφισβητώντας ευθέως την ανεξαρτησία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, επιστρέφοντας σε πρακτικές που θυμίζουν τις χειρότερες μέρες της διακυβέρνησής τους».

Χθες, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières) εξέδωσαν μια σκληρή ανακοίνωση με ιδιαίτερα αιχμηρές τοποθετήσεις στην οποία κατακεραυνώνουν ξανά το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η δίωξη που φαίνεται να έχει πολιτικά κίνητρα και προσπαθεί να φιμώσει τη δημοσιογραφία δημοσίου συμφέροντος πρέπει να τελειώσει».

Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Daphne Caruana Galizia, σε tweet καταδίκασε την δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη λέγοντας πως «οι ποινικές κατηγορίες σε βάρος δημοσιογράφου και εκδότη είναι ανησυχητικές. Η δημοσιογραφία δημοσίου συμφέροντος δεν είναι έγκλημα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Έτοιμο» να εισβάλει στη Ράφα το Ισραήλ

Βίντεο με Ισραηλινό όμηρο που κατηγορεί Νετανιάχου και στρατό έδωσε η Χαμάς

Δεμένα τα πλοία την Μ. Τετάρτη – Απεργεί η ΠΝΟ

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα