ΑΘΗΝΑ
05:34
|
26.04.2024
«Δεν υπάρχει ακόμα απόδειξη μέσω βιολογικού μηχανισμού πως ο κορωνοϊός προκαλεί άμεσα διαβήτη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πληροφορίες πάνω στην ενδεχόμενη σχέση του κορονοϊού με το διαβήτη έδωσε σήμερα ο γνωστός καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής της Υγείας του Κολεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος.

Με νέα ανάρτησή του σήμερα στο λογαριασμό του στο Facebook, o Μόσιαλος επισήμανε πως η μόλυνση από τον κορωνοϊό σχετίζεται με την επιδείνωση των συμπτωμάτων του διαβήτη, και τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση με COVID-19.

«Υπάρχουν αρκετά αναδυόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν κάποια σχέση μεταξύ της λοίμωξης με κορωνοϊό και των περιπτώσεων εμφάνισης διαβήτη» επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει ακόμα απόδειξη μέσω βιολογικού μηχανισμού πως ο κορωνοϊός προκαλεί άμεσα διαβήτη, δηλαδή η σχέση αυτή επί του παρόντος δεν έχει αποδειχθεί».

Από την άλλη ανέφερε πως υπάρχουν ήδη πολλές μελέτες «που ποσοτικοποιούν τον κίνδυνο να αποκτήσει διαβήτη κάποιος αν κολλήσει».

Σίγουρο πάντως θεωρείται το γεγονός πως άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με ορισμένες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 «διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον COVID-19».

Επιπλέον ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως από την αρχή της πανδημίας, με βάση τα κλινικά και επιδημιολογικά στοιχεία, είχε καταγραφεί το ρίσκο για σοβαρή νόσηση από κορονοϊό που σχετίζεται με το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα. Επίσης, η πολύ σοβαρή νόσηση που συσχετιζόταν με το αυξημένο σάκχαρο, φαινόταν να ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο ασθενής εμφάνιζε πνευμονία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα