ΑΘΗΝΑ
16:01
|
20.04.2024
Σε άγχος και φυσικά ή περιβαλλοντικά αίτια και όχι σε κάποια ξένη δύναμη το αποδίδει η προκαταρκτική έρευνα της CIA.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε άγχος και φυσικά ή περιβαλλοντικά αίτια και όχι σε κάποια ξένη δύναμη αποδίδει η προκαταρκτική έρευνα της CIA το λεγόμενο «σύνδρομο της Αβάνας» που έχει εκδηλωθεί σε εκατοντάδες Αμερικανούς διπλωμάτες.

Τα συμπτώματά του συνδρόμου είναι ναυτία, πονοκέφαλοι, ρινορραγίες, απώλεια ισορροπίας, μερική απώλεια ακοής και όρασης, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης.Το θέμα του «συνδρόμου της Αβάνας προέκυψε το 2016. Ορισμένοι επιστήμονες τότε, με βάση ένα δημοσίευμα των New York Times, είχαν εστιάσει τις υποψίες τους σε μικροκύματα.

Η «ασθένεια» καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Κούβα – εξ’ ου και το όνομά της – ενώ έκτοτε αναφέρθηκαν κρούσματα στη Γενεύη, το Βερολίνο και αλλού.

Πάντως, το σημερινό ρεπορτάζ των Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρει, επικαλούμενο την έκθεση, πως η πλειονότητα των 1.000 περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στις αρχές από το 2016 μπορεί να εξηγηθεί από περιβαλλοντικά αίτια, άγχος ή ιατρικές καταστάσεις και προβλήματα που δεν έχουν διαγνωστεί.

Το σύνδρομο της Κούβας, δεν αποδεικνύεται επιστημονικά»

Ωστόσο σε ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων του «Συνδρόμου της Αβάνας» ακόμη δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμπλοκής ξένης δύναμης.  

 Μάλιστα είχε γίνει λόγος για «επιθέσεις μικροκυμάτων», τροφοδοτώντας εικασίες ότι πρόκειται γιαι ένα είδος βιολογικού όπλου από εχθρική χώρα όπως η Ρωσία. Η Μόσχα, από την πλευρά της αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Δυσαρέσκεια θυμάτων

Το προκαταρκτικό πόρισμα της CIA προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων θυμάτων εκφράζοντας απογοήτευση. «Δεν μπορούν να εξηγηθούν όλες οι περιπτώσεις. Αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη για αυτό το θέμα, γιατί η έκθεση δεν είναι ούτε οριστική, ούτε ολοκληρωμένη» ανέφερε εκπρόσωπος ομάδας Συμπαράστασης θυμάτων  του «Συνδρόμου της Αβάνας».

Πέρυσι, το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που αποζημιώνει τα θύματα του συνδρόμου της Αβάνας και δίνει στην κυβέρνηση προθεσμία μέχρι τον Απρίλιο για να καταστρώσει ένα σχέδιο πληρωμής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα