ΑΘΗΝΑ
09:28
|
05.05.2024
Ο δικηγόρος, πρώην δήμαρχος και νομικός σύμβουλος του Τραμπ κλητεύθηκε για κατάθεση στην ειδική εξεταστική επιτροπή του Κογκρέσου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ειδική εξεταστική επιτροπή του Κογκρέσου, η οποία διερευνά τα αίτια και τους υπαίτιους της εισβολής στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου του 2020, κλητεύει τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης και μέχρι πρότινος νομικό σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι και τρία ακόμα άτομα για κατάθεση ενώπιον των μελών της. Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε από τον κ. Τζουλιάνι και τους τρεις πρώην συνεργάτες του Τραμπ να παραδώσουν έγγραφα σχετικά με την επίθεση στο Καπιτώλιο και να καταθέσουν στις 8 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης γύριζε τις Ηνωμένες Πολιτείες από άκρη σ’ άκρη μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 επιχειρηματολογώντας υπέρ της αβάσιμης καταγγελίας Τραμπ για νοθεία στη διαδικασία που ανέδειξε νικητή τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Η κλήτευση του κ. Τζουλιάνι αποφασίστηκε καθώς «μελετά τους λόγους που συνέβαλαν στη βία της 6ης Ιανουαρίου, ιδίως τις προσπάθειες προώθησης των αστήρικτων καταγγελιών για εκλογική νοθεία», εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, ο Δημοκρατικός βουλευτής, Μπένι Τόμσον.

Οι άλλοι τρεις πρώην συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ που κλητεύθηκαν για κατάθεση από την ειδική εξεταστική επιτροπή είναι οι:

Τζένα Έλις: πρώην βοηθός του κ. Τζουλιάνι, η οποία σύμφωνα με την επιτροπή επιμελήθηκε των υπομνημάτων που ανέφεραν πως το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών μπορεί να ανατραπεί.  

Σίντνεϊ Πάουελ: Μαζί με τον κ. Τζουλιάνι, η κ. Πάουελ, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου που συχνά προκαλούσαν μάλλον σύγχυση παρά οτιδήποτε άλλο, διέδιδε διάφορες απίθανες θεωρίες συνωμοσίας, καταγγέλλοντας λόγου χάρη ότι η… Βενεζουέλα και η Κούβα συνεργάστηκαν κρυφά με τους Δημοκρατικούς ώστε αυτοί οι τελευταίοι να κλέψουν τη «νίκη» από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μπόρις Επστέιν: ο σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο το πρωί πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο. Οι δύο φέρονται να συζήτησαν με ποιους τρόπους θα μπορούσε να καθυστερήσει η επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Η επιτροπή, που εργάζεται με ταχείς ρυθμούς, έχει πάρει καταθέσεις από σχεδόν 400 μάρτυρες. Είναι αναγκασμένη να βιαστεί, αν θέλει να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της πριν τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Καθώς εάν οι Ρεπουμπλικανοί ανακτήσουν στις προσεχείς εκλογές τον έλεγχο της αμερικανικής κάτω Βουλής, θεωρείται δεδομένο πως θα τη διαλύσουν και θα ενταφιάσουν τη δουλειά της.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Μακρόν: Να διατηρηθεί ο διάλογος με την Ρωσία

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

Κούβα: Συγκέντρωση και διαδήλωση φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα