ΑΘΗΝΑ
02:53
|
27.07.2024
Αφορμή οι καταγγελίες γυναικών για σεξουαλικές επιθέσεις μετά την ακύρωση συναυλίας στο Ριάντ. Το βασίλειο δεν τις πιστεύει και τις λοιδορεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας προειδοποιούν ότι θα φυλακίζονται έως πέντε έτη και θα τιμωρούνται με «τσουχτερά» πρόστιμα όσοι διαδίδουν «αβάσιμες» φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αφορμή για τη νέα γραμμή της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στα social media δόθηκε μετά την ακύρωση συναυλίας στο Ριάντ και τις αναφορές που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών ενώ επέστρεφαν στα σπίτια τους. Οι σαουδαραβικές αρχές όχι μόνο δεν πίστεψαν τις διαδικτυακές καταγγελίες αλλά ανώτατος αξιωματούχος απάντησε με δεκάδες χλευαστικές αναρτήσεις στο Twitter. Κάποιες από τις γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες δήλωσαν στο BBC ότι φοβούνται να μιλήσουν δημοσίως για όσα συνέβησαν στη συναυλία.

Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη στην πολιτιστική και κοινωνική σύγκρουση που έχει προκαλέσει το «δήθεν» άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας από μια βαθιά συντηρητική κοινωνία σε μια κοινωνία που φιλοξενεί πλέον μαζικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Στην πολυαναμενόμενη συναυλία στο Ριάντ θα εμφανίζονταν πολλά συγκροτήματα, ανάμεσα τους η δημοφιλής μπάντα της κορεατικής ποπ σκηνής, Stray Kids. Η συναυλία, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 14 Ιανουαρίου, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή με πρόφαση τους θυελλώδεις ανέμους.

Οι πολλοί και απογοητευμένοι φαν της συναυλίας αναφέρουν ότι δυσκολεύτηκαν να αποχωρήσουν από τον συναυλιακό χώρο σε προάστιο του Ριάντ. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις για αγνοούμενες κοπέλες και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Όλες οι αναρτήσεις φανέρωναν μια κατάσταση πανικού και μια αίσθηση κινδύνου. Το τι πραγματικά συνέβη μετά τη συναυλία παραμένει θολό. Κάποιοι διαψεύσουν τις αναρτήσεις και υποστηρίζουν ότι οι διοργανωτές της συναυλίας στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ο επικεφαλής της Αρχής Ψυχαγωγίας της Σαουδικής Αραβίας, Τουρκί αλ-Σεΐχ, δημοσίευσε στη συνέχεια μια σειρά από tweets για τις αναφορές περί σεξουαλικών παρενοχλήσεων κάνοντας λόγο για ως εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες «φαντασιώσεις» των γυναικών.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα