ΑΘΗΝΑ
15:43
|
20.04.2024
Από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Ρωσία να ακολουθήσει το «διπλωματικό και ειρηνικό μονοπάτι».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Ρωσία να ακολουθήσει το «διπλωματικό και ειρηνικό μονοπάτι», καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να εκτιμούν πως είναι πιθανή μια επίθεση στο ουκρανικό έδαφος.

Ενόσω 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ο Μπλίνκεν, επισκεπτόμενος το Κίεβο, δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει σύντομα να ενισχύσει τις δυνάμεις της.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική Ουκρανία. Ωστόσο, ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επιτεθεί «οποιαδήποτε στιγμή».

Ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στη Γενεύη την Παρασκευή, μετά από συνομιλίες με τους Ευρωπαίους συμμάχους του στο Βερολίνο.

Πριν από την επίσκεψή του στο Κίεβο, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ μπορεί να έχει την επιλογή μιας «διπλωματικής εξόδου ασφαλείας» στη Γενεύη. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι καμία επιλογή δεν είναι έξω απ’ το τραπέζι των συνομιλιών.

Η Ρωσία έχει κάνει μια σειρά από αιτήματα προς τις δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου ότι η Ουκρανία δεν πρέπει ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της αμυντικής συμμαχίας θα πρέπει να περιοριστούν στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας. Οι συνομιλίες μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα απέτυχαν να επιτύχουν σημαντική πρόοδο, με ορισμένα από τα αιτήματα της Μόσχας να απορρίπτονται εξαρχής.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να διατηρήσουμε αυτήν την κρίση σε μια διπλωματική και ειρηνική οδό, αλλά τελικά, αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Προέδρου Πούτιν», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στο Κίεβο.

Η επίσκεψη του Αμερικανού στο Κίεβο σήμερα, Τετάρτη, χαρακτηρίστηκε ως μια προσπάθεια «να ενισχύσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πριν από τις συνομιλίες στο Βερολίνο την Πέμπτη με Γερμανούς, Γάλλους και Βρετανούς ομολόγους του.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία επισκέφθηκε τη Μόσχα την Τρίτη, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση «θα είχε υψηλό τίμημα για το ρωσικό καθεστώς – οικονομικό, πολιτικό και στρατηγικό».

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκζι Ρεζνίκοφ προέτρεψε τις δυτικές κυβερνήσεις να επιβάλουν άμεσα κυρώσεις στη Μόσχα. Μιλώντας στο πρόγραμμα «HardTalk» του BBC, προειδοποίησε ότι μια ρωσική εισβολή στη χώρα του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία και να γίνει η αφετηρία για μια μεγάλη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, μια παρτίδα ελαφρών αντιαρματικών πυραύλων έφτασε στο Κίεβο από το Ηνωμένο Βασίλειο την Τρίτη, καθώς οι Βρετανοί υπουργοί θέλουν να κάνουν τη Μόσχα να σκεφτεί τις συνέπειες μιας πιθανής σύγκρουσης στην οποία χιλιάδες θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους.

Σε ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε αυτήν τη βδομάδα, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ ως «αχυράνθρωπο» για να δικαιολογήσει μια εισβολή στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι υποκινείται από «εθνικισμό».

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα